gototopgototop
četvrtak, 01. oktobar 2015. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Predsedavajući OEBS-u Dačić pozvao na nastavak međunarodnih humanitarnih operacija u istočnoj Ukrajini
+ larger fontnormal font- Smaller font
2522015 dacic_washingtonPredsedavajući OEBS-u i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić izrazio je danas duboku zabrinutost povodom nastavka suspenzije gotovo svih humanitarnih programa u oblastima Lugansk i Donjeck, što može potencijalno dovesti do daljeg pogoršanja ionako alarmantne humanitarne situacije u istočnoj Ukrajini. Pozvao je sve strane da usvoje mere kojima bi se odobrio hitan nastavak aktivnosti humanitarnih organizacija i omogućila bolja sloboda kretanja u istočnoj Ukrajini.

Budući da se zima približava, prvi koji će trpeti posledice hladnoće, oštećene infrastrukture i stambenih objekata, oskudnih resursa i nedostatka javnih usluga biće civili, od kojih su mnogi počeli da se vraćaju kućama nakon zatišja u kršenjima primirja. Iz tog razloga će podrška međunarodnih humanitarnih organizacija biti od suštinske važnosti kako bi se civilnom stanovništvu obezbedio minimum uslova za život, naglasio je Dačić.

Dačić je podsetio da humanitarna pitanja predstavljaju važan element Sporazuma iz Minska i da im se kao takvima mora hitno pristupiti na konstruktivan način. Pohvalio je Specijalnu posmatračku misiju OEBS-a u Ukrajini (SPM) za posrednički rad na dijalogu i primirju koji na lokalnom nivou obavlja s ciljem da se omogući popravka ključnih delova infrastrukture, kao i pristup humanitarnoj pomoći.

Dačić je pohvalio nastojanja svog specijalnog predstavnika u Ukrajini i u TKG ambasadora Sajdika, kao i koordinatora RG TKG za humanitarna pitanja ambasadora Friša, usmerene na rešavanje pitanja registracije UN i drugih humanitarnih agencija, u cilju nastavka pružanja pomoći lokalnom stanovništvu i najugroženijima.Foto:OSCE/Micky Kroell