gototopgototop
utorak, 12. januar 2016. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Ministar Dačić razgovarao sa potpredsednikom Vlade Ruske Federacije Dmitrijem Rogozinom
+ larger fontnormal font- Smaller font
dacic-rogozinPrvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić sastao se danas sa potpredsednikom Vlade Ruske Federacije Dmitrijem Rogozinom koji boravi u Beogradu povodom zasedanja Međuvladinog srpsko-ruskog komiteta za trgovinu, ekonomsku i naučno-tehničku saradnju.

Nakon zasedanja Međuvladinog komiteta, ministar Dačić, predsednik srpskog dela Međuvladinog komiteta i poptredsednik Vlade Ruske Federacije Rogozin, predsednik ruskog dela Međuvladinog komiteta, potpisali su Protokol sa 14. zasedanja Međuvladinog srpsko-ruskog komiteta za trgovinu, ekonomsku i naučno-tehničku saradnju.

Protokol o obezbeđivanju fitosanitarnih zahteva između Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Republike Srbije i Federalne službe za veterinarski i fitosanitarni nadzor Ruske Federacije kod uzajamnih isporuka proizvoda sa visokim fitosanitarnim rizikom potpisali su ministarka poljoprivrede Srbije Snežana Bogosavljević-Bošković i rukovodilac Federalne službe za veterinarski i fitosanitarni nadzor Ruske Federacije Sergej Dankvert.

Posle sastanka Međuvladinog komiteta, na zajedničkoj konferenciji za novinare ministar Dačić i potpredsednik Vlade Rusije Dmitrij Rogozin saglasili su se da Srbija i Rusija moraju da pojačaju ekonomsku saradnju, a kao oblasti u kojima je to najviše moguće navedene su poljoprivreda, građevinarstvo i energetika.

Dmitrij Rogozin konstatovao je da trgovinska razmena dve zemlje raste i istakao da će naredni sastanak međuvladnog komiteta dve zemlje biti održan u oktobru u Rusiji.

Ministar Dačić je poručio i da je članstvo u Evropskoj uniji glavni cilj Srbije, kao i da Srbija ne traži od Rusije da je vojno brani, ali da želi da u okviru vojno-tehničke saradnje sa tom zemljom stvori uslove da sama sebe odbrani u slučaju
potrebe.

Rogozin je rekao da se Rusija protivi militarizaciji Balkana i da ne želi da se ikad na Balkanu ponove devedesete godine prošlog veka.

Zamenik ruskog premijera je potvrdio da je Rusija dobila od Ministarstva odbrane Srbije spisak potreba Vojske Srbije ističući da će taj dokument ruska strana pažljivo proučiti. Rogozin je naveo da će o pojedinostima razgovarati vojno-tehnički komitet Srbije i Rusije koji će na najvišem nivou biti osnovan do kraja februara.

"Rusija ne nagovara Srbiju da kupuje neko skupo naoružanje", istakao je Rogozin i ocenio da Srbiji ne treba ofanzivno naoružanje, a da je eventualna nabavka odbrambenog oružja potpuno legitimna i da će ako Beograd bude tražio biti obavljena u skladu sa ekonomskim mogućnostima.