gototopgototop
sreda, 06. jul 2016. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Ministar Dačić razgovarao sa ambasadorkom Slovačke
+ larger fontnormal font- Smaller font
amb Slovacke2Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić razgovarao je danas u Ministarstvu spoljnih poslova sa ambasadorkom Slovačke Dagmar Repčekovom.
Ministar Dačić čestitao je Slovačkoj na preuzimanju predsedavanja Savetu EU i poželeo uspeh u ostvarivanju postavljenih prioriteta. Izrazio je nadu da zaokupljenost EU i njenih članica posledicama britanskog referenduma neće bitnije izmeniti politiku proširenja EU.

Ministar je naglasio da je za Srbiju je veliko ohrabrenje najava da će poglavlja 23 i 24 biti otvorena tokom ovog meseca, što predstavlja i priznanje svim naporima koje je Republika Srbija uložila u proces evropske integracije.

U skladu sa prioritetima slovačkog predsedavanja, od kojih je jedno i nastavak politike proširenja, šef srpske diplomatije izrazio je očekivanje da će se do kraja 2016. godine steći uslovi i za otvaranje drugih pregovaračkih poglavlja, a pre svega poglavlja 5, 20, 25, 26, kao i da će Slovačka, zajedno sa nama, raditi na tome da se ovaj ambiciozni plan ostvari.

Kada je reč o učešću predstavnika nadležnih resora na neformalnim sastancima u organizaciji slovačkog predsedavanja Savetu EU, istaknut je interes Republike Srbije da na njima učestvuje.

Na sastanku je razmotrena i aktuelna situacija po pitanju migracija, kao i mogućnosti za konkretne projekte u okviru jačanja bilateralne saradnje, koja je obostrano ocenjena kao veoma dobra.