gototopgototop
četvrtak, 01. septembar 2016. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Dačić: "Sastanak u Potsdamu priprema za Ministarski sastanak OEBS-a u Hamburgu"
+ larger fontnormal font- Smaller font
dacic - potsdam„Predsedavajući OEBS-u, ministar spoljnih poslova Nemačke Frank Valter Štajnmajer zakazao je Potsdamu Neformalni sastanak ministara spoljnih poslova svih država članica OEBS-a. Prisutno je 40 ministara, a u ime EU ovde je Federika Mogerini.

Ovde se raspravlja o nekoliko bitnih tema a to su konflikti koji trentutno postoje. Reč je, ne samo o oružanim konfliktima između država, razgovara se i o problemima radikalizma, ekstremizma, terorizma, migratornim problemima, pitanjima koja se tiču naoružavanja, ali i o problemima treće dimezije kao što su ljudska prava.

Ovo je priprema za Ministarski sastanak koji će biti u decembru u Hamburgu, kao što je prošle godine bio u Beogradu.

Na ovom sastanku neće biti zaključaka, vodi se otvorena rasprava, svako će iznositi svoje stavove. Govoriće se o tome kako države članice vide budućnost Organizacije, da li su i dalje živi Helsinški principi od pre 41. godinu ili je reč o nekoj novoj situaciji.

Izneo sam stav Srbije da smatramo da svi problemi treba da se rašavaju dijalogom, uz potpuno uvažavanje prava svih država učesnica u ovoj organizaciji, ali sa druge strane da mnogi problemi koji su ranije bili prisutni su i dalje aktuelni.

Mi želimo da se vrati osećaj međusobnog poverenja, jer sigurno u vreme kada je OEBS nastajao nije bilo puno poverenja u svetu, nema ga ni danas", izjavio je ministar Dačić.