gototopgototop
četvrtak, 08. septembar 2016. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Ministar Dačić i ambasador Egipta o unapređenju bilateralne saradnje dve zemlje
+ larger fontnormal font- Smaller font
amb. EgiptaPrvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić primio je danas ambasadora Arapske Republike Egipat u Beogradu Ezeldina Fehmija.

Razgovaralo se o načinima za unapređenje bilateralne saradnje dve zemlje u svim oblastima od zajedničkog interesa, a posebno o, u ovom trenutku, aktuelnim pitanjima iz domena multilateralne diplomatije i saradnje dve zemlje u Ujedinjenim nacijama i agencijama iz sistema UN-a.

Konstatovano je da se ostvaruje sve kvalitetniji politički dijalog između čelnih funkcionera dve zemlje, a da oblasti ekonomije, odbrane, kulture i turizma pružaju velike mogućnosti za dalje unapređenje saradnje. Egipatski ambasador je u tom kontekstu ukazao da bi jednostavnija procedura za dobijanje viza Republike Srbije olakšala i put za egipatske investicije u Srbiju.

Ministar Dačić uputio je i ovom prilikom poziv za posetu ministra spoljnih poslova Egipta Sameha Šukrija Beogradu.

Pozivajući se na tradicionalno prijateljstvo dva naroda iz perioda nastanka Pokreta nesvrstanih, ministar Dačić je egipatskom ambasadoru ukazao da Srbija, kao sukcesor SFRJ, baštini i tadašnji odnos države prema Egiptu i smatra ga podjedano aktuelnim, tako da Egipat današnju Srbiju može smatrati svojim istinski doslednim prijateljom u našem regionu.