gototopgototop
четвртак, 18. мај 2017. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Посета деце из Вуковара, пред полазак у први разред, Министарству спољних послова
+ larger fontnormal font- Smaller font
decaУ оквиру бројних манифестација обележавања Дана Европе, када се традиционално отварају врата институција и организују различите активности и скупови намењени миру и солидарности међу европским земљама, у посети Министарству спољних послова Републике Србије – на Дан отворених врата у Музеју дипломатије, боравила је необично бројна "делегација" 126 малишана из Вуковара у пратњи 14 васпитача. Након посете О.Ш. Вук Караџић из Краљева по програму "Кад порастем бићу дипломата" ово је, до сада, прва и највећа организована посета деце из региона.

Помоћник министра амбасадор Аца Јовановић поздравио је малишане указавши да је ове године навршена 72. годишњица завршетка Другог светског рата победом над фашизмом и 67 година од покретања иницијативе за стварање данашње Европске уније, након разарања и патњи Другог светског рата, и да су деца украс и нада бољег света.

Пожелевши им безбрижно и срећно детињство, нагласио је да та два важна догађаја у историји Европе имају посебан значај, јер су означили прекретницу у односима европских земаља и отворили пут стварању заједнице земаља на континенту са кога су започета оба светска рата. Пожелео им је да расту уз европске вредности и цивилизацијске тековине човечанства, као што су гарантована дечја и људска права. Нагласио је да је ове године 70 година УНИЦЕФ-а и најавио да ће у Музеју дипломатије бити, почетком јесени, организован Јавни час о дечјим правима и Изложба о УНИЦЕФ-у на коју ће бити позвани да поново дођу, а која се припрема са директором Канцеларије УНИЦЕФ-а у Београду Мишел Сент-Лоом директним потомком легендарног амбасадора Хаитија Емила Сент Лоа који је представио Универзалну декларацију о људским правима на Генералној скупштини УН-а 10. децембра 1948. године.

На крају дружења малишани су пре одласка нацртали своје порукице министру Ивици Дачићу за Дан Европе са својим жељицама, које ће бити урамљене и постављене у Музеју дипломатије, а амбасадор др Љиљана Никшић уручила је пригодне поклон донације Министарства спољних послова: сликовнице "Хероји ћирилице" и "Љубичанствену причу о Данима јоргована о Јелени Анжујској и Урошу Немањићу, затим поклоне Завода за уџбенике и Туристичке организације Београда.


Посета деце из Вуковара Министарству спољних послова
Посета деце из Вуковара Министарству спољних послова
Посета деце из Вуковара Министарству спољних послова
Посета деце из Вуковара Министарству спољних послова