gototopgototop
ponedeljak, 10. jul 2017. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Ministri Dačić i Kocijas razgovarali o bilateralnim i regionalnim pitanjima
+ larger fontnormal font- Smaller font
Atina sastanakPrvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić sastao se danas u Atini sa ministrom inostranih poslova Grčke Nikosom Kocijasom.

„Želim da pocrtam nešto što je osnovna ideja u našim odnosima a to je da smo mi prijatelji, braća. To je potvrđeno i našim istorijskim prijateljstvom i međusobnom solidarnošću kroz vekove.

Dve srpske svetinje koje svaki Srbin treba da vidi su na teritoriji Grčke - to su Hilandar i Krf – ostrvo Vido. Ovo pokazuje koliko smo međusobno vezani, obaveza političara je da slede tu privrženost koja postoji između naša dva naroda.

Raduje me da će u četvrtak u Solunu biti održana sastanak Visokog saveta za saradnju između Srbije i Grčke. Delegaciju Srbije će predvoditi predsednik Aleksandar Vučić i razgovaraćemo o najvažnijim temama u našim međusobnim odnosima, o odnosima u regionu, kao i o velikim infrastrukturnim projektima koji nas čekaju.

Grčka je jedan od najvećih investitora u Srbiji, investicije su premašile 2 milijarde evra. Prošle godine je ekonomska razmena bila oko 400 miliona evra, ona se povećava i očekujemo da bude još viši nivo ekonomske razmene u narednim godinama.

Srbija i Grčka treba da se podržavaju i pomažu. Srbija čvrsto stoji iza odbrane teritorijalnog integriteta Kipra i zahvalni smo Kipru i Grčkoj na podršci koju pružaju teritorijalnom integritetu Srbije, na stavu kada je reč o KiM.

Veoma važno je da imamo redovnu dinamiku u komunikaciji, da raspravljamo o regionalnim pitanjima - kao što je uticaj Turske u regionu, migrantskoj krizi, treba da razgovaramo o saradnji u borbi protiv terorizma ali i o negativnom uticaju koji na Balkanu ima velikoalbanski faktor i problemu u vezi sa imenom i odnosima sa Bivšom Jugoslovenskom Republikom Makedonijom.

Dogovorili smo se da se dva puta godišnje sastajemo, jednom u Srbiji, drugi put u Grčkoj, da konsultacije naših sektora budu redovne i da redovno usaglašavamo naše stavove u cilju bolje međusobne podrške", izjavio je danas u Atini šef srpske diplomatije.


 


Sastanak Dačić - Kocijas
Sastanak Dačić - Kocijas
Sastanak Dačić - Kocijas