gototopgototop
četvrtak, 02. novembar 2017. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Tončev: “Nedopustive izjave ambasadora Ukrajine“
+ larger fontnormal font- Smaller font
Toncev -_reagovanje„Činjenica da Republika Srbija vodi balansiranu, korektnu i doslednu spoljnu politiku, koja daje ozbiljne rezultate stalnim poboljšanjem njenog ugleda i pozicije u međunarodnoj zajednici izgleda da ne odgovara svima, pa ohrabruju pojedine ambasadore da se krajnje nediplomatski, da ne kažem nepristojno ponašaju prema zemlji koja im je ukazala gostoprimstvo.

Osnovna uloga ambasadora je da sve čini na unapređenju bilateralnih odnosa, u prvom redu političkih i ekonomskih, ali i svih drugih vidova saradnje.

Ambasador Ukrajine u Srbiji, ekselencija Oleksander Aleksandrovič to izgleda stalno zaboravlja, pošto se sve njegove aktivnosti svode na jalove pokušaje narušavanja odnosa Republike Srbije sa Ruskom Federacijom.
U poslednjem u nizu skandaloznih intervjua koje je dao, ocenio je da Republika Srbija ne vodi samostalnu spoljnu politiku, odnosno da je instrument u rukama Rusije, koja na taj način destabilizuje čitav region Zapadnog Balkana, a time i „uništava Evropu".

Izneo je, ničim potkrepljene tvrdnje, o srpskom faktoru koji destabilizuje Makedoniju, stvaranju tenzija sa Hrvatskom, umešanosti srpskih ekstremista u pokušaj državnog udara u Crnoj Gori, a pomenuo je i separatizam u BiH. Naravno, nije propustio priliku da podrži već čuvenu izjavu jednog zapadnog diplomate o „sedenju na dve stolice".

Sreća da intervju nije potrajao duže, pošto bi Srbija verovatno bila optužena i za izazivanje Drugog svetskog rata, naravno u sadejstvu sa Moskvom.

Pošto ambasador Aleksandrovič stalno politizuje navodno učešće srpskih dobrovoljaca u oružanim sukobima na istoku Ukrajine, želim da podsetim da su u ratovima na prostorima bivše SFRJ učestvovali i državljani Ukrajine, što Republika Srbija nikada nije zvanično spočitavala Kijevu. Srbija poštuje teritorijalni integritet Ukrajine i ostaje privržena politici što boljih bilateralnih odnosa.

S obzirom na više puta ponovljene primedbe Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije ukrajinskom ambasadoru da svoju energiju posveti zadacima navedenim u Bečkoj konvenciji o diplomatskim odnosima nisu imali efekta, ovim putem želim da apelujem na njegovo Ministarstvo, i Vladu Ukrajine da mu ukažu na nedopustivost ovakvog daljeg ponašanja, kako ne bismo bili prinuđeni da preduzmemo korake uobičajene u ovakvim slučajevima", navodi se u izjavi državnog sekretara u Ministarstvu spoljnih poslova Ivice Tončeva.