gototopgototop
sreda, 08. novembar 2017. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Učešće predstavnika Ministarstva spoljnih poslova na Konferenciji o civilnim misijama
+ larger fontnormal font- Smaller font
Filipovic -_Palata_SrbijaU Palati Srbija 7. i 8. novembra održana je Konferencija o uspostavljanju sistema za učešće civilnih eksperata u multinacionalnim operacijama OEBS-a, EU i UN-a, koju su organizovali Ministarstvo odbrane i Misija OEBS-a u Srbiji.

Konferenciju je otvorio ministar odbrane Aleksandar Vulin, a na otvaranju su izlagali šef delegacije EU u Republici Srbiji Sem Fabrici, šef Misije OEBS u Republici Srbiji ambasador Andrea Oricio i pomoćnica ministra za Evropske integracije Ksenija Milenković.

Na prvoj sesiji posvećenoj razvijanju sistema za učešće civilnih stručnjaka u multinacionalnim misijama EU, OEBS-a i UN-a, pored predstavnika Ministarstva odbrane i Ministarstva za evropske integracije, istupao je v.d. pomoćnika ministra spoljnih poslova za bezbednosnu politiku ambasador Branimir Filipović.

Ambasador Filipović je ukazao na dosadašnje aktivnosti u cilju stvaranja institucionalnog i pravnog okvira kako bi se omogućilo upućivanje civilnih stručnjaka u multinacionalne misije i operacije, kao što se već godinama to čini sa pripadnicima Vojske Srbije i MUP-a. Naglasio je da je naše učešće u ovim misijama i operacijama veoma bitan elemenat spoljnopolitičkog postavljanja u ispunjavanja međunarodnih obaveza kao člana UN-a i OEBS-a i kandidata za EU i davanje doprinosa miru i stabilnosti. Ukazao je i na angažovanje Ministarstva spoljnih poslova u ovoj oblasti, kao nosioca aktivnosti u pregovaračkom procesu Republike Srbije u EU u okviru Poglavlja 31 – spoljna, bezbednosna i odbrambena politika, kao i na visoki stepen interresorne saradnje sa Ministarstvom odbrane, Ministarstvom za evropske integracije, kao i drugim ministarstvima i institucijama, jer se radi o zajedničkom poduhvatu od suštinskog spoljnopolitičkog značaja.

U panel diskusijama koje su se odnosile na pregled prakse u drugim zemljama za upućivanje civilnih eksperata, kao i na pitanja razvoja ljudskih i institucionalnih kapaciteta za učešće civilna u multinacionalnim operacijama učestvovali su i predstavnici Sektor za bezbednosnu politiku i Sektora za Evropsku uniju Ministarstva spoljnih poslova.