gototopgototop
nedelja, 18. februar 2018. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Ministar Dačić razgovarao sa američkim senatorom Ronom Džonsonom
+ larger fontnormal font- Smaller font
Dacic-Dzonson februar 2018Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić razgovarao je danas sa američkim senatorom Ronom Džonsonom koji je u poseti Beogradu.

Šef srpske diplomatije i senator Džonson razgovarali su o dugoročnom prijateljstvu između Sjedinjenih Američkih Država i Srbije i važnosti tih odnosa za obe zemlje, kao i za region.

Na današnjem sastanku diskutovalo se, takođe, o načinima za jačanje bilateralnih veza, posebno u svetlu obeležavanja 100 godina od kada je tadašnji predsednik Vudro Vilson naredio da se na Beloj kući podigne srpska zastava.

Razmenjeni su i pogledi o situaciji u regionu i važnosti uloge Republike Srbije u promociji mira i bezbednosti, kako za sam region, tako i za Evropu.

Senator Džonson je izrazio interes Sjedinjenih Američkih Država da pomognu Beogradu u nalaženju dugoročnog rešenja u odnosima sa Prištinom. Sugerisao je da se prošlost ostavi prošlosti, da se ne zaboravi, ali da se oprosti, i da se fokusira na budućnost. Pozvao je obe strane da iskoriste istorijsku priliku za progres u normalizaciji svojih odnosa.

Ministar Dačić je potvrdio spremnost Srbije za ulaganje napora u pronalaženju trajnog rešenja koje će biti u obostranom interesu i u cilju stabilnosti u regionu.