gototopgototop
petak, 20. jul 2018. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Srbija i Egipat imaju tradiciju prijateljstva dugu 110 godina
+ larger fontnormal font- Smaller font
Predsednik Parlamenta_EgiptaPrvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić sastao se danas sa predsednikom Parlamenta Arapske Republike Egipat Alijom Abdelom Al Ahmedom koji boravi u zvaničnoj poseti Republici Srbiji na poziv predsednice Narodne skupštine Maje Gojković. Pored razgovora sa predsednicom Narodne skupštine i obraćanja poslanicima na specijalnoj sednici, gospodina Alija Abdela Al Ahmeda juče je primio i predsednik Republike Aleksandar Vučić.

Ministar Ivica Dačić je u srdačnoj dobrodošlici istakao da je Egipat i danas zemlja koja u Srbiji budi velike sentimente zbog zajedničke istorije, ponovivši punu spremnost Republike Srbije da u narednom periodu sa Egiptom i nivo bilateralne ekonomske saradnje usaglasi sa, inače, odličnim političkim odnosima Beograda i Kaira.

Predsednik egipatskog parlamenta Ali Abdel Al Ahmed je podvukao da prijateljstvo dve zemlje ne počinje danas, već da ima tradiciju diplomatskih odnosa dugu 110 godina, te da su i u Egiptu takođe prisutni recipročni sentimenti prema Beogradu i Srbiji. Zahvalio je na podršci Srbije Egiptu u junu 2013. godine i, generalno, stavu podrške koju Kairo ima u Beogradu kada je reč o borbi protiv terorizma.

Obostrano je konstatovano da će skora revitalizacija rada Mešovitog komiteta za privrednu saradnju omogućiti da se definišu sve oblasti saradnje za koje postoji obostrani interes i realni potencijali. Gospodin Ali Abdel Al Ahmed je informisao o kapacitetima egipatske privrede, posebno istakavši one u oblastima niskogradnje, telekomunikacija i rečnog brodarstva, zbog čega je Egipat, koji je inače sopstvenim kapacitetima prokopao kanal Suec II, privredno danas veoma prisutan i na tržištima Afrike i Jugoistočne Azije.

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić je rekao da očekuje i skoru realizaciju posete egipatskog ministra inostranih poslova Sameha Šukrija Beogradu u kontekstu dogovora o potrebi intenziviranja političkog dijaloga dve zemlje na visokom i najvišem nivou.