gototopgototop
utorak, 23. oktobar 2018. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Srbija unapređuje ekonomsku i političku saradnju sa Slovačkom
+ larger fontnormal font- Smaller font
Sevanovic SlovackaDržavni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije Nemanja Stevanović sastao se u Bratislavi sa državnim sekretarom Ministarstva inostranih i evropskih poslova Slovačke Republike Lukašom Parizekom.

Sagovornici su se saglasili da su bilateralni odnosi na visokom nivou i da je politički dijalog razvijen. Istakli su da je trgovinska razmena tokom 2017. bila na istorijskom maksimumu i potvrdili su interes za dalje unapređenje ekonomske saradnje. Razmotrene su konkretne inicijative u oblasti IT industrije, energetike i poljoprivrede.

Jedna od tema sastanka bila je multilateralna saradnja i pripreme za predstojeće predsedavanje Slovačke OEBS-u u 2019. godini, kao i mogućnost za prenošenje i razmenu iskustava, s obzirom da je Srbija uspešno predsedavala Organizaciji 2015. godine.

Državni sekretar Stevanović zahvalio je slovačkoj strani na principijelnom stavu i podršci suverenitetu i teritorijalnom integritetu Republike Srbije, kao i za podršku integraciji Srbije u Evropsku uniju. Državni sekretar Stevanović je jasno stavio do znanja ozbiljne posledice prijema tzv. Kosova u Interpol i s tim u vezi zamolio za podršku Slovačke i drugih prijateljskih zemalja u pažljivom tretiranju ovog važnog pitanja.

Tokom sastanka razgovarano je i o položajima nacionalnih manjina u obe države, a državni sekretar Parizek posebno je zahvalio na tretmanu koji u Srbiji ima slovačka nacionalna manjina.