gototopgototop
petak, 26. oktobar 2018. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Konzularne konsultacije Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije i Ministarstva inostranih poslova Republike Turske
+ larger fontnormal font- Smaller font
Jovanovic - SamsarKonzularne konsultacije Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije i Ministarstva inostranih poslova Republike Turske, na nivou pomoćnika ministra za konzularne odnose, održane su 24. oktobra 2018. godine u Ankari. Delegaciju Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije predvodio je ambasador Aca Jovanović, v.d. pomoćnika ministra za konzularne poslove, a delegaciju Ministarstva za inostrane poslove Republike Turske ambasador Mehmet Šamšar, generalni direktor za konzularne poslove.

Na konsultacijama su razmenjena mišljenja o međusobnoj konzularnoj saradnji i drugim aktuelnim pitanjima od zajedničkog interesa. Zajedničko je ocenjeno da su konzularni odnosi dve zemlje dobri, bez posebnih problema i otvorenih pitanja. Razmatrane su potrebne izmene postojećih i zaključivanje novih sporazuma u konzularnom domenu. S tim u vezi, dogovoreno je da se pristupi inoviranju Konzularne konvecije između SFRJ i R.Turske (stupila na snagu 1971. g.) u skladu sa aktuelnim potrebama obe strane, a u cilju bolje zaštite prava i interesa dve zemlje. Dogovorena je dalja saradnja i redovna razmena iskustava u konzularnoj oblasti, posebno u vezi sa pružanjem konzularne zaštite građanima u hitnim i vanrednim situacijama.

Konzularne konsultacije su bile sadržajne i u duhu prijateljskih odnosa. Konstatovana je obostrana spremnost za dalje unapređenje konzularne saradnje R.Srbije i R.Turske.

Jovanovic Samsar - Turska