gototopgototop
utorak, 20. novembar 2018. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Političke konsultacije između Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije i Ministarstva inostranih poslova i međunarodne saradnje Kraljevine Kambodze
+ larger fontnormal font- Smaller font
DS Pnom PenU Pnom Penu, Kraljevini Kambodzi, održane su redovne političke konsultacije između Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije i Ministarstva inostranih poslova i međunarodne saradnje Kraljevine Kambodze koje su predvodili državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije Nemanja Stevanović i državni sekretar u Ministarstvu inostranih poslova i međunarodne saradnje Kraljevine Kambodze Ouk Borit.

U konsultacijama je istaknuto da se međusobni odnosi između dve zemlje uspešno i kontinuirano ostvaruju preko šest decenija i dogovorene mere i praktični koraci za njihovo produbljivanje u narednom periodu. To se odnosi, pre svega, na ostvarivanje međusobnih poseta na najvišem nivou, mogućnost ponovnog otvaranja ambasada u obe zemlje, inteziviranje ekonomske saradnje i organizaciju biznis foruma iduće godine u Beogradu, potpisivanje većeg broja bilateralnih sporazuma putem kojih bi se unapredila saradnja u oblasti ekonomije, turizma, sporta i drugim sferama.

Sa naše strane posebno je istaknuta zahvalnost za doslednu podršku Kambodze teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, njenom čvrstom odbijanju da prizna jednostrano proglašenu nezavisnost tzv. Kosova i principijelnom protivljenju njegovom učlanjivanju u međunarodne organizacije, a koje je i tokom ovih konsultacija praktično ispoljeno glasanjem protiv zahteva Kosova da pristupi Interpolu.