gototopgototop
sreda, 28. novembar 2018. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Konzularne konsultacije Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije i Ministarstva inostranih poslova Ruske Federacije
+ larger fontnormal font- Smaller font
Delegaciju Ministarstva spoljnih poslova Republike SrbijeKonzularne konsultacije Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije i Ministarstva inostranih poslova Ruske Federacije, održane su u Beogradu, 28. novembra 2018. godine. Delegaciju Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije predvodio je ambasador Aca Jovanović, v.d. pomoćnik ministra za spoljne poslove, a delegaciju Ministarstva inostranih poslova Ruske Federacije, Aleksej Utkin, zamenik direktora za konzularne poslove.

Tokom konsultacija zajednički je ocenjeno da je stanje bilateralnih konzularnih odnosa dobro, da nema značajnijih otvorenih pitanja i da je ugovorno-pravni okvir u konzularnoj oblasti zaokružen, uz potrebu razmene mišljenja po pitanju izmene pojedinih postojećih ili donošenja novih sporazuma.

Razmenjena su iskustava u konzularnoj oblasti, posebno u vezi sa oblasti vizne politike, alimentacionih potraživanja i pružanja pravne pomoći, sa posebnim osvrtom na pružanje konzularne zaštite građanima u hitnim i vanrednim situacijama. Razmotrene su mogućnosti za dalje unapređivanje dosadašnje i iniciranje novih vidova saradnje u oblastima od zajedničkog interesa.

ambasador Aca Jovanović - Aleksej Utkin

Konstatovano je da diplomatsko-konzularna predstavništva obe zemlje ostvaruju kvalitetnu i sadržajnu saradnju sa nadležnim organima države prijema i dogovoreno je da se naredne konzularne konsultacije održe u Moskvi, u drugoj polovini 2020.godine.
Konzularne konsultacije su bile sadržajne i u duhu tradicionalno prijateljskih odnosa.