gototopgototop
понедељак, 04. фебруар 2019. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Интерес за унапређење пријатељских политичких односа и свестране сарадње Србије и Комонвелта Доминике
+ larger fontnormal font- Smaller font
Skerit DominikaПрви потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић разговарао је данас са председником Владе Комонвелта Доминике Рузвелтом Скеритом који борави у званичној посети нашој земљи.

У конструктивном и пријатељском разговору изражена је обострана спремност и интерес за унапређење пријатељских политичких односа и свестране сарадње, првенствено у области пољопривреде, туризма и образовања.

Потврђена је обострана спремност за наставак сарадње на мултилатералном плану, пре свега у оквиру регионалних организација Латинске Америке и Кариба, у којима је Србија активно ангажована.

Министар Дачић пренео је да Србија високо цени одлуку Доминике о повлачењу признања ЈПНК.
"Нећемо заборавити такав њихов приступ, они у нама имају велике пријатеље и сигуран сам да ће то бити наша званична политика и у наредном периоду", казао је Дачић.

Председник Владе Доминике нагласио је да је основа односа Србије и Доминике постављена на пријатељству и поверењу. Још једном је потврдио подршку нашим ставовима по питању КиМ. Нагласио је да је одлука његове земље чврста и донета на основу принципијелног става о територијалном интегритету и суверенитету Србије, те да жели да домаћини у Београду буду уверени у посвећеност његове земље том питању.
Он је најавио и да ће Доминика земља ускоро укинути визе грађанима Србије, што је Србија већ учинила за грађане Доминике.

Након разговора, потписани су Меморандум о разумевању у области пољопривреде, Меморандум о разумевању у области високог образовања и научног истраживања и Споразум о сарадњи у области туризма.