gototopgototop
utorak, 26. februar 2019. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Oproštajna poseta ambasadora Portugalije
+ larger fontnormal font- Smaller font
A mb._PortugalaPrvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić primio je danas u oproštajnu posetu ambasadora Republike Portugalije u Republici Srbiji Augusta Peišota.

Ministar Dačić zahvalio je ambasadoru Peišotu na angažovanju tokom trajanja njegovog mandata kao izvanrednog i opunomoćenog ambasadora Republike Portugalije u Republici Srbiji, koje je doprinelo ostvarivanju uspešne i konstruktivne saradnje između dve zemlje, kao i dodatnom učvršćivanju bliskih i prijateljskih odnosa.

Šef srpske diplomatije je konstatovao da su bilateralni odnosi dobri i bez otvorenih pitanja. Ocenio je da ih karakteriše saradnja na svim poljima, kao i politički dijalog koji je poslednjih godina u trendu unapređenja. Istovremeno je izrazio nadu da će u narednom periodu biti unapređena ekonomska saradnja, što će dovesti do novih portugalskih investicija u Srbiji. Izrazio je zahvalnost i na dosadašnjoj kontinuiranoj i snažnoj podršci Portugalije u procesu pristupanja Srbije Evropskoj uniji.

Ambasador Peišoto je naglasio da odlazi iz Srbije veoma zadovoljan iskustvom koje je stekao, kao i tretmanom koji je imao kako od strane zvaničnika Srbije i institucija sa kojima je sarađivao, tako i od celokupnog srpskog naroda. Posebno je izrazio zahvalnost na ostvarenoj saradnji sa ministrom Dačićem, kao i sa Ministarstvom spoljnih poslova u celosti.

Bilateralnu saradnju dve zemlje je ocenio kao dobru i naglasio da će Portugalija nastaviti da podržava evropske integracije Srbije. Izrazio je nadu će ekonomska saradnja dve zemlje biti intenzivirana, imajući u vidu zainteresovanost portugalskih kompanija iz sektora građevinarstva, obnovljivih izvora energije i zaštite životne sredine.