gototopgototop
уторак, 26. новембар 2019. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Србија придаје велику важност сарањи са ОЕБС-ом
+ larger fontnormal font- Smaller font
Dacic -_OEBSГовор првог потпредседника Владе Србије и министра спољних послова Ивице Дачића на годишњем пријему Мисије ОЕБС у Србији:

„Екселенције, даме и господо,

Велико ми је задовољство да вам се данас обратим и да захвалим амбасадору Орицију и његовом тиму на досадашњем успешном раду и посвећености успеху активности Мисије.

Република Србија придаје велику важност Организацији за европску безбедност и сарадњу, која је један од ретких формата за заједничко суочавање са широким спектром постојећих и нових безбедносних изазова. Упркос извесним поделама и неповерењу које тренутно влада међу неким државама учесницама, ОЕБС је и даље форум који омогућава да се све оне окупе за истим столом и да равноправно дискутују о горућим питањима.

Наша земља, као један од кључних фактора безбедности, дугорочне стабилности и економског развоја у региону,

показала је ову приврженост ОЕБС-у и председавањем којим смо успешно предводили Организацију током 2015. године.

Од свих 57 држава учесница, једино Република Србија на својој територији има две мисије ОЕБС. Мисију ОЕБС на Косову и Мисију ОЕБС у Србији, чији смо гости данас овде.

Желео бих да истакнем да је Република Србија веома задовољна сарадњом коју остварује са Мисијом ОЕБС-а, кроз пружање техничке помоћи и експертизе и сматрамо да је подршка коју ово присуство Организације пружа нашим органима и институцијама изузетно значајна. С тим у вези, посебно бих нагласио подршку Мисије процесу израде Медијске стратегије, процесима реформе правосуђа, унутрашњих послова и унапређења изборног процеса.

У сусрет предстојећим изборима у Србији, а у циљу праћења примене препорука и унапређења изборног процеса, Влада Србије је, 29. августа донела одлуку о оснивању Радне групе за сарадњу са ОЕБС и ОДИХР, којом председава потпредседник Владе и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић. Радна група разматра области које је могуће унапредити у кратком року, како би грађани имали још бољи изборни процес. Закључено је,

такође, да је Влада Србије већ доста урадила током претходног периода, посебно у погледу уређења бирачког списка. На седници Владе, одржаној 26. септембра, усвојено је десет закључака Радне групе за сарадњу са ОЕБС и ОДИХР, којима се додатно унапређује изборни процес у земљи.

Предстојећи Министарски састанак ОЕБС у Братислави, на коме ћу и ја учествовати, биће прилика да се државе учеснице Организације још једном окупе на високом нивоу, размотре сва актуелна питања и донесу одлуке које ће трасирати пут Организације за наредни период.

Република Србија остаје посвећена вредностима и циљевима које заступа ОЕБС и наставиће да буде поуздан партнер у изазовима који су пред нама. У том смислу, Србија ће бити искрен партнер Мисији ОЕБС у Србији, који ће, као и до сада, пружати подршку и помоћ.

На крају, желео бих Вама, амбасадоре Орицио, да захвалим на досадашњој сарадњи, ентузијазму и посвећености у раду које је значајно допринела успеху Мисије, као и да вам пожелим пуно успеха у наредној години.

Хвала!"