gototopgototop
четвртак, 23. јануар 2020. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Министар Дачић представио тромесечни Извештај о раду Министарства Одбору за спољне послове Скупштине Србије
+ larger fontnormal font- Smaller font
Odbor sp 2020Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић представио је данас на седници Одбора за спољне послове Извештај о раду Министарства спољних послова за период од 20. октобра 2019. до 20. јануара 2020. године.

Том приликом, министар је истакао да је Министарство наставило са ангажовањем на остваривању спољнополитичких циљева Републике Србије – очувању и заштити територијалног интегритета и суверенитета Републике Србије, интеграцији у Европску унију, унапређењу сарадње са државама региона, најутицајнијим државама и другим партнерима у међународној заједници.

Министар Дачић је указао на најзначајније активности у оквиру билатералне и мултилатералне сарадње, процеса европских интеграција и сарадње са ЕУ у области Заједничке безбедоносне и одбрамбене политике.

Министар је истакао да је питање од највишег националног интереса и тренутно главни спољнополитички приоритет српског руководства спречавање даљих признања независности тзв. Косова и повлачење постојећих, као и спречавање покушаја чланства Косова у међународне организације.

Наводећи да су 193 земље чланице УН-а, министар је нагласио да је, када је ступио на дужност министра спољних послова, био изненађен да Србија нема дипломатске односе са свим чланицама Уједињених нација, што је оценио као лоше поготову у светлу тога да, с друге стране, Косово је са скоро свим тим земљама успоставило дипломатске односе.

"Ми смо успели да од 15 земаља пацифичког региона, које су све признале Косово, да три земље повуку признање - Папуа Нова Гвинеја, Палау и сада у претходна три месеца Науру", казао је Дачић.

Подсетио је да је укупно 17 земаља повукло или редефинисало свој став о Косову, и казао да када се подвуче црта, од када је започета акција повлачења признавања, 113 земаља признавало је независност тзв. Косова, а данас 93 земље признају, 95 земаља не признаје и пет земаља су у флуктуирајућем статусу. То су Египат, Перу, Оман, Доминиканска Република, Гвинеја Бисао.

Истичући да ће приоритет и у наредном периоду остати спречавање покушаја чланства Косова у међународним организацијама, Дачић је казао да је зато веома битно што није ушло у Унеско, Интерпол и разне друге организације.

"Латентна опасност постоји да се пријаве за чланство за Савет Европе. Косово за сада није поднело кандидатуру за чланство у Савету Европе, али ми пратимо све оно што се дешава", додао је.

Кад је реч о европским интеграцијама, Дачић је нагласио да је задовољан како тај процес тече, али не и брзином и динамиком тог процеса, што је, каже, последица проблема који постоје у самом функционисању ЕУ, али и тога што је ток и напредак Србије у ЕУ интеграцијама везан за напредак у дијалогу с Приштином.

Шеф српске дипломатије оценио је и да је Србија често талац једностраних аката и потеза Приштине која је таксама на српску робу блокирала дијалог.

''Дијалог је и даље блокиран, иако је Србија конструктивна и покушава да без обзира на провокације Приштине буде кредибилан партнер'''', рекао је Дачић.
Он је поновио речи председника Србије Александра Вучића да питање такси и питање кампање за повлачење признања тзв. Косова немају никакве везе, и додао да је приступ - да Приштина укине таксе, а Београд престане с кампањом - апсолутно необјашњив.

Говорећи о односу Србије с НАТО-ом, поновио је да је државна политика земље војна неутралност, али да је важно да има конкретне и партнерске односе са алијансом због улоге коју НАТО има у региону, а пре свега кад је у питању присуство на КиМ.
Кад је реч о безбедносној политици, Дачић је казао да Србија учествује са 284 припадника безбедносних снага и са процентуалним учешћем жена од 13 одсто у мисијама ЕУ и УН.

Након расправе која је уследила, чланови Одбора прихватили су Извештај о раду Министарства спољних послова Републике Србије за период од 20. октобра 2019. до 20. јануара 2020. године.Кључне речи: Ивица Дачић