gototopgototop
субота, 14. март 2020. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Дачић разговарао са шефом швајцарске дипломатије: ,,Солидарност и подршка у борби против епидемије”
+ larger fontnormal font- Smaller font
222Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић разговарао је данас телефоном са министром иностраних послова Швајцарске Кoнфедерације Игнациом Касисом поводим ситуације изазване пандемијом корона вируса.

Министар Дачић је пренео изразе солидарности и подршке грађанима Швајцарске, изразивши уверење да ће Швајцарска успешно пребродити овај тежак период.
Информисао је министра Касиса о ситуацији у Србији и мерама које Влада Србије предузима у настојању да спречи ширење вируса и заштити становништво, а које су донете у складу са проценама Светске здравствене организације, објаснивши да се једна од мера односи се и на забрану, односно ограничење уласка у Србију држављана Швајцарске, из кантона Тићино, који је најпогођенији вирусом.
Изразио је наду да ће Швајцарска, као и министар лично, као лекар, имати разумевања за овакве одлуке Владе Републике Србије, имајући у виду опасност неконтролисаног ширења вируса.

Министар Касис се захвалио на позиву и подршци Србије у овим тешким тренуцима и понудио помоћ Србији, имајући у виду да се од недавно и она суочава са овом опаком болешћу.
Обавестио је министра Дачића да је упознат са мерама које је Влада Републике Србије донела и подвукао да борба против вируса захтева заједничке напоре и координацију активност, те је у том смислу замоли да швајцарску страну редовно информишемо о мерама које предузимамо.
Имајући у виду бројност српске дијаспоре у Швајцарској и предстојеће празнике, интересовао се да ли забрана уласка у Србију постоји и за њих.
Министар Ивица Дачић га је информисао да се забрана не односи на наше грађане, али да је Влада дала препоруку нашим држављанима у иностранству да у што мањој мери долазе у Србију, нарочито из земаља, односно са подручја која су најпогођенија вирусом, све док се епидемија не заврши.

Министри су се договорили да остану у сталном контакту како би се решавали сви проблеми који се појаве у спровођењу мера које обе државе спроводе у борби против епидемије.