gototopgototop
уторак, 17. март 2020. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Дачић и Гебрејезус: "СЗО ће позитивно одговорити на захтеве Србије и упутити неопходну помоћ"
+ larger fontnormal font- Smaller font
DACICПрви потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић разговарао је телефоном са генералним директором Светске здравствене организације Тедросом Адханом Гебрејезусом.

Министар је похвалио активности СЗО у настојању да се помогне свим државама које су захваћене глобалном пандемијом вируса Covid 19, као и на помоћи Организације Србији, посебно у виду тестова за детекцију вируса, што ће бити од велике важности за спречавање раста броја оболелих у нашој земљи.

Министар Дачић је упознао генералног директора са актуелном ситуацијом и активностима које Влада Србије предузима у циљу заштите свог становништва.

Изразио је бојазан да би раст броја оболелих у наредном периоду могао да доведе до недостатка неопходне медицинске опреме, тестова за детекцију вируса и деизнфекционих средстава и замолио генералног директора да СЗО Србији упути неопходну помоћ.

Генерални директрор Гебрејезус је обећао да ћe СЗО позитивно одговорити на наше захтеве и упутити неопходну помоћ у складу са тренутно расположивим ресурсима. Истакао је да је свету данас више него икада неопходна солидарност јер се ради о проблему који погађа све и могуће га је превазићи само заједничким деловањем.

Министар Дачић и генерални директор Гебрејезус, дугогодишњи пријатељи из времена када је Гебрејзус био министар спољних послова Етиопије, договорили су се да остану у сталном контатку како би уз помоћ и подршку Светске здравствене организације, Србија, као и остале погођене земље у најбржем року победиле ову опаку болест.

Након разговора генерални директор СЗО се на свом Твитер налогу захвалио министру Дачићу на позиву и истакао да ће СЗО подржати Србију у борби против корона вируса.

Линк Твита директора СЗО Гебрејезусa:
Кључне речи: Ивица Дачић