gototopgototop
Министарство спољних послова Академија
петак, 18. март 2016. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Актуелно
+ larger fontnormal font- Smaller font
5. април 2017.

ПРЕДАВАЊЕ АМБАСАДОРА СЈЕДИЊЕНИХ АМЕРИЧКИХ ДРЖАВА, Њ.Е. КАЈЛА СКОТА, НА ДИПЛОМАТСКОЈ АКАДЕМИЈИ

У наставку циклуса предавања страних амбасадора, полазници Дипломатске академије су имали прилику да чују излагање Њ.Е. Кајла Скота, амбасадора Сједињених Америчких Држава, на тему „Спољна политика САД након избора Доналда Трампа, приступ нове америчке администрације региону Западног Балкана".

Образлажући актуелни амерички поглед на светска дешавања, амбасадор Скот је нагласио да ће подршка демократском развоју, економској сарадњи и евроатлантским интеграцијама у региону Западног Балкана, као и кључни спољнополитички ставови бити засновани на досадашњим принципима. При томе, улога Србије у региону, првенствено у очувању мира и стабилности, оцењена је као веома значајна.

Амбасадор Скот је истакао да САД жели да развија билатералне односе са нашом земљом и као најважније елементе наших односа, између осталог, поменуо подршку САД европском путу Србије, Бриселском дијалогу, економско партнерство и улагања, сарадњу у области борбе против тероризма и решавања хуманитарних проблема, као и у изградњи и унапређењу рада институција.


03. април 2017.

ПОСЕТА СТУДЕНАТА АМЕРИЧКОГ УНИВЕРЗИТЕТА У БРИСЕЛУ МИНИСТАРСТВУ СПОЉНИХ ПОСЛОВА

Током традиционалног студијског боравка у Београду, професор Џером Шеридан и група студената са Америчког Универзитета – Бриселски центар, посетили су Министарство спољних послова Републике Србије.

Проф. др Тања Мишчевић, шеф Преговарачког тима за вођење преговора о приступању Републике Србије Европској унији, одржала је предавање студентима о процесу приступања Републике Србије Европској унији, указујући на неопходне реформске кораке у области законодавства, административне припреме државних институција и цивилног друштва у циљу успешног савладавања преговарачког процеса, као и током отварања појединих преговарачких поглавља на путу ка пуноправном чланству.

Амбасадор Бранимир Филиповић, в. д. помоћника министра за безбедносну политику,   излагао је о учешћу Р. Србије у регионалним и међународним војно-безбедносним организацијама, као и о безбедносним изазовима.

Трећа тема била је Косово и Метохија и процес нормализације односа са Приштином, о чему је говорио  г. Душан Козарев, заменик директора Канцеларије за Косово и Метохију.


30. март 2017.

ПРЕДАВАЊЕ АМБАСАДОРА МАЂАРСКЕ, Њ.Е. АТИЛЕ ПИНТЕРА, НА ДИПЛОМАТСКОЈ АКАДЕМИЈИ

Поводом 130-годишњице дипломатских односа Мађарске и Републике Србије, предавање на Дипломатској академији одржао је Њ.Е. Атила Пинтер, амбасадор Мађарске у Републици Србији.

Представљајући изузетно висок ниво билатералних односа наших земаља, у коме нема отворених политичких питања, амбасадор Пинтер је полазницима приближио концепт на коме та сарадња почива о чему најбоље сведоче одржане заједничке седнице влада, као и бројне узајамне посете високих званичника двеју земаља.

Амбасадор Пинтер је говорио и о расту свих параметара економске сарадње, о учешћу великих мађарских компанија у привреди Србије и даљем развоју инфраструктурних веза, као и инфраструктурна улагања у железницу и водни саобраћај, која имају за циљ побољшање услова за економско и привредно пословање.

Такође, указао је и на изузетан значај статуса мањина у обема земљама, и у вези са тим, као још један показатељ наших веома добрих билатералних односа, на висок степен учешћа мађарских представника у политичком животу Републике Србије.


22. март 2017.

ПРЕДАВАЊЕ АМБАСАДОРА САВЕЗНЕ РЕПУБЛИКЕ НЕМАЧКЕ, Њ.Е. Г. АКСЕЛА ДИТМАНА, НА ДИПЛОМАТСКОЈ АКАДЕМИЈИ

Амбасадор Савезне Републике Немачке, Њ. Е. Г. Аксел Дитман је, 22. марта о.г, одржао предавање полазницима Дипломатске академије Министарства спољних послова Републике Србије, на тему „Билатерални односи Савезне Републике Немачке и Републике Србије", у оквиру курса „Међународни односи и спољна политика Републике Србије".

Након уводног представљања, своје предавање, амбасадор А. Дитман је започео упознавањем полазника са местом и улогом коју Европска унија има на међународном плану и истицањем подршке коју СР Немачка пружа Р. Србији на њеном путу европских интеграција.

У наставку, амбасадор А. Дитман је указао на добре билатералне односе наших двеју земаља и чврсте економске везе које се потврђују растућим интересовањем немачких компанија за инвестирање у Р. Србији. Такође, навео је и значај размена посета на највишем нивоу, као и делегација из различитих домена, од парламентарних, регионалних и оних које се остварују преко немачких фондација, што позитивно утиче на сарадњу две земље. У том контексту поменуо је културну сарадњу као још једног неизоставног чиниоца у билатералним односима.

Амбасадор се осврнуо на актуелну мигрантску кризу и односе у региону истакавши свеукупну сарадњу коју је Р. Србија показала.

Након предавања, амбасадор је одговарао на многобројна питања полазника која су се односила на економску сарадњу, евро-интеграције Р. Србије, односе у региону и др.

16.март 2017.

ПОСЕТА СТУДЕНАТА УНИВЕРЗИТЕТА ЈЕЈЛ МИНИСТАРСТВУ СПОЉНИХ ПОСЛОВА

Група студената са Школе за менаџмент Универзитета Јејл (САД), која у  оквиру студијске посете региону, другу годину за редом борави у Србији, посетила је 16. марта 2017. године, Министарство спољних послова Републике Србије.

Овом приликом, Дипломатска академија је студентима организовала пригодна предавања која су одржали помоћници министра, амбасадор Горан Алексић и амбасадор Марина Јовићевић.

Помоћник министра, амбасадор Горан Алексић студенте је упознао са историјским развојем билатералних односа између Републике Србије и Сједињених Америчких Држава, са освртом на тренутну сарадњу и позицију коју САД имају на Балкану.

Процес придруживања Републике Србије Европској унији, динамику отварања преговарачких поглавља, као и изазове који се на том путу сусрећу, студентима је приближила помоћник министра, амбасадор Марина Јовићевић.

Након интерактивних предавања студенти су постављали бројна питања.


16. март 2017.

ПРЕДАВАЊЕ  АМБАСАДОРА НАРОДНЕ РЕПУБЛИКЕ КИНЕ, Њ.Е. ЛИ МАНЧАНГА, НА ДИПЛОМАТСКОЈ АКАДЕМИЈИ

Предавањем Њ.Е. Ли Манчанга, амбасадора Нaродне Републике Кине у Р. Србији, на тему „НР Кина и односи са Републиком Србијом", започета је серија предавања страних амбасадора полазницима Основног програма дипломатске обуке 2016/2017. године.

Амбасадор Ли Манчанг у уводном делу представио је специфичност и сложеност друштвеног и економског развоја НР Кине, као и њену улогу на међународној сцени. Истакнути су кључни принципи кинеске унутрашње и спољне политике, засновани на планском развоју, стабилности, поштовању територијалног суверенитета и на уважавању интереса других земаља.

У срдачној атмосфери, прожетој подсећањима амбасадора Ли Манчанга на студентске дане у Београду, указао је на историјски значај сарадње и размене искустава са СФРЈ, у периоду отварања НР Кине према свету и започињања реформи које су, поступно, створиле услове за њен континуирани привредни напредак.

Такође, амбасадор Ли Манчанг је актуелне билатералне односе са Републиком Србијом оценио као изразито пријатељске, о чему сведоче бројни споразуми и пројекти који представљају темељ за даље развијање сарадње, првенствено у области економије.

Одговарајући на питања полазника, додатно је објаснио позитиван пример пословања Железаре у Смедереву. Амбасадор Ли Манчанг је подвукао и значај културне и образовне сарадње НР Кине и Републике Србије, указујући на пораст размене студената и редовно стручно усавршавање државних службеника у организацији кинеских институција.