gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Akademija
sreda, 14. februar 2018. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Aktuelno
+ larger fontnormal font- Smaller font
14. februar 2018.

AMBASADOR I ŠEF DELEGACIJE EVROPSKE UNIJE U REPUBLICI SRBIJI ODRŽAO PREDAVANjE NA DIPLOMATSKOJ AKADEMIJI MINISTARSTVA SPOLjNIH POSLOVA

Šef Delegacije EU u Republici Srbiji ambasador Sem Fabrici održao je danas na Diplomatskoj akademiji predavanje polaznicima Osnovnog programa diplomatske obuke 2017/2018 u okviru predmeta „Osnovi sistema i politike EU".

Ambasador S. Fabrici je govorio o Strategiji za zemlje zapadnog Balkana koju je prošle nedelje donela Evropska komisija EU, a koja najavljuje kredibilnu perspektivu proširenja i pojačanu saradnju EU sa zapadnim Balkanom.

Naglasio je da se ovom Strategijom potvrđuje opredeljenost EU za ulaganje u stabilnu, jaku i ujedinjenu Evropu, koja se temelji na zajedničkim vrednostima i daje podršku zemljama zapadnog Balkanu u daljim koracima na evropskom putu. U tom kontekstu, govoreći o zemljama kao kandidatima, samim tim i o Srbiji, izneo je preporuke strategije, apostrofirao dinamiku pregovora, istakao prioritete kao što su vladavina prava, temeljne reforme i dobrosusedski odnosi.

Ambasador Sem Fabrici je podvukao da će napredak na evropskom putu biti objektivan proces koji će se temeljiti na konkretnim ostvarenim rezultatima svake od zemlja zapadnog Balkana.

13. februar 2018.


Poseta polaznika 7. klase Visokih studija bezbednosti i odbrane Ministarstvu spoljnih poslova 

VSBO februar_2018Polaznici 7. klase Visokih studija bezbednosti i odbrane (VSBO) posetili su danas Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije.

Tom prilikom polaznike su pozdravili i održali predavanja vršilac dužnosti pomoćnika ministra spoljnih poslova za bezbednosnu politiku ambasador Branimir Filipović i zamenik pomoćnika ministra spoljnih poslova za EU Dejan Ralević.

Ambasador Filipović je naglasio spoljnopolitičke prioritete Srbije i ukazao na rezultate saradnje naše zemlje sa NATO-om kroz Program Partnerstvo za mir u okvirima politike vojne neutralnosti, saradnje sa EU u oblasti Zajedničke bezbednosne i odbrambene politike, kao i na angažman Srbije u oblasti kontrole naoružanja, razoružanja i sprečavanja neproliferacije.

Ukazao je i na spremnost Republike Srbije da deli odgovornost na regionalnom, evropskom i globalnom planu u suočavanju sa bezbednosnim izazovima i istakao da je naša zamlja prepoznata kao izvoznik bezbednosti i pouzdan partner na međunarodnom planu, koji daje ključan doprinos očuvanju regionalnog mira i stabilnosti, kao osnovnog preduslova za ekonomski i drugi napredak regiona u celini.

Zamenik pomoćnika ministra spoljnih poslova za EU Dejan Ralević upoznao je polaznike sa političkim procesom pristupanja Srbije EU, sa najvažnijim izazovima i specifičnostima sa kojima se Srbija susreće, kao i perspektivama u procesu pregovora i pristupanja EU.

Podsetio je da je januara 2014. godine Republika Srbija formalno započela pregovore za pristupanje EU, da je od ukupno 35, do sada otvoreno 12 pregovaračkih poglavlja, dok su dva privremeno zatvorena. Članstvo u EU, označio je kao spoljnopolitički prioritet Srbije i apostrofirao pozitivne poruke iz nedavno objavljene strategije za „kredibilno proširenje za ZB" koju je izradila Evropska komisija, kao i naša očekivanja u vezi sa tim.

Na kraju predavanja polaznici VSBO su imali priliku da postavljaju pitanja i razgovaraju sa predavačima.
11. januar 2018.

MINISTAR SPOLjNIH POSLOVA REPUBLIKE SRBIJE IVICA DAČIĆ ODRŽAO PREDAVANjE POLAZNICIMA DIPLOMATSKE AKADEMIJE

Ivica_DacicPrvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić održao je polaznicima Diplomatske akademije, u okviru predmeta Međunarodni odnosi i spoljna politika Republike Srbije, predavanje na temu „Prioriteti spoljne politike Srbije".
Opširnije...