gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Akademija
četvrtak, 07. jun 2018. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Aktuelno
+ larger fontnormal font- Smaller font
1. jun 2018. godine

AMBASADOR DžUN SOMER, GENERALNI SEKRETAR ASOCIJACIJE DRŽAVA KARIBA ODRŽALA PREDAVANjE POLAZNICIMA DIPLOMATSKE AKADEMIJE

Generalni sekretar Asocijacije Država Kariba (ACS) ambasador dr Džun Somer posetila je, u okviru zvanične posete Republici Srbiji, Ministarstvo spoljnih poslova i tom prilikom održala predavanje na Diplomatskoj akademiji.

U svom izlaganju amb. dr Somer je predstavila organizacionu strukturu i delokrug rada Asocijacije karipskih zemalja, s akcentom na značaj njihovog geostrateškog i geografskog položaja. Govorila je o potencijalima zemalja ovog regiona, kao i izazovima sa kojima se suočavaju usled klimatskih promena. Posebno je naglasila značaj učešća Republike Srbije kao posmatrača u Asocijaciji karipskih zemalja i istakla da upravo potpisani Okvirni sporazum o saradnji između Vlade Republike Srbije i ACS-a predstavlja pravni osnov za razvoj buduće saradnje sa državama-članicima u oblastima od zajedničkog interesa, kao što su turizam, obrazovanje, kultura, zaštita od prirodnih nepogoda i sl.


31. maj 2018. godine

PREDSEDNIK NACIONALNE NARODNE SKUPŠTINE REPUBLIKE GVINEJE BISAO SIPRIJAN KASAMA ODRŽAO PREDAVANjE NA DIPLOMATSKOJ AKADEMIJI


Predsednik Nacionalne narodne skupštine Republike Gvineje Bisao Siprijan Kasama održao je predavanje polaznicima Diplomatske akademije u okviru zvanične posete Republici Srbiji.

Predsednik Kasama je predstavio svoju zemlju kroz kratak istorijski osvrt, s posebnim akcentom na borbu Gvineje Bisao za nezavisnost, politički i ekonomski sistem, kao i prirodnim resursima.

Ukazao je na tradicionalno prijateljske odnose dveju zemalja koji datiraju još iz perioda Pokreta nesvrstanih i predstavljaju dobru osnovu i potencijal za unapređenje bilateralne saradnje u svim oblastima od obostranog interesa.

Na kraju svog izlaganja predsednik Parlamenta Gvineje Bisao naglasio je da njegova zemlja ne priznaje nezavisnost „Kosova" i poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Republike Srbije.

30. maj 2018. godine

PREDAVANjE PREDSEDNIKA PARLAMENTA REPUBLIKE GANE ARONA MAJKA OKVAJEA

U okviru zvanične posete Republici Srbiji, predsednik Parlamenta Republike Gane Aron Majkl Okvaj održao je predavanje na Diplomatskoj akademiji polaznicima Osnovnog programa diplomatske obuke.

Predsednik Okvaj je govorio o bilateralnoj saradnji između Republike Srbije i Republike Gane, s akcentom na političkim, ekonomskim i kulturnim odnosima dveju zemalja. Istakao je zadovoljstvo što je prvi funkcioner iz Gane koji posle duže vremena boravi u zvaničnoj poseti Beogradu, gde je održana Prva konferencija Nesvrstanih zemalja, u čijem osnivanju je učestvovala i Gana.

Na kraju predavanja, predsednik Parlamenta Gane je zaključio da tradicionalno prijateljske veze između dveju država predstavljaju dobru osnovu za unapređenje saradnje u mnogim oblastima, poput poljoprivrede, obrazovanja, trgovine, sporta, kao i međusobne podrške na međunarodnom planu.

Posebno je pohvalio projekat „Svet u Srbiji", namenjen stipendistima iz država članica i država posmatrača Pokreta nesvrstanih zemalja na Univerzitetu u Beogradu.

14. maj 2018. godine

STUDENTI BEČKE DIPLOMATSKE AKADEMIJE U POSETI MINISTARSTVU SPOLjNIH POSLOVA

Studenti Bečke diplomatske akademije, u pratnji direktora, ambasadora Emila Briksa, posetili su danas Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije u okviru studijske posete regionu Balkana. Tom prilikom studentima je održala predavanje zamenik pomoćnika ministra spoljnih poslova za bilateralnu saradnju Tamara Rastovac-Siamašvili.

Tokom predavanja, Tamara Rastovac-Siamašvili predstavila je prisutnima spoljno-političke ciljeve Republike Srbije, ističući, kao glavne prioritete, članstvo u EU, očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta zemlje, regionalnu stabilnost i saradnju, ekonomsku diplomatiju i vojnu neutralnost. Naglasila je opredeljenost Srbije za jačanje saradnje sa svim ključnim partnerima u međunarodnim odnosima, kako sa zemljama EU i SAD, tako i sa Ruskom Federacijom, NR Kinom i drugim zemljama Azije, Afrike i Latinske Amerike. Pomenula je, takođe, učešće Srbije u regionalnim inicijativama, te različite oblike trilateralne i kvadrilateralne saradnje, što sve zajedno ima za cilj unapređenje dobrosusedskih odnosa i očuvanje stabilnosti u regionu. Nakon predavanja, zamenik pomoćnika ministra za bilateralnu saradnju odgovarala je na brojna pitanja studenata.

Direktor Bečke diplomatske akademije, ambasador Emil Briks održao je takođe predavanje kome su prisustvovali polaznici Diplomatske akademije i pripravnici Ministarstva spoljnih poslova, kao i studenti Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Beogradu.

Poseta studenata Bečke diplomatske akademije Ministarstvu spoljnih poslova tradicionalno se organizuje dugi niz godina i rezultat je saradnje Diplomatske akademije Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije i Bečke diplomatske akademije.

9. maj 2018. godine

STUDENTI UNIVERZITETA KLEMSON POSETILI MINISTARSTVO SPOLjNIH POSLOVA REPUBLIKE SRBIJE

U okviru svog studijskog boravka u Republici Srbiji, grupa studenata sa Univerziteta Klemson iz Južne Karoline (SAD) posetila je Ministarstvo spoljnih poslova, sa kojim ovaj univerzitet ostvaruje dugogodišnju saradnju.

Tom prilikom studentima su održali predavanja zamenica pomoćnika ministra spoljnih poslova za bilateralnu saradnju Tamara Rastovac-Siamašvili, v.d. pomoćnik ministra spoljnih poslova za bezbednosnu politiku ambasador Branimir Filipović i pomoćnik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Dejan Pavićević.

Tamara Rastovac-Siamašvili predstavila je američkim studentima spoljno-političke ciljeve Republike Srbije, kao i organizacionu strukturu Ministarstva, ističući evropske integracije i očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta zemlje kao glavne prioritete, uz naglasak na naporima koje Srbija ulaže na jačanju saradnje sa svim zemljama u regionu i ukupnoj regionalnoj stabilnosti. Podvukla je značaj saradnje Republike Srbije kako sa zemljama EU i SAD, tako i sa Ruskom Federacijom, NR Kinom i drugim državama Azije, Afrike i Latinske Amerike. T. Rastovac-Siamašvili ukazala je i na značaj koji Srbija pridaje svom učešću u regionalnim inicijativama, kao i u različitim formatima trilateralne i kvadrilateralne saradnje.

U svom predavanju o spoljno-političkim aspektima bezbednosne politike Republike Srbije, ambasador Branimir Filipović je govorio o oblicima saradnje naše zemlje sa NATO-om kroz Partnerstvo za mir, a u okvirima politike vojne neutralnosti. Pomenuo je učešće pripadnika Vojske Srbije u mirovnim misijama UN-a i EU, saradnju sa Evropskom Unijom u sferi zajedničke bezbednosne i odbrambene politike, kao i angažman Srbije u oblasti kontrole naoružanja, razoružanja i neproliferacije.

Kroz interaktivnu komunikaciju sa studentima, pomoćnik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Dejan Pavićević upoznao je prisutne sa tokom pregovora Beograda i Prištine, položajem Srba i aktuelnom situacijom u južnoj srpskoj pokrajini.

Po završetku predavanja, studenti su obišli Muzej srpske diplomatije.

2. april 2018. godine

STUDENTI AMERIČKOG UNIVERZITETA U BRISELU U POSETI MINISTARSTVU SPOLjNIH POSLOVA

U okviru tradicionalnog studijskog boravka u Beogradu, grupa studenata sa Američkog Univerziteta – Briselski centar, predvođena profesorom Džeromom Šeridanom, posetila je danas Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije.
Tom prilikom studentima su održali predavanja dr Vladimir Međak, bivši koordinator i aktuelni predavač na Diplomatskoj akademiji Ministarstva spoljnih poslova, Branislav Pekić, ministar savetnik u Sektoru za bezbednosnu politiku Ministarstva spoljnih poslova i Dušan Kozarev, zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Kroz prizmu evropskih integracija čitavog regiona zapadnog Balkana, dr Vladimir Međak predstavio je američkim studentima tok procesa pregovora Republike Srbije za članstvo u EU, objasnivši, hronološkim redosledom, sve njegove faze, od početaka do danas, s posebnim akcentom na poglavlja koja su do sada otvorena.

Govoreći o spoljnopolitičkim prioritetima Republike Srbije u oblasti bezbednosne politike, Branislav Pekić je istakao ciljeve bezbednosne politike Republike Srbije u okvirima spoljne politike, ukazao na saradnju na međunarodnom planu, uz poseban osvrt na učešće Republike Srbije u programu Partnerstvo za mir, kao i na učešće pripadnika Vojske Srbije u mirovnim misijama Ujedinjenih nacija i Evropske unije.

Završno predavanje održao je zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Dušan Kozarev. Upoznao je prisutne sa srpskim istorijskim i kulturnim nasleđem na prostoru Kosova i Metohije, položajem Srba i aktuelnom situacijom u južnoj srpskoj pokrajini, kao i sa tokom pregovora Beograda i Prištine.

27. mart 2018. godine

POSETA STUDENATA FAKULTETA BEZBEDNOSTI UNIVERZITETA U BEOGRADU MINISTARSTVU SPOLjNIH POSLOVA

Diplomatska akademija Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije je u saradnji sa Fakultetom bezbednosti Univerziteta u Beogradu organizovala posetu studenata treće godine, koji u okviru nastavnog plana i programa slušaju predmet „Diplomatija i odbrana".

Prijem studenata upriličen je u Muzeju srpske diplomatije, gde su im se obratili generalni sekretar Veljko Odalović i rukovodilac Diplomatske akademije Mirjana Milosavljević.

Generalni sekretar V. Odalović predstavio je studentima organizacionu strukturu Ministarstva, uključujući i mrežu diplomatsko-konzularnih predstavništava Republike Srbije u svetu, s posebnim osvrtom na nadležnosti svakog sektora posebno, ukazujući na osnovne karakteristike i specifičnosti diplomatske profesije u datom trenutku.

M. Milosavljević je govorila o istoriji i praksi stručnog osposobljavanja i usavršavanja diplomata i državnih službenika, nadležnostima Diplomatske akademije, kao i o programu diplomatsko-konzularnog ispita i stručne prakse u Ministarstvu i diplomatsko-konzularnim predstavništvima Republike Srbije.

15. mart 2018.

POSETA STUDENATA UNIVERZITETA KLEMSON MINISTARSTVU SPOLjNIH POSLOVA

U organizaciji Diplomatske akademije i Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Beogradu, grupa od deset studenata sa Univerziteta Klemson (SAD), koji u okviru njihovog studijskog programa „Clemson study abroad" slušaju jedan semestar na Fakultetu političkih nauka, posetila je danas Ministarstvo spoljnih poslova.

Tokom posete Ministarstvu spoljnih poslova, studenti Univerziteta Klemson imali su priliku da razgovaraju sa rukovodiocem Diplomatske akademije Mirjanom Milosavljević, zamenicom pomoćnika ministra spoljnih poslova za bilateralnu saradnju Tamarom Rastovac-Siamašvili, kao i v.d. pomoćnikom ministra spoljnih poslova ambasadorom Branimirom Filipovićem. Američki studenti završili su posetu Ministarstvu obilaskom Muzeja srpske diplomatije.

14. mart 2018.

POTPISAN MEMORANDUM O SARADNjI DIPLOMATSKE AKADEMIJE MINISTARSTVA SPOLjNIH POSLOVA REPUBLIKE SRBIJE I MAROKANSKE AKADEMIJE ZA DIPLOMATSKE STUDIJE MINISTARSTVA SPOLjNIH POSLOVA KRALjEVINE MAROKO

DA MFAPrvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić i ministar spoljnih poslova Kraljevine Maroko Naser Burita potpisali su danas Memorandum o saradnji Diplomatske akademije Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije i Marokanske akademije za diplomatske studije Ministarstva spoljnih poslova Kraljevine Maroko.
Ministar Dačić održao je i predavanje polaznicima Marokanske akademije za diplomatske studije o spoljnopolitičkim prioritetima i evropskim integracijama Republike Srbije, kao i o regionalnoj saradnji i aktuelnim međunarodnim temama.
2. mart 2018.


AMBASADOR KIŠAN RANA ODRŽAO PREDAVANjE NA DIPLOMATSKOJ AKADEMIJI

Nakon uvodne reči rukovodioca Diplomatske akademije o obeležavanju 70 godina od uspostavljanju bilateralnih odnosa sa Republikom Indijom, profesor emeritus Kišan Rana, bivši indijski ambasador je održao predavanje na temu „Diplomatija u 21. veku" polaznicima Osnovnog programa Diplomatske obuke 2017/2018, kao i zaposlenima Ministarstva spoljnih poslova.
Na početku svog izlaganja ambasador Rana istakao je tradicionalno prijateljske odnose dveju zemalja, utemeljene u Pokretu nesvrstanih zemalja. Govorio je o savremenim trendovima u diplomatskoj praksi i diplomatiji 21. veka, bilateralnoj diplomatiji koja ima sve veći značaj, ekonomskoj, javnoj i kulturnoj diplomatiji, o ulozi profesionalne diplomatije u ostvarivanju nacionalnih interesa i ciljeva.
Kroz brojne primere iz svoje bogate diplomatske karijere, ambasador Kišan Rana preneo je prisutnima svoja iskustva iz diplomatske prakse i dao korisne savete mladim diplomatama.

26. februar 2018.


POSETA „MLADIH IZRAELSKIH AMBASADORA " MINISTARSTVU SPOLjNIH POSLOVA REPUBLIKE SRBIJE

Grupa izraelskih srednjoškolaca, polaznici programa „Mladi izraelski ambasadori", posetili su, u pratnji predstavnika Ambasade, Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije 26. februara 2018. godine. Generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije, g. Veljko Odalović, održao je predavanje o spoljnopolitičkim prioritetima naše zemlje.
Kroz kraću prezentaciju, Milica Vujović-Rojl, savetnik u Sektoru za Evropsku uniju, predstavila je odnose Republike Srbije i Izraela, kao i kulturu i turističke potencijale Republike Srbije.

26. febraur 2018.

PROF. DR ĆIN JAĆING, PREDSEDNIK KINESKOG UNIVERZITETA ZA SPOLjNE POSLOVE I POČASNI REKTOR KINESKE DIPLOMATSKE AKADEMIJE ODRŽAO JE PREDAVANjE NA DIPLOMATSKOJ AKADEMIJI

Nakon uvodne reči rukovodioca Diplomatske akademije i ambasadora Miloša Strugara, prof. dr Ćin Jaćing, predsednik Kineskog univerziteta za spoljne poslove i počasni rektor Kineske diplomatske akademije, održao je danas polaznicima predavanje o „Globalnom upravljanju i svetskom poretku".

Prof. Jaćing je podvukao značaj multilateralnog institucionalizma kao novog stuba budućeg svetskog poretka, koji će obuhvatiti pluralizam i različite interese, ohrabriti učešće i povezivanje svih aktera, i ukazati na vrednosti partnerstva. Istakao je da novi svetski poredak zahteva od svih učesnika u međunarodnim odnosima da, uprkos multikulturalizmu, naprave polje multilateralnog institucionalnog delovanja sa ciljem da se reše globalni problemi i realizuje dobro i efikasno upravljanje.

23. februar 2018.

ŠEF MISIJE OEBS U SRBIJI Nj. E. ANDREA ORICIO ODRŽAO PREDAVANjE "MANDAT MISIJE OEBS U REPUBLICI SRBIJI" POLAZNICIMA DIPLOMATSKE AKADEMIJE

Šef misije OEBS u R. Srbiji ambasador Andrea Oricio održao je predavanje "Mandat misije OEBS u Republici Srbiji" polaznicima Diplomatske akademije. Nakon uvodne reči Mirjane Milosavljević, rukovodioca Diplomatske akademije, ambasador Andrea Oricio je objasnio ulogu i značaj misije Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju u svetu, ukazujući na spektar različitih zadataka koje proističu iz specifičnosti problematike sa kojima se suočavaju zemlje u kojima deluje organizacija.
U osvrtu na ulogu i značaj Misije OEBS-a u R. Srbiji, ambasador Andrea Oricio je ukazao na ciljeve mandata koji predviđaju da Misija pruža pomoć i savete organima vlasti i civilnom društvu u vezi sa jačanjem nezavisnih i efikasnih demokratskih institucija, naročito u oblasti vladavine prava, ljudskih prava, medija, policiji u borbi protiv organizovane trgovine ljudima i narkoticima i drugim oblastima.

Amb. Oricio je posebno istakao i pomoć OEBS-a u reformi pravosuđa u cilju unapređivanja nezavisnog pravosudnog sistema, unapređivanja stručnosti, nezavisnosti, odgovornosti i efikasnosti pravosuđa u skladu sa evropskim standardima i vrednostima.

14. februar 2018.

AMBASADOR I ŠEF DELEGACIJE EVROPSKE UNIJE U REPUBLICI SRBIJI ODRŽAO PREDAVANjE NA DIPLOMATSKOJ AKADEMIJI MINISTARSTVA SPOLjNIH POSLOVA

Šef Delegacije EU u Republici Srbiji ambasador Sem Fabrici održao je danas na Diplomatskoj akademiji predavanje polaznicima Osnovnog programa diplomatske obuke 2017/2018 u okviru predmeta „Osnovi sistema i politike EU".

Ambasador S. Fabrici je govorio o Strategiji za zemlje zapadnog Balkana koju je prošle nedelje donela Evropska komisija EU, a koja najavljuje kredibilnu perspektivu proširenja i pojačanu saradnju EU sa zapadnim Balkanom.

Naglasio je da se ovom Strategijom potvrđuje opredeljenost EU za ulaganje u stabilnu, jaku i ujedinjenu Evropu, koja se temelji na zajedničkim vrednostima i daje podršku zemljama zapadnog Balkanu u daljim koracima na evropskom putu. U tom kontekstu, govoreći o zemljama kao kandidatima, samim tim i o Srbiji, izneo je preporuke strategije, apostrofirao dinamiku pregovora, istakao prioritete kao što su vladavina prava, temeljne reforme i dobrosusedski odnosi.

Ambasador Sem Fabrici je podvukao da će napredak na evropskom putu biti objektivan proces koji će se temeljiti na konkretnim ostvarenim rezultatima svake od zemlja zapadnog Balkana.

13. februar 2018.


Poseta polaznika 7. klase Visokih studija bezbednosti i odbrane Ministarstvu spoljnih poslova 

VSBO februar_2018Polaznici 7. klase Visokih studija bezbednosti i odbrane (VSBO) posetili su danas Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije.

Tom prilikom polaznike su pozdravili i održali predavanja vršilac dužnosti pomoćnika ministra spoljnih poslova za bezbednosnu politiku ambasador Branimir Filipović i zamenik pomoćnika ministra spoljnih poslova za EU Dejan Ralević.

Ambasador Filipović je naglasio spoljnopolitičke prioritete Srbije i ukazao na rezultate saradnje naše zemlje sa NATO-om kroz Program Partnerstvo za mir u okvirima politike vojne neutralnosti, saradnje sa EU u oblasti Zajedničke bezbednosne i odbrambene politike, kao i na angažman Srbije u oblasti kontrole naoružanja, razoružanja i sprečavanja neproliferacije.

Ukazao je i na spremnost Republike Srbije da deli odgovornost na regionalnom, evropskom i globalnom planu u suočavanju sa bezbednosnim izazovima i istakao da je naša zamlja prepoznata kao izvoznik bezbednosti i pouzdan partner na međunarodnom planu, koji daje ključan doprinos očuvanju regionalnog mira i stabilnosti, kao osnovnog preduslova za ekonomski i drugi napredak regiona u celini.

Zamenik pomoćnika ministra spoljnih poslova za EU Dejan Ralević upoznao je polaznike sa političkim procesom pristupanja Srbije EU, sa najvažnijim izazovima i specifičnostima sa kojima se Srbija susreće, kao i perspektivama u procesu pregovora i pristupanja EU.

Podsetio je da je januara 2014. godine Republika Srbija formalno započela pregovore za pristupanje EU, da je od ukupno 35, do sada otvoreno 12 pregovaračkih poglavlja, dok su dva privremeno zatvorena. Članstvo u EU, označio je kao spoljnopolitički prioritet Srbije i apostrofirao pozitivne poruke iz nedavno objavljene strategije za „kredibilno proširenje za ZB" koju je izradila Evropska komisija, kao i naša očekivanja u vezi sa tim.

Na kraju predavanja polaznici VSBO su imali priliku da postavljaju pitanja i razgovaraju sa predavačima.

11. januar 2018.

MINISTAR SPOLjNIH POSLOVA REPUBLIKE SRBIJE IVICA DAČIĆ ODRŽAO PREDAVANjE POLAZNICIMA DIPLOMATSKE AKADEMIJE

Ivica_DacicPrvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić održao je polaznicima Diplomatske akademije, u okviru predmeta Međunarodni odnosi i spoljna politika Republike Srbije, predavanje na temu „Prioriteti spoljne politike Srbije".
Opširnije...