gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Akademija
ponedeljak, 02. april 2018. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Aktuelno
+ larger fontnormal font- Smaller font


2. april 2018. godine

STUDENTI AMERIČKOG UNIVERZITETA U BRISELU U POSETI MINISTARSTVU SPOLjNIH POSLOVA

U okviru tradicionalnog studijskog boravka u Beogradu, grupa studenata sa Američkog Univerziteta – Briselski centar, predvođena profesorom Džeromom Šeridanom, posetila je danas Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije.
Tom prilikom studentima su održali predavanja dr Vladimir Međak, bivši koordinator i aktuelni predavač na Diplomatskoj akademiji Ministarstva spoljnih poslova, Branislav Pekić, ministar savetnik u Sektoru za bezbednosnu politiku Ministarstva spoljnih poslova i Dušan Kozarev, zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Kroz prizmu evropskih integracija čitavog regiona zapadnog Balkana, dr Vladimir Međak predstavio je američkim studentima tok procesa pregovora Republike Srbije za članstvo u EU, objasnivši, hronološkim redosledom, sve njegove faze, od početaka do danas, s posebnim akcentom na poglavlja koja su do sada otvorena.

Govoreći o spoljnopolitičkim prioritetima Republike Srbije u oblasti bezbednosne politike, Branislav Pekić je istakao ciljeve bezbednosne politike Republike Srbije u okvirima spoljne politike, ukazao na saradnju na međunarodnom planu, uz poseban osvrt na učešće Republike Srbije u programu Partnerstvo za mir, kao i na učešće pripadnika Vojske Srbije u mirovnim misijama Ujedinjenih nacija i Evropske unije.

Završno predavanje održao je zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Dušan Kozarev. Upoznao je prisutne sa srpskim istorijskim i kulturnim nasleđem na prostoru Kosova i Metohije, položajem Srba i aktuelnom situacijom u južnoj srpskoj pokrajini, kao i sa tokom pregovora Beograda i Prištine.

27. mart 2018. godine

POSETA STUDENATA FAKULTETA BEZBEDNOSTI UNIVERZITETA U BEOGRADU MINISTARSTVU SPOLjNIH POSLOVA

Diplomatska akademija Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije je u saradnji sa Fakultetom bezbednosti Univerziteta u Beogradu organizovala posetu studenata treće godine, koji u okviru nastavnog plana i programa slušaju predmet „Diplomatija i odbrana".

Prijem studenata upriličen je u Muzeju srpske diplomatije, gde su im se obratili generalni sekretar Veljko Odalović i rukovodilac Diplomatske akademije Mirjana Milosavljević.

Generalni sekretar V. Odalović predstavio je studentima organizacionu strukturu Ministarstva, uključujući i mrežu diplomatsko-konzularnih predstavništava Republike Srbije u svetu, s posebnim osvrtom na nadležnosti svakog sektora posebno, ukazujući na osnovne karakteristike i specifičnosti diplomatske profesije u datom trenutku.

M. Milosavljević je govorila o istoriji i praksi stručnog osposobljavanja i usavršavanja diplomata i državnih službenika, nadležnostima Diplomatske akademije, kao i o programu diplomatsko-konzularnog ispita i stručne prakse u Ministarstvu i diplomatsko-konzularnim predstavništvima Republike Srbije.

15. mart 2018.

POSETA STUDENATA UNIVERZITETA KLEMSON MINISTARSTVU SPOLjNIH POSLOVA

U organizaciji Diplomatske akademije i Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Beogradu, grupa od deset studenata sa Univerziteta Klemson (SAD), koji u okviru njihovog studijskog programa „Clemson study abroad" slušaju jedan semestar na Fakultetu političkih nauka, posetila je danas Ministarstvo spoljnih poslova.

Tokom posete Ministarstvu spoljnih poslova, studenti Univerziteta Klemson imali su priliku da razgovaraju sa rukovodiocem Diplomatske akademije Mirjanom Milosavljević, zamenicom pomoćnika ministra spoljnih poslova za bilateralnu saradnju Tamarom Rastovac-Siamašvili, kao i v.d. pomoćnikom ministra spoljnih poslova ambasadorom Branimirom Filipovićem. Američki studenti završili su posetu Ministarstvu obilaskom Muzeja srpske diplomatije.

14. mart 2018.

POTPISAN MEMORANDUM O SARADNjI DIPLOMATSKE AKADEMIJE MINISTARSTVA SPOLjNIH POSLOVA REPUBLIKE SRBIJE I MAROKANSKE AKADEMIJE ZA DIPLOMATSKE STUDIJE MINISTARSTVA SPOLjNIH POSLOVA KRALjEVINE MAROKO

DA MFAPrvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić i ministar spoljnih poslova Kraljevine Maroko Naser Burita potpisali su danas Memorandum o saradnji Diplomatske akademije Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije i Marokanske akademije za diplomatske studije Ministarstva spoljnih poslova Kraljevine Maroko.
Ministar Dačić održao je i predavanje polaznicima Marokanske akademije za diplomatske studije o spoljnopolitičkim prioritetima i evropskim integracijama Republike Srbije, kao i o regionalnoj saradnji i aktuelnim međunarodnim temama.
2. mart 2018.


AMBASADOR KIŠAN RANA ODRŽAO PREDAVANjE NA DIPLOMATSKOJ AKADEMIJI

Nakon uvodne reči rukovodioca Diplomatske akademije o obeležavanju 70 godina od uspostavljanju bilateralnih odnosa sa Republikom Indijom, profesor emeritus Kišan Rana, bivši indijski ambasador je održao predavanje na temu „Diplomatija u 21. veku" polaznicima Osnovnog programa Diplomatske obuke 2017/2018, kao i zaposlenima Ministarstva spoljnih poslova.
Na početku svog izlaganja ambasador Rana istakao je tradicionalno prijateljske odnose dveju zemalja, utemeljene u Pokretu nesvrstanih zemalja. Govorio je o savremenim trendovima u diplomatskoj praksi i diplomatiji 21. veka, bilateralnoj diplomatiji koja ima sve veći značaj, ekonomskoj, javnoj i kulturnoj diplomatiji, o ulozi profesionalne diplomatije u ostvarivanju nacionalnih interesa i ciljeva.
Kroz brojne primere iz svoje bogate diplomatske karijere, ambasador Kišan Rana preneo je prisutnima svoja iskustva iz diplomatske prakse i dao korisne savete mladim diplomatama.

26. februar 2018.


POSETA „MLADIH IZRAELSKIH AMBASADORA " MINISTARSTVU SPOLjNIH POSLOVA REPUBLIKE SRBIJE

Grupa izraelskih srednjoškolaca, polaznici programa „Mladi izraelski ambasadori", posetili su, u pratnji predstavnika Ambasade, Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije 26. februara 2018. godine. Generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije, g. Veljko Odalović, održao je predavanje o spoljnopolitičkim prioritetima naše zemlje.
Kroz kraću prezentaciju, Milica Vujović-Rojl, savetnik u Sektoru za Evropsku uniju, predstavila je odnose Republike Srbije i Izraela, kao i kulturu i turističke potencijale Republike Srbije.

26. febraur 2018.

PROF. DR ĆIN JAĆING, PREDSEDNIK KINESKOG UNIVERZITETA ZA SPOLjNE POSLOVE I POČASNI REKTOR KINESKE DIPLOMATSKE AKADEMIJE ODRŽAO JE PREDAVANjE NA DIPLOMATSKOJ AKADEMIJI

Nakon uvodne reči rukovodioca Diplomatske akademije i ambasadora Miloša Strugara, prof. dr Ćin Jaćing, predsednik Kineskog univerziteta za spoljne poslove i počasni rektor Kineske diplomatske akademije, održao je danas polaznicima predavanje o „Globalnom upravljanju i svetskom poretku".

Prof. Jaćing je podvukao značaj multilateralnog institucionalizma kao novog stuba budućeg svetskog poretka, koji će obuhvatiti pluralizam i različite interese, ohrabriti učešće i povezivanje svih aktera, i ukazati na vrednosti partnerstva. Istakao je da novi svetski poredak zahteva od svih učesnika u međunarodnim odnosima da, uprkos multikulturalizmu, naprave polje multilateralnog institucionalnog delovanja sa ciljem da se reše globalni problemi i realizuje dobro i efikasno upravljanje.

23. februar 2018.

ŠEF MISIJE OEBS U SRBIJI Nj. E. ANDREA ORICIO ODRŽAO PREDAVANjE "MANDAT MISIJE OEBS U REPUBLICI SRBIJI" POLAZNICIMA DIPLOMATSKE AKADEMIJE

Šef misije OEBS u R. Srbiji ambasador Andrea Oricio održao je predavanje "Mandat misije OEBS u Republici Srbiji" polaznicima Diplomatske akademije. Nakon uvodne reči Mirjane Milosavljević, rukovodioca Diplomatske akademije, ambasador Andrea Oricio je objasnio ulogu i značaj misije Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju u svetu, ukazujući na spektar različitih zadataka koje proističu iz specifičnosti problematike sa kojima se suočavaju zemlje u kojima deluje organizacija.
U osvrtu na ulogu i značaj Misije OEBS-a u R. Srbiji, ambasador Andrea Oricio je ukazao na ciljeve mandata koji predviđaju da Misija pruža pomoć i savete organima vlasti i civilnom društvu u vezi sa jačanjem nezavisnih i efikasnih demokratskih institucija, naročito u oblasti vladavine prava, ljudskih prava, medija, policiji u borbi protiv organizovane trgovine ljudima i narkoticima i drugim oblastima.

Amb. Oricio je posebno istakao i pomoć OEBS-a u reformi pravosuđa u cilju unapređivanja nezavisnog pravosudnog sistema, unapređivanja stručnosti, nezavisnosti, odgovornosti i efikasnosti pravosuđa u skladu sa evropskim standardima i vrednostima.

14. februar 2018.

AMBASADOR I ŠEF DELEGACIJE EVROPSKE UNIJE U REPUBLICI SRBIJI ODRŽAO PREDAVANjE NA DIPLOMATSKOJ AKADEMIJI MINISTARSTVA SPOLjNIH POSLOVA

Šef Delegacije EU u Republici Srbiji ambasador Sem Fabrici održao je danas na Diplomatskoj akademiji predavanje polaznicima Osnovnog programa diplomatske obuke 2017/2018 u okviru predmeta „Osnovi sistema i politike EU".

Ambasador S. Fabrici je govorio o Strategiji za zemlje zapadnog Balkana koju je prošle nedelje donela Evropska komisija EU, a koja najavljuje kredibilnu perspektivu proširenja i pojačanu saradnju EU sa zapadnim Balkanom.

Naglasio je da se ovom Strategijom potvrđuje opredeljenost EU za ulaganje u stabilnu, jaku i ujedinjenu Evropu, koja se temelji na zajedničkim vrednostima i daje podršku zemljama zapadnog Balkanu u daljim koracima na evropskom putu. U tom kontekstu, govoreći o zemljama kao kandidatima, samim tim i o Srbiji, izneo je preporuke strategije, apostrofirao dinamiku pregovora, istakao prioritete kao što su vladavina prava, temeljne reforme i dobrosusedski odnosi.

Ambasador Sem Fabrici je podvukao da će napredak na evropskom putu biti objektivan proces koji će se temeljiti na konkretnim ostvarenim rezultatima svake od zemlja zapadnog Balkana.

13. februar 2018.


Poseta polaznika 7. klase Visokih studija bezbednosti i odbrane Ministarstvu spoljnih poslova 

VSBO februar_2018Polaznici 7. klase Visokih studija bezbednosti i odbrane (VSBO) posetili su danas Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije.

Tom prilikom polaznike su pozdravili i održali predavanja vršilac dužnosti pomoćnika ministra spoljnih poslova za bezbednosnu politiku ambasador Branimir Filipović i zamenik pomoćnika ministra spoljnih poslova za EU Dejan Ralević.

Ambasador Filipović je naglasio spoljnopolitičke prioritete Srbije i ukazao na rezultate saradnje naše zemlje sa NATO-om kroz Program Partnerstvo za mir u okvirima politike vojne neutralnosti, saradnje sa EU u oblasti Zajedničke bezbednosne i odbrambene politike, kao i na angažman Srbije u oblasti kontrole naoružanja, razoružanja i sprečavanja neproliferacije.

Ukazao je i na spremnost Republike Srbije da deli odgovornost na regionalnom, evropskom i globalnom planu u suočavanju sa bezbednosnim izazovima i istakao da je naša zamlja prepoznata kao izvoznik bezbednosti i pouzdan partner na međunarodnom planu, koji daje ključan doprinos očuvanju regionalnog mira i stabilnosti, kao osnovnog preduslova za ekonomski i drugi napredak regiona u celini.

Zamenik pomoćnika ministra spoljnih poslova za EU Dejan Ralević upoznao je polaznike sa političkim procesom pristupanja Srbije EU, sa najvažnijim izazovima i specifičnostima sa kojima se Srbija susreće, kao i perspektivama u procesu pregovora i pristupanja EU.

Podsetio je da je januara 2014. godine Republika Srbija formalno započela pregovore za pristupanje EU, da je od ukupno 35, do sada otvoreno 12 pregovaračkih poglavlja, dok su dva privremeno zatvorena. Članstvo u EU, označio je kao spoljnopolitički prioritet Srbije i apostrofirao pozitivne poruke iz nedavno objavljene strategije za „kredibilno proširenje za ZB" koju je izradila Evropska komisija, kao i naša očekivanja u vezi sa tim.

Na kraju predavanja polaznici VSBO su imali priliku da postavljaju pitanja i razgovaraju sa predavačima.

11. januar 2018.

MINISTAR SPOLjNIH POSLOVA REPUBLIKE SRBIJE IVICA DAČIĆ ODRŽAO PREDAVANjE POLAZNICIMA DIPLOMATSKE AKADEMIJE

Ivica_DacicPrvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić održao je polaznicima Diplomatske akademije, u okviru predmeta Međunarodni odnosi i spoljna politika Republike Srbije, predavanje na temu „Prioriteti spoljne politike Srbije".
Opširnije...