gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Akademija Arhiva novosti
ponedeljak, 17. novembar 2014. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Ministar Dačić uručio diplome polaznicima Diplomatske akademije
+ larger fontnormal font- Smaller font
Ivica DačićObraćanje prvog potpredsednika Vlade i ministra spoljnih poslova Republike Srbije Ivice Dačića na današnjoj ceremoniji dodele diploma polaznicima Diplomatske akademije 2013/14 :


„Dragi polaznici Diplomatske akademije,
Poštovani profesori i kolege,
Razvoj diplomatske službe naše zemlje pratio je tokove nastanka i razvoja srpske države i sa njom delio istu sudbinu. U ustaničkoj Srbiji zadaci iz oblasti inostranih poslova poveravali su se samo najobrazovanijim među ustanicima, kao što su bili prota Mateja Nenadović i Boža Grujović, autor prvog modernog dokumenta u istoriji Srbije u kome se spominje zakonsko regulisanje spoljne politike.

Ministarstvo spoljnih poslova neguje tradiciju obuke i profesionalizacije diplomatskog kadra dugu skoro 130 godina. Podsetimo da je još u vreme kralja Milana, 1886. godine, donet zakon o diplomatskoj službi, koji je uredio standarde za sticanje odgovarajućih znanja i veština diplomata.

Ovaj zakon važio je sve do nove Uredbe koja je doneta 1919. To je prvi zakonski akt kojim su uređeni kriterijumi za stupanje u diplomatsku službu. Prema Uredbi, kandidat za diplomatu morao je biti podanik kraljevstva, ispuniti vojnu obavezu, položiti prijemni ispit, znati francuski jezik, posedovati diplomu domaćeg ili inostranog fakulteta i položiti diplomatsko-konzularni ispit.

Kroz specifični proces školovanja za diplomatsku službu prošli su mnogi naši velikani poput Jovana Dučića, Milana Rakića, dobrovoljca u Prvom balkanskom ratu i prvog srpskog vojnika koji je ušao u oslobođenu Prištinu, Miloša Crnjanskog i Ive Andrića. Svi oni su ostavili značajne tragove ne samo u svom književnom stvaralaštvu već i u našoj diplomatskoj službi.

Diplomatska akademija MSP, koja od 1998. godine nosi taj naziv, samo je jedna od etapa u procesu formiranja karijernog kadra iz koga se regrutuju stručnjaci i redovni sastav naših diplomatsko-konzularnih predstavništava.

Naše mlade diplomate, kao i državne službenike nakon završene Diplomatske akademije čeka dugogodišnji put sticanja profesionalnih iskustava i građenja karijere.

Programi usavršavanja na Akademiji idu u korak sa savremenim tokovima u međunarodnim odnosima i u skladu su sa zahtevima stručnog usmerenja jedne efikasne i moderne državne administracije.

Svesni potrebe da se na nivou državne uprave dogovaraju i koordiniraju ciljevi i aktivnosti u sferi međunarodne saradnje i spoljne politike, mi smo odlučili da naša znanja i veštine podelimo i sa drugim resorima. Pre 12 godina omogućili smo usavršavanje predstavnicima drugih organa državne uprave. Do danas je više od 300 polaznika iz drugih ministarstava dobilo priliku da ovde usvojena znanja prenese na svoja radna mesta i primeni ih u realizaciji svojih svakodnevnih radnih zadataka.

Na kraju, dopustite mi da uputim najsrdačnije čestitke svim polaznicima generacije 2013/14 na okončanju programa obuke. Posebne pohvale upućujem naboljim polaznicama: Milici Djurić iz Bezbednosno-informativne agencije, sa prosekom 9,89 i Ljubici Kuburi iz Ministarstva spoljnih poslova, sa prosekom 9,83, a svima vama želim puno uspeha i sve najbolje u vašem budućem radu, čvrsto uveren da će znanja stečena na Diplomatskoj akademiji i te kako biti od koristi, kako vama lično tako i institucijama iz kojih dolazite."