gototopgototop
Министарство спољних послова Академија Публикације
среда, 06. мај 2009. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Грансењер српске дипломатије
+ larger fontnormal font- Smaller font

Грансењер српске дипломатије

Др Миленко Веснић
грансењер српске дипломатије, Радослав Веснић младји:

Миленко Веснић, српски краљевски посланик у Паризу између 1903. и 1920. године, био је истакнути дипломата, државник, научник и јавни радник у времену у коме се Србија од заостале балканске кнежевине брзо претварала у модерну европску државу, учврстила свој положај на Балкану и у Европи и, упркос великим губицима, изишла као победник из три узастопна рата да би 1918. године активно суделовала у стварању прве југословенске државе... Било је то златно доба српске дипломатије у коме се Миленко Веснић нашао на челу за Србију тада вероватно најзначајније дипломатске мисије и учестовао у историјским догађајима којима је дао снажан лични печат, што га сврстава међу водеће личности у српској и југословенској дипломатској историји.
Амбасадор др Предраг Симић

Дело Радослава Веснића млађег је прва исцрпна и научно утемељена биографија др Миленка Веснића, врсног правника, политичара и изнад свега сјајног дипломате. Настало као плод дугогодишњег истраживања, ово обимно дело заснива се на огромној архивској грађи и секундарној литератури, што је све омогућило аутору да свеобухватно представи и анализира цело једно веома важно раздобље у историји Србије. Аутор пружа одличан и утемељен увид у стварање српске и, касније, југословенске дипломатије, њене главне преокупације у првим деценијама двадесетог века, открива многе непознанице из политичког и дипломатског живота тога времена.
Проф. др Зоран Станојевић

Дело представља монографију историјског карактера са слободнијим тумачењем чињеница, социјалне средине и времена у којем је живео и делао Миленко Веснић. Језик и стил писца су лаки, читљиви и допадљиви. Рукопис заслужује да буде објављен како због самог значаја једног данас већ заборављеног српског дипломате и политичара, тако и због богатства мало познатих чињеница и због њихове литерарне и историјске интерпретације.
Проф. др Василије Крестић