gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Konzularne vesti sa naslovne strane Konzularne vesti
sreda, 10. oktobar 2018. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Konzularne konsultacije Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije i Ministarstva za inostrane poslove Republike Makedonije
+ larger fontnormal font- Smaller font
A.JovanovicKonzularne konsultacije Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije i Ministarstva za inostrane poslove Republike Makedonije, na nivou pomoćnika ministra za konzularne odnose, održane su 08. oktobra 2018. godine u Skoplju. Delegaciju Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije predvodio je ambasador Aca Jovanović, v.d. pomoćnika ministra za konzularne poslove, a delegaciju Ministarstva za inostrane poslove Republike Makedonije Zvonimir Popović, direktor Direktorata za konzularne poslove.

Tokom konsultacija razmatrano je stanje bilaterlanih konzularnih odnosa i ugovornog stanja dve zemlje, razgovarano je o mogućnosti uzajamnog zastupanja u pružanju konzularne zaštite i usluga u trećim državama, saradnji u vanrednim situacijama i razmenjene su informacije u oblasti vizne politike, pogranične saradnje i ilegalnih migracija.

Na konzularnim konsultacijama zaključeno je da je stanje bilateralnih konzularnih odnosa dobro, da nema značajnih otvorenih pitanja i da je ugovorno-pravni okvir u konzularnoj oblasti zaokružen. Dogovoreno je da dva ministarstva nastave intezivnu saradnju po pitanju zaključenja sporazuma o uzajamnom konzularnom zastupanju i da rade na daljem unapređenju međunarodno-pravne saradnje.