gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Konzularne vesti sa naslovne strane Konzularne vesti
četvrtak, 14. novembar 2019. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Konzularne konsultacije sa Rumunijom
+ larger fontnormal font- Smaller font
1vvkkr291119rKonzularne konsultacije Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije i Ministarstva inostranih poslova Rumunije, održane su u Bukureštu 14. novembra 2019. godine. Srpsku delegaciju je predvodila v.d. pomoćnika ministra za konzularne poslove ambasador Vera Vukićević, a delegaciju Rumunije direktor Direkcije za konzularne poslove Euđen Dobreanu (Eugen Dobreanu).

Dve delegacije su konzularne odnose između Republike Srbije i Rumunije ocenile kao dobre i bez otvorenih pitanja koji prate, tradicionalno prijateljske političke odnose dve zemlje.

Na konzularnim konsultacijama razmenjena su iskustva dve zemlje u oblasti organizacije i modernizacije konzularne službe, kao i u oblasti pružanja konzularne zaštite i usluga državljanima R.Srbije i Rumunije. Razgovaralo se o ugovorno-pravnoj regulativi iz oblasti konzularnih poslova i pitanju migracija i povraćaja dvovlasničkih imanja.

U cilju daljeg unapređenja saradnje i redovne razmene iskustava u konzularnoj oblasti, predloženo je da se naredne konzularne konsultacije održe 2021. godine u Beogradu.