gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Konzularno Dijaspora Projekti
petak, 05. oktobar 2012. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
„SRBIJA ZA SRBE IZ REGIONA“
+ larger fontnormal font- Smaller font
Na predlog Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, u skladu sa Strategijom očuvanja i jačanja odnosa matične države i dijaspore kao i matične države i Srba u regionu, Vlada Republike Srbije je odobrila Projekat „Srbija za Srbe iz regiona" kojim se bezbeđuju stipendije za mlade pripadnike srpske nacionalne zajednice iz država u regionu.

POZIV ZA PRIJAVLjIVANjE

za dodelu stipendija za školsku 2013/2014. godinu u okviru Projekta:

„SRBIJA ZA SRBE IZ REGIONA"


Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja poziva sve zainteresovane pripadnike srpske nacionalne zajednice iz država u regionu (Slovenije, Mađarske, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Rumunije, Makedonije, Albanije i Crne Gore) starosti od 18 do 35 godina da se prijave za dodelu stipendija Vlade Republike Srbije u okviru projekta „Srbija za Srbe iz regiona".
Zainteresovani se mogu prijaviti preko nadležnog Diplomatsko-konzularnog predstavništva Republike Srbije u svojoj državi.
Rok za dostavljanje prijavnih formulara i propratne dokumentacije je 10. juli 2013. godine.

Stipendija Vlade Republike Srbije obuhvata pripremnu godinu učenja srpskog jezika (osim za kandidate iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Hrvatske) i pohađanje osnovnih, master ili doktorskih studija na fakultetima Univerziteta u Beogradu.
Kandidati iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore ne pohađaju pripremnu godinu učenja srpskog jezika već se odmah upisuju na osnovne, master ili doktorske studije.
Stipendija obuhvata: besplatnu vizu za privremeni boravak, besplatnu nostrifikaciju srednjoškolskih/visokoškolskih isprava, plaćene troškove školarine tečaja srpskog jezika i izabranih studija, plaćen smeštaj i ishrana u ustanovama studentskog standarda, zdravstveno osiguranje i stipendiju u iznosu od 15.000,00 dinara mesečno za troškove prevoza, udzbenika i ostale troškove.

USLOVI ZA DOBIJANjE STIPENDIJE:

 1. Kandidat mora da bude pripadnik srpske nacionalne zajednice.
 2. Kandidat mora da ima državljanstvo jedne od država u regionu (Slovenije, Mađarske, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Rumunije, Makedonije, Albanije i Crne Gore).
 3. Kandidat mora da bude mlađi od:
  • 21 godine za osnovne studije,
  • 25 godina za master studije,
  • 35 godina za doktorske studije.
 4. Kandidat mora da ima:
  • odličan uspeh* u srednjoj školi za upis na osnovne studije,
  • završene osnovne akademske studije obima 180 (za master studije obima 120 ESPB) ili 240 ESPB (za master studije obima 60 ESPB), sa prosekom ocena iznad 8,50*,
  • završene master studije obima 300 ESPB za upis na doktorske studije.
 5. Kandidat mora da poseduje komunikacijski nivo znanja engleskog ili srpskog jezika.
 6. Kandidat, nakon završenih studija, mora da se vrati i da živi u državi iz koje je došao.

*Napomena: Prosek se utvrđuje prema sistemu ocenjivanja u državi u kojoj je kandidat stekao srednje, odnosno visoko obrazovanje.

PRIJAVNI FORMULAR

DOKUMENTACIJA KOJA SE DOSTAVLjA UZ PRIJAVNI FORMULAR:

1. Biografija (CV) sa kontakt adresom, telefonom i e-mail adresom.

2. Kandidati za osnovne studije: original ili overena kopija srednjoškolskih svedočanstava ili diplome o završenoj srednjoj školi;

Kandidati za master studije: original ili overena kopija diplome o završenim osnovnim akademskim studijama sa dodatkom diplomi;

Kandidati za doktorske studije: original ili overena kopija diplome sa osnovnih studija sa dodatkom diplomi, original ili overenu kopiju diplome o završenim master studijama sa dodatkom diplomi.

3. Kopija pasoša;

4. Fotografija.

Kandidati koji ispunjavaju uslove za dobijanje stipendije, popunjeni formular zajedno sa potrebnom dokumentacijom, dostavljaju nadležnim Diplomatsko-konzularnim predstavništvima Republike Srbije u državama u kojima žive.
Selekciju i rangiranje kandidata će vršiti Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, uz preporuku Saveta za Srbe u regionu, a u skladu sa navedenim uslovima za dobijanje stipendije.