gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Konzularno Putovanja u inostranstvo Vesti
Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
REŽIM ULASKA DRŽAVLjANA REPUBLIKE SRBIJE PO ZEMLjAMA U USLOVIMA PANDEMIJE COVID-19
+ larger fontnormal font- Smaller font
(ažurirano 11.08.2020.)

AZERBEJDžAN
Državljani Srbije ne mogu da uđu ili tranzitiraju jer su sve granice Azerbejdzana zatvorene za putnički saobraćaj. Državljani Srbije koji u hitnom slučaju treba da putuju u Azerbejdzan treba da podnesu zahtev za vizu u Ambasadi Azerbejdzana u Beogradu.
Strani državljani da bi dobili dozvolu za ulazak u zemlju moraju da dostave lekarsko uverenje o negativnom rezultatu testa. Po dolasku u Azerbejdzan, strani državljani se pregledaju i u slučaju sumnje na infekciju, lice se, bez obzira na državljanstvo, nacionalnost i svrhu putovanja, smešta u karantin od 14 dana u specijalizovanoj medicinskoj ustanovi.

ALBANIJA
Za ulazak državljana Srbije u Albaniju nema poslebnih uslova. Državljani Srbije mogu bez ograničenja da uđu ili tranzitiraju.
Strani državljani takođe mogu da uđu i tranzitiraju bez posebnih procedura.
U Albaniji nije moguće uraditi test na prisustvo virusa bez simptoma.

ALŽIR
Nije dozvoljen ulazak državljana Srbije u Alžir.
Nije dozvoljen ulazak stranih državljana u Alžir. Zatvoreni su svi granični prelazi i obustavljen je međunarodni putnički saobraćaj – vazdušni, kopneni i pomorski. Izuzetak predstavljaju predstavnici stranih DKP i radnici humanitarnih misija kojima se, uz prethodnu notifikaciju, dozvoljava ulazak.

ANGOLA
Državljani Srbije mogu da uđu na teritoriju Angole ukoliko poseduju vizu ili regulisani boravak. Po dolasku, smeštaju se u obavezni državni karantin u trajanju od 14 dana. Ovaj period može biti skraćen na sedam dana ukoliko lice o svom trošku uradi test u ovlašćenoj laboratoriji.
Gore navedeno važi i za sve ostale strane državljane.

ANDORA
Državljani Srbije ne mogu da uđu u zemlju osim lica koja imaju regulisan boravak. Obavezna je samoizolacija u trajanju od 15 dana.
Ulazak u Andoru je dozvoljen državljanima i rezidentima zemalja članica EU, Islanda, Lihtenštajna, Monaka, Norveške, V.Britanije, San Marina, Švajcarske i Vatikana.

ANTIGVA I BARBUDA
Državljanima Srbije je dozvoljen ulazak i tranzit preko Antigve i Barbude ukoliko poseduju negativan PCR test, ne stariji od sedam dana. Putnici koji dolaze brodovima mogu biti podvrgnuti karantinu ukoliko to procene lučke vlasti.

ARGENTINA
Državljani Srbije ne mogu ući u zemlju osim ako su lica koja imaju regulisani boravak, nosioci diplomatskih i službenih viza izdatih od strane Ministarstva spoljnih poslova Argentine i u izuzetnim slučajevima koje odobrava Koordinaciono telo Vlade.
Državljani Argentine, kao i strani državljani, koji mogu ući u zemlju podležu odgovarajućim sanitarnim procedurama (obavezan karantin od 14 dana).

AUSTRALIJA
Državljani Srbije ne mogu da uđu u zemlju, osim onih lica koja imaju odobren stalni boravak i članova njihove uže porodice. Mogućnost ulaska postoji ako su u pitanju humanitarni ili dovoljno ubedljivi razlozi, uz prethodno pribavljanje dozvole od strane nadležnih organa. Obavezan je karantin od 14 dana. Nije neophodan negativan PCR test. Tranzit je dozvoljen uz posedovanje tranzitne vize (ukoliko je vreme provedeno u tranzitu do 8 sati) i dozvole za izuzeće od obaveznog karantina (ukoliko je vreme provedeno u tranzitu od 8-72 sata).
Ulazak u Australiju dozvoljen je samo državljanima Australije, licima koja imaju odobren stalni boravak i članovima njihovih užih porodica, kao i državljanima Novog Zelanda koji obično prebivaju u Australiji.

AUSTRIJA
Državljanima Srbije, koji nemaju regulisan boravak, nije dozvoljen ulazak u Austriju, osim u posebnim slučajevima za koje postoje opravdani razlozi (potrebe hitnog zdravstvenog lečenja, određenih porodičnih razloga i drugo, uz prilaganje odgovarajućih dokaza).
Državljanima Srbije, koji imaju regulisan boravak, a koji dolaze sa područja sa povećanim rizikom od COVID - 19 dozvoljen je ulazak u Austriju, pri čemu je potrebno da imaju zdravstvenu potvrdu na nemačkom ili engleskom jeziku koja nije starija od 72 sata, a koja potvrđuje da je PCR test na COVID - 19 negativan. Ukoliko navedena lica ne poseduju negativan test, izriče im se 10-dnevna samoizolacija i obavezna su da u roku od 48 časova obave testiranje o sopstvenom trošku. Po prijemu negativnog rezultata testa, mera samoizolacije se okončava. U područja sa povećanim rizikom od COVID - 19 spadaju: Albanija, Bangladeš, Belorusija, Bosna i Hercegovina, Brazil, Bugarska, Čile, Egipat, Ekvador, Indija, Indonezija, Iran, Meksiko, Moldavija, Crna Gora, Nigerija, Severna Makedonija, Pakistan, Peru, Filipini, Portugal, Rumunija, Ruska Federacija, Švedska, Senegal, Srbije, Južna Afrika, Turska, Ukrajina, SAD i provincija Hubei (Kina).
Tranzit kroz Austriju je dozvoljen bez zadržavanja, odnosno ukoliko je zagarantovano napuštanje zemlje bez odlaganja. Nije potreban test za tranzit.
Državljanima Austrije, Švajcarske, EU i EEZ, kao i licima koja imaju regulisan boravak u Austriji je dozvoljen ulazak bez negativnog PCR testa i karantina, pod uslovom da dokažu da su u prethodnih 10 dana boravili u Austriji, Andori, Belgiji, Danskoj, Nemačkoj, Estoniji, Finskoj, Francuskoj, Grčkoj, Irskoj, Islandu, Italiji, Hrvatskoj, Letoniji, Lihtenštajnu, Litvaniji, Luksemburgu, Malti, Monaku, Holandiji, Norveškoj, Poljskoj, San Marinu, Švajcarskoj, Slovačkoj, Sloveniji, Španiji, Češkoj, Mađarskoj, Vatikanu, Velikoj Britaniji i Kipru. Ukoliko dolaze iz zemalja sa povećanim rizikom od Covid – 19 situacije moraju da imaju negativan PCR test ne stariji od 72 sata. Ukoliko ne mogu da prilože test, određuje im se karantin i moraju u roku od 48 sati po ulasku u Austriju da obave testiranje.
Državljanima tzv. trećih zemalja nije dozvoljen ulazak u R. Austriju bez posebno opravdanih razloga. Ukoliko državljani trećih zemalja dolaze iz neke od država Šengenskog prostora potreban je negativan PCR test, ne stariji od 72 sata, ali i pored toga se upućuju u 10-dnevni karantin bez mogućnosti da se isti napusti naknadnim testiranjem.
Ulazak u Austriju bez testa moguć je u sledećim slučajevima: vozačima kargo transporta, komercijalnog transporta, vozačima/pilotima koji obavljaju repatrijaciju, dolazak iz posebnih porodičnih razloga koji se moraju dokazati, zbog potrebe brige o domaćim životinjama, putnicima u tranzitu, kao i iz posebnih interesa R. Austrije.

BARBADOS
Državljani Srbije mogu da uđu na Barbados s tim što je neophodno da popune formular o ulasku i izlasku najkasnije 24 časa pre puta. Formular se može naći i podneti na www.travelform.gov.bb. Potreban je negativan PCR test, ne stariji od 72 sata. Ukoliko se ne poseduje test, isti će se uraditi na aerodromu.
Osobe koje dolaze iz zemalja visokog rizika bez testa, biće primorane da rezulat čekaju na aerodromu. Osobe iz zemalja srednjeg rizika bez testa, rezulat testa čekaju u svom smeštaju. Osobe iz zemalja niskog rizika bez testa, koje nisu putovale u periodu od 21 dana u zemlje visokog rizika, mogu priložiti negativan test ne stariji od 7 dana. Visinu rizika zemalja određuje sedmična lista Svetske zdravstvene organizacije o broju zaraženih.
Navedeno važi i za tranzit.

BAHAMI
Državljani Srbije ne mogu da uđu u zemlju.
Ulazak je dozvoljen samo za putnike iz zemalja EU, Velike Britanije i Kanade ukoliko poseduju negativan PCR test, ne stariji od 10 dana, u štampanoj formi i popune tzv. elektronsku zdravstvenu vizu na sajtu
www.travel.gov.bs.

BAHREIN
Državljani Srbije mogu da uđu u Bahrein. Od 21. jula državljani Srbije koji uđu na međunarodni aerodrom Bahrein, moraće da snose troškove obaveznog testiranja (30 BHD-a). Rezidenti Bahreina i dalje imaju pravo besplatanog medicinskog tretmana na korona virus. Putnici po dolasku u Bahrein, koji su negativni, moraju u samoizolaciju na period od 10 dana. Posle karantina se vrši ponovno testiranja i isto se takoće plaća. Tranzitni putnici ne moraju da budu testirani i nemaju karantin. Svi putnici imaju obavezu da se registruju na ,,BeAware" aplikaciju.

BELGIJA
Državljani Srbije ne mogu da uđu u K. Belgiju. Ulazak je dozvoljen samo licima koja imaju regulisan boravak u Belgiji i licima koja imaju suštinski razlog za putovanje, uz odgovarajući dokaz o razlogu putovanja (medicinski radnici, visokokvalifikovani radnici čije prisustvo je neophodno, studenti, lica koja putuju iz hitnih porodičnih razloga, lica koja dolaze na sastanke koje organizuju međunarodne organizacije i sl). Za sve putnike koji dolaze iz trećih zemalja i iz tzv. crvene zone obavezno je testiranje po dolasku, kao i samoizolacija u trajanju od 14 dana. Svi putnici koji ulaze u Belgiju iz zemalja koje nisu u Šengen zoni i iz tzv. crvene zone imaju obavezu da popune Public Health Passenger Locator Form koji se predaje prilikom ukrcavanja u avion. U slučaju da je putovanje realizovano drugim prevoznim sredstvom, formular se dostavlja najkasnije 12 sati nakon ulaska u Belgiju na e-mail Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli .
Tranzit je dozvoljen, uz obavezu popunjavanja Public Health Passenger Locator Form. Ukoliko tranzit obuhvata određeno vreme boravka na teritoriji Belgije, lice koje tranzitira, to vreme mora provesti u samoizolaciji. Više informacija je dostupno na https://www.info-coronavirus.be/en/faq/#faq i na https://dofi.ibz.be/sites/dvzoe/EN/Pages/Travel-to-Belgium.aspx, gde se može preuzeti i Public Health Passenger Locator Form.

BELIZE
Državljani Srbije ne mogu da uđu u zemlju. Granice i aerodromi su zatvoreni.

BELORUSIJA
Državljani Srbije mogu bez ograničenja da uđu ili tranzitiraju preko teritorije R. Belorusije. Nije potrebno posedovanje negativnog testa i ne postoji obaveza samoizolacije ili karantina.

BENIN
Državljani Srbije mogu da uđu u Benin. Na aerodromu se obavlja zdravstveni pregled. Licima bez vidljivih simtoma se određuje samoizolacija. Lica sa vidljivima simptomima se upućuju u Centar za izolaciju i privremeno se oduzima pasoš. Kontrole zaraženih se vrše posle 15 dana, a rezultati se podižu u roku od 24 do 48 sati. Tri testa plaćaju putnici u iznosu od oko 150 EUR. U slučaju da je posle 15 dana putnik pozitivan, država Benin preuzima dalje lečenje bez naplate troškova.

BOLIVIJA
Državljani Srbije ne mogu da uđu u Boliviju.
Bolivija ne dozvoljava ulazak strancima u Boliviju, osim u veoma izuzetnim slučajevima za koje se predviđa rigorozna procedura. Međunarodni letovi su suspendovani.

BOSNA I HERCEGOVINA
Državljani Srbije mogu bez ograničenja da uđu u BiH ili da tranzitiraju.
Državljani Hrvatske i Crne Gore slobodno ulaze u BiH. Za državljane zemalja EU i zemalja Šengenskog sporazuma omogućen je ulaz u BiH, kao i za sve strane državljane koji poseduju višekratnu šengensku vizu, vizu zemalja EU ili boravišnu dozvolu zemalja EU i Šengena, uz negativan PCR test, ne stariji od 48 sati. Za sve ostale strane državljane nije dozvoljen ulazak u BiH, osim ukoliko poseduju poziv pravnog lica iz BiH i potvrdu o negativnom testu, ne stariji od 48 sati.

BOCVANA
Državljani Srbije ne mogu da uđu u Bocvanu osim lica sa regulisanim boravkom. Obavezan je 14-dnevni karantin. Tranzit je moguć iz susednih država ali isključivo u slučaju organizovanog repatriacinog leta, odnosno napuštanja zemlje (i regiona), uz prezentovanje negativnog testa, ne starijeg od 72 sata.

BRAZIL
Državljani Srbije mogu da uđu u Brazil vazdušnim putem, na kraći period (do 90 dana), uz neophodnu potvrdu o zdravstvenom osiguranju za sve vreme trajanja boravka u Brazilu. Zabranjeni su internacionalni letovi sa krajnjim odredištem u federalnim državama: Mato Groso do Sul, Paraiba, Rondonia, Rio Grande do Sul i Tokantis.
Strani državljani ne mogu da uđu u Brazil kopnenim i vodenim putevima do 29. avgusta 2020.g, ali mogu da uđu vazdušnim putem, sa ciljem kratkotrajnog boravka do 90 dana (uz važeću vizu, ukoliko je potrebna), kao i uz neophodnu potvrdu o zdravstvenom osiguranju za sve vreme trajanja boravka u Brazilu. Zabranjeni su internacionalni letovi sa krajnjim odredištem u federalnim državama: Mato Groso do Sul, Paraiba, Rondonia, Rio Grande do Sul i Tokantis.

BRUNEJI DARUSALAM
Državljani Srbije ne mogu da uđu niti tranzitiraju kroz Bruneje Darusalam osim lica koja imaju stalni boravak. Pre putovanja, potrebno je kontaktirati najbližu Ambasadu Bruneja.

BUGARSKA
Državljani Srbije mogu ući u Bugarsku bez negativnog PCR testa ako dolaze iz država članica EU ili Šengenskog sporazuma (uključujući San Marino, Andoru, Monako i Vatikan), Ujedinjenog kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske, Australije, Kanade, Gruzije, Japana, Maroka, Novog Zelanda, Ruande, Republike Koreje, Tajlanda, Tunisa, Urugvaja, Jordana i Ukrajine.
Ako dolaze iz trećih zemalja (sve zemlje koje nisu navedene u prethodnom pasusu, uključujući i R. Srbiju), državljani Srbije moraju posedovati negativan PCR test, ne stariji od 72 sata.
Testiranje može da izvrši bilo koja laboratorija u Srbiji, koja vrši PCR testiranje. U dokumentu kojim se potvrđuje negativan rezultat PCR testa, treba da bude navedeno: 1) ime i prezime lica, napisano na isti način kao i u putnoj ispravi; 2) podaci o laboratoriji koja je izvršila testiranje (naziv, adresa i drugi podaci za kontakt); 3) datum kada je izvršeno testiranje; 4) latinicom ispisan naziv metoda testiranja (PCR) i negativan rezultat (Negative), koji omogućavaju tumačenje dokumenta.
Izraz: „država iz koje lice dolazi" (u Bugarsku) označava državu – polaznu tačku njegovog putovanja, nezavisno od države boravka ili prolaska preko drugih država u toku putovanja.
Državljanima Srbije, koji tranzitiraju preko teritorije Bugarske, bez zadržavanja, nije potreban negativan PCR test. Na ulasku u zemlju, državljanin R. Srbije ima obavezu da graničnu policiju obavesti da će samo tranzitirati i kuda ide, koja informaciju o tome evidentira u jedinstvenom informacionom sistemu, kako bi nadležna služba pratila kada je lice napustilo zemlju.
Negativan PCR test nije potreban ni zdravstvenim stručnjacima, zdravstvenim naučnim radnicima, socijalnim radnicima - ako je cilj putovanja povezan sa tim profesijama; radnicima uključenim u isporuku lekova, medicinskih sredstava i opreme; stranim zvaničnicima, vozačima autobusa angažovanim na međunarodnom prevozu putnika; vozačima teretnih vozila angažovanih na međunarodnom prevozu robe i tovara, posadama vazduhoplova i pograničnim radnicima.

BURKINA FASO
Državljani Srbije ne mogu da uđu u Burkinu Faso osim lica sa boravišnom dozvolom. Obavezan je karantin u trajanju od 14 dana.

BURUNDI
Državljani Srbije ne mogu da uđu u zemlju. Granice i aerodromi su zatvoreni.

VANUATU
Svim stranim državljanima, uključujući i državljane Srbije, do daljnjeg je zabranjen ulazak u zemlju.

VELIKA BRITANIJA
Državljani Srbije mogu ući ili tranzitirati kroz V. Britaniju pod uslovom da imaju validnu vizu. Pri ulasku neophodno je da se popuni formular za praćenje kretanja Passenger Locator Form. Putnici u tranzitu su u obavezi da unapred popune ovaj formular.
Svi putnici, uključujući i državljane Srbije, ukoliko dolaze iz Srbije ili iz zemalja koje se uz Srbiju ne nalaze na listi sigurnih zemalja a u kojima su do ulaska u V. Britaniji boravili dve nedelje ili kroz koje su tranzitirali, dužni su da budu u samoizolaciji u trajanju od dve nedelje.

VENECUELA
Državljani Srbije ne mogu da uđu u Venecuelu jer su granice zatvorene za ulazak stranih državljana.

VIJETNAM
Državljani Srbije ne mogu da uđu, niti tranzitiraju kroz Vijetnam.

GAMBIJA
Državljani Srbije ne mogu da uđu u Gambiju. Međunarodni letovi su suspendovani.

GANA
Državljani Srbije ne mogu da uđu u Ganu. Međunarodni letovi su i dalje suspendovani osim evakuacionih.

GVATEMALA
Državljani Srbije ne mogu da uđu u Gvatemalu.
Gvatemala je zatvorila sve granice i zabranila ulazak stranaca.

GVAJANA
Državljani Srbije ne mogu da uđu u zemlju. Granice i aerodromi su zatvoreni.

GVINEJA
Državljani Srbije mogu da uđu u zemlju avio letom uz negativan test, ne stariji od 3 dana. Navedeno važi i za strane državljane.
Zatvoreni su kopneni i pomorski granični prelazi. Izuzetak predstavljaju predstavnici stranih DKP i radnici humanitarnih misija kojima je, uz prethodnu notifikaciju, dozvoljen ulazak na teritoriju Gvineju.

GVINEJA BISAO
Državljani Srbije ne mogu da uđu u Gvineju Bisao.
Nije moguć ulazak stranih državljana u Gvineju Bisao. Zatvoreni su svi granični prelazi i obustavljen je međunarodni putnički saobraćaj – vazdušni, kopneni i pomorski. Izuzetak predstavljaju predstavnici stranih DKP i radnici humanitarnih misija kojima je, uz prethodnu notifikaciju, dozvoljen ulazak na teritoriju Gvineje Bisao.

GRENADA
Državljani Srbije ne mogu da uđu u zemlju. Granice i aerodromi su zatvoreni.

GRUZIJA
Državljani Srbije i strani državljani ne mogu da uđu u Gruziju. Moguće su poslovne posete koje moraju biti odobrene od strane MSP Gruzije.
Poslovne posete iz bilo koje države su dozvoljene, a o neophodnoj dokumentaciji je potrebno informisati se preko sajta Vlade Gruzije posvećenom borbi protiv pandemije www.stopcov.ge. Strani državljani koji su zaposleni u Gruziji mogu ući u zemlju ukoliko njihov poslodavac uputi zahtev MSP Gruzije ili oni lično ukoliko su samozaposleni, putem sajta: registration.gov.ge/pub/form/7_protocol_for_arrivals_in_georgia/kcjcpx. Na dozvolu se čeka oko 10 radnih dana. Osobe koje uđu u Gruziju zbog poslovnih obaveza biće obavezne da se testiraju na virus metodom svaka 72 časa o svom trošku ili da se podvrgnu samoizolaciji u trajanju od 14 dana.

GRČKA
Državljani Srbije od 6. jula ne mogu ući u Grčku. Izuzetak su lica koja imaju regulisan boravak u Grčkoj ili nekoj od zemalja EU ili Šengena, kao i neke posebne kategorije građana, vozači kamiona, studenti, sezonski radnici u poljoprivredi, državljani Srbije koji dobiju odobrenje od Ambasade Grčke u Beogradu i sl.
Državljani Srbije koji imaju boravak u Grčkoj mogu ući na svim drumskim prelazima, uz prethodnu prijavu (Passenger Locator Form - PLF) i prezentovanje koda koji se dobije preko ove prijave (prijava se može pronaći na sajtu travel.gov.gr/#/). Od 16. avgusta je obavezno i posedovanja negativnog PCR testa ne starijeg od 72 sata, na engleskom jeziku. Navedeno važi i za profesionalne vozače u međunarodnom drumskom saobraćaju. Radno vreme kopnenih graničnih prelaza, uključujući i prelaz Evzoni, koji uglavnom koriste naši građani, je od 7 do 23 časa.
Državljani Srbije koji imaju boravak u nekoj od zemalja EU ili Šengena mogu ući u Grčku samo na graničnom prelazu Promahonas (između Grčke i Bugarske), uz obavezu posedovanja negativnog PCR testa ne starijeg od 72 sata, na engleskom jeziku i uz prethodnu prijavu (Passenger Locator Form - PLF) i prezentovanje koda koji se dobije preko ove prijave.
Ukoliko se u Grčku ulazi vazdušnim putem, neophodna je prijava (Passenger Locator Form - PLF) i prezentovanje koda koji se dobije preko ove prijave. Nije potrebno imati negativan PCR test. Putnici se testiraju na aerodromu po principu slučajnog uzorka (s tim što nekada na ovaj način može biti izabran ceo avion) i obavezni su da budu u kućnoj izolaciji 24 časa od testiranja. Ukoliko je rezultat testa negativan, nema daljih restrikcija kretanja, a ukoliko je pozitivan, putnik dobija instrukciju za dalje postupanje (obično se radi o kućnoj izolaciji u trajanju od 14 dana ili o upućivanju u neku od ustanova). Izuzetak su putnici koji dolaze iz Bugarske, Rumunije i UAE, do 15. avgusta, koji moraju imati negativan PCR test, ne stariji od 72 sata.

Detaljnija informacija može se pronaći na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Grčke: https://www.mfa.gr/en/current-affairs/statements-speeches/welcome-to-greece.html.

DANSKA
Državljani Srbije ne mogu da uđu u Dansku osim lica koja imaju regulsisani boravak ili opravdani razlog (radna viza, studentska viza, smrtni slučaj, spajanje sa porodicom i sl.). O opravdanosti razloga odlučuje poseban ogranak policije zadužen za suzbijanje pandemije. Tranzit je moguć isključivo uz odgovarajući dokaz (vaučer o letovanju u drugoj zemlji do koje se dolazi kroz Dansku, povratak kući). Didatne inforamcije se mogu naći na: https://politi.dk/en/entry

DOMINIKA
Državljani Srbije ne mogu da uđu u zemlju. Granice i aerodromi su zatvoreni.

DOMINIKANSKA REPUBLIKA
Državljani Srbije mogu da uđu u Dominikansku Republiku. Neophodan je negativan test.

EGIPAT
Državljani Srbije mogu bez ograničenja da uđu u Egipat ili tranzitiraju. Nije potreban test. Režim ulaska je isti kao i ranije. Postoji mogućnost da se "turističke vize" izdaju pri dolasku na aerodrome u Hurgadi, Masr Alamu i Šarm el Šeiku. Ovaj režim se odnosi na turističke destinacije. Kairo nije u ovoj grupi, već je pre dolaska neophodno pribaviti ulaznu vizu u DKP Egipta u Beogradu.
Državljani Srbije dolaskom u turističke destinicaje u regiji Crvenog mora popunjavaju posebni obrazac i meri im se telesna temperatura. Lica sa simptomioma se upućuju u karantin.
Egipat nema zabranu za ulazak stranih državljana.

EL SALVADOR
Državljani Srbije ne mogu da uđu u El Salvador.
Ne dozvoljava se ulazak u zemlju stranim državljanima. Zabrana ne važi za državljane El Salvadora i diplomatsko osoblje, uz meru samoizolacije u trajanju od 14 dana.

EKVADOR
Državljani Srbije, kao i ostali strani državljani, mogu da uđu i tranzitiraju kroz Ekvador uz obavezan PCR test, ne stariji od sedam dana i popunjen specijalni migratorni formular. Obavezan je karantin od 14 dana čiji se uslovi propisuju pri ulasku u Ekvador.

ESVATINI
Državljani Srbije ne mogu da uđu u Esvatini osim lica sa regulisanim boravkom. Obavezan je karantin od 14 dana. Moguć je tranzit iz susednih država ali isključivo u slučaju organizovanog leta, odnosno napuštanja zemlje (i regiona), uz prezentovanje negativnog testa, ne starijeg od 72 sata.

ESTONIJA
Državljani Srbije ne mogu da uđu u Estoniju.
Dozvoljen je ulazak u Estoniju državljanima, licima sa regulisanim boravkom ili dugoročnom vizom, kao i članovima njihovih porodica, koji dolaze iz zemalja članica EU, Šengen zone, UK, Andore, Monaka, San Marina i Vatikana, kao i državljanima deset trećih država sa liste EU (Australija, Kanada, Gruzija, Japan, Novi Zeland, Ruanda, Južna Koreja, Tajland, Tunis i Urugvaj), pod uslovom da ne ispoljavaju simptome infekcije virusom COVID-19. Samoizolacija u trajanju od 14 dana obavezna je za sva lica koja ispoljavaju simptome infekcije, kao i za sva lica koja dolaze iz gorepomenutih država u kojima je u prethodnih 14 dana registrovano više od 16 novih slučajeva infekcije na 100.000 stanovnika (lista dostupna na linku:
https://vm.ee/en/information-countries-and-self-isolation-requirements-passengers).
Državljani stranih zemalja mogu ući u Estoniju radi zaposlenja ili studija, pod uslovom da ne ispoljavaju simptome infekcije virusom COVID-19 i da poseduju odgovarajuću dozvolu estonske policije i granične službe (uz obavezan karantin u trajanju od 14 dana po ulasku u Estoniju).

ETIOPIJA
Državljani Srbije mogu ulaziti u Etiopiju. Potreban je negativan test ne stariji od pet dana, pri čemu se putnici na aerodromu ponovo testiraju i upućuju u kućnu izolaciju u trajanju od 14 dana. Ulazak bez testa podrazumeva nedelju karantina u specijalno određenom hotelu i, ako posle u Etiopiji urađenog testa imaju negativan rezultat, još 14 dana u kućnoj izolaciji.
Strani državljani pod istim uslovima mogu da ulaze u Etiopiju.

ERITREJA
Državljani Srbije ne mogu da uđu u zemlju. Granice i aerodromi su zatvoreni.

ZAMBIJA
Državljani Srbije mogu da uđu u Zambiju. Obavezan je karantin u trajanju od 14 dana u prostorima koje je odredila država. Trošak u karantinu ide na teret stranog državljanina.

ZIMBABVE
Državljani Srbije ne mogu da uđu u Zimbabve osim lica sa regulisanim boravkom. Obavezan je karantin od 21 dana. Moguć je tranzit iz susednih država ali isključivo u slučaju organizovanog leta, odnosno napuštanja zemlje (i regiona) kao i prevoza karga, uz prezentovanje negativnog testa, ne starijeg od 72 sata.

IZRAEL
Državljanima Srbije je zabranjen ulazak u Izrael, osim u slučajevima kada imaju regulisan boravak u zemlji, uz prethodnu najavu preko DKP Izraela u Beogradu. Takođe, u izuzetnim slučajevima (npr. urgentno lečenje), može se od MIP zatražiti dozvola za ulazak zemlju. Po ulasku, lica su obavezna da se samoizoluju u trajanju od 14 dana.
Sve gore navedeno se odnosi na sve strane državljane.
Zbog specifičnih uslova, Izrael nije zemlja tranzita za strane državljane.

INDIJA
Državljani Srbije u principu ne mogu da uđu u zemlju s obzirom da je Indija obustavila izdavanje viza svim stranim državljanima. Nove vize se mogu dobiti (u nadležnim diplolatsko-konzularnim predstavništvima Indije) isključivo u sledećim posebnim slučajevima: poslovni ljudi (odnosi se samo na biznis vize), stručnjaci iz oblasti zdravstva koji dolaze u Indiju da bi obavljali tehničke poslove u indijskom zdravstvenom sektoru (na poziv relevantnih indijskih institucija), stručnjaci iz ostalih oblasti koji rade za strane kompanije koje posluju u Indiji, inženjeri i tehničko osoblje koji dolaze radi instaliranja ili servisiranja mašina i opreme stranog porekla (na poziv indijskih kompanija). Ukoliko lice ima poslovnu vizu koja još važi (izdata pre pandemije), neophodno je da se izvrši njena revalidacija u nadležnom diplomatko-konzučlarnom predstavništvu Indije (ovo se ne odnosi na elektronske vize, sa kojima neće biti dozvoljen ulazak u Indiju).

INDONEZIJA
Državljani Srbije ne mogu da uđu niti tranzitiraju u Indoneziju osim lica koji imaju stalnu (KITAP) ili privremenu boravišnu dozvolu (KITAS). Negativan test na koronu je neophodan. Ukoliko se pri ulasku ne poseduje test, organizuje se testiranje i rezultat se čeka u za to određenim hotelima od strane indonežanskih vlasti. Pre putovanja, potrebno je kontaktirati najbližu ambasadu Indonezije.

IRSKA
Državljani Srbije mogu da uđu i tranzitiraju kroz Irsku, pod uslovom da imaju validnu vizu. Državljani Srbije, kao i svi ostali putnici, pri ulasku u Irsku imaju obavezu da popune formular Passenger Locator Form. Obavezna je samoizolacija u trajanju od dve nedelje, odnosno nedelju dana ukoliko se osoba o svom trošku podvrgne testiranju a rezultat se pokaže negativnim.

IRAK
Stranim državljanima je zabranjen ulazak u Irak. Izuzetak su diplomate koji moraju da poseduju posebnu dozvolu MSP.

IRAN
Državljani Srbije mogu da uđu u zemlju ukoliko poseduju negativan PCR test, ne stariji od 96 sati. Navedeno važi i za strane državljane.

ISLAND
Državljani Srbije mogu ući na Island. Postoji mogućnost izbora – karantin od 14 dana ili testiranje po dolasku na aerodromu (potrebna preregistracija 72 sata pre dolaska).

ISTOČNI TIMOR
Državljani Srbije ne mogu da uđu niti tranzitiraju kroz Istočni Timor osim lica koja su tamo rođena i imaju boravak.

ITALIJA
Državljani Srbije ne mogu ni da uđu ni da tranzitiraju kroz Italiju. Od zabrane se izuzimaju posade prevoznika.
Aktuelni režim ulaska u Italiju se može podvesti pod 4 kategorije: 1. režim ulaska bez ograničenja za državljane i rezidente država članica EU, zemalja Šengena, Velike Britanije, Andore, Monaka, San Marina i Vatikana; 2. slobodan ulazak u Italiju bez obrazlaganja motiva dolaska uz obavezu 14-odnevne kućne izolacije važi za lica iz zemalja koja se nalaze na listi preporuke EU; 3. ulazak u Italiju iz zdravstvenih i poslovnih razloga, školovanja, hitne neodložne potrebe ili povratka u mesto stanovanja dozvoljen je za lica iz svih ostalih zemalja, uz obavezu 14-odnevne samoizolacije, i 4. zabrana ulaska za lica koja dolaze iz rizičnik zemalja (Jermenija, Bahrein, Bangladeš, Brazil, Bosna i Hercegovina, Čile, Kuvajt, Crna Gora, Severna Makedonija, Moldavija, Oman, Panama, Peru, Dominikanska Republika, Srbija).

JAMAJKA
Državljani Srbije mogu da uđu na Jamajku. Pre putovanja, neophodno je prijaviti se na sledećem sajtu: visitjamaica.com

JAPAN
Državljanima Srbije koji su prethodnih 14 dana boravili u Srbiji ili tranzitirali kroz Srbiju nije dozvoljen ulazak. Od navedenog mogu biti izuzeta lica sa stalnim boravkom u posebnim slučajevima koje pojedinačno razmatraju japanski organi.
Svim stranim državljanima koji su prethodnih 14 dana boravili ili tranzitirali u zemljama pogođenim zaraznom bolešću COVID-19 nije dozvoljen ulazak. Na listi je 146 zemalja, uključujući Srbiju. Od navedenog mogu biti izuzeta lica sa stalnim boravkom u posebnim slučajevima koje pojedinačno razmatraju japanski organi. Ove mere se ne primenjuju u zavisnosti od državljanstva putnika, već u zavisnosti od zemlje boravka ili tranzita. Pod tranzitom se podrazumeva i boravak na aerodromu, bez obzira da li je putnik ulazio ili nije ulazio u države sa liste.

JEMEN
Državljani Srbije ne mogu da uđu u zemlju.

JERMENIJA
Državljani Srbije ne mogu da uđu u Jermeniju za vreme trajanja vanrednog stanja, koje je za sada produženo do 12. avgusta 2020. u 17,00 časova. Izuzetak su lica koja imaju regulisan stalni boravak u Jermeniji, bliski članovi porodice državljana Jermenije (supružnici, deca, roditelji, brat i sestra) i diplomatsko-konzularni predstavnici na službi u Jermeniji i članovi njihovih porodica, članovi zvaničnih delegacija, lica koja imaju poziv baziran na zdravstvenim, vojnim, bezbednosnim ili ekonomskim potrebama, lica angažovana na infrastrukturnim državnim projektima ili uslužnim delatnostima i lica koja u drugim izuzetnim slučajevima dobiju dozvolu Kriznog štaba Jermenije. Preduslov za ulazak u Jermeniju je dobijanje odobrenja od zamenika premijera i šefa Kriznog štaba za borbu protiv COVID-19. Sve osobe koje ulaze u Jermeniju moraju da popune zdravstveni upitnik po ulasku u zemlju i obavezne su da budu u karantinu/samoizolaciji u periodu od 14 dana. Iako se ne prihvata PCR test iz inostranstva, lica koja uđu u Jermeniju imaju pravo da u roku od 24 časa o svom trošku urade PCR test, a ukoliko rezultat bude negativan, oslobađaju se obaveze karantina/samoizolacije.
Ni drugim stranim državljanima za vreme trajanja vanrednog stanja nije dozvoljen ulazak u Jermeniju, osim za slučajeve koji važe kao i za državljane Srbije.

JORDAN
Državljani Srbije ne mogu da uđu niti tranzitiraju kroz Jordan.

JUŽNOAFRIČKA REPUBLIKA
Državljani Srbije ne mogu da uđu u JAR. Izdavanje viza je suspendovano, osim za specifične slučajeve (regulisan boravak, lečenje, ekspertska zanimanja, diplomate i sl). U slučaju ulaska, obavezan je 14-dnevni karantin. Može se tranzitirati iz susednih država ali isključivo u slučaju organizovanog repatriacinog leta, odnosno napuštanja zemlje (i regiona), uz prezentovanje negativnog testa, ne starijeg od 72 sata.

JUŽNI SUDAN
Državljani Srbije mogu da ulaze u Južni Sudan ako poseduju negativan test.
Pod istim uslovima ulaze i drugi strani državljani.

KABO VERDE
Od 19. marta 2020. godine, licima koja nisu državljani Kabo Verde nije dozvoljen ulazak u zemlju, uključujući državljane Srbije.

KAZAHSTAN
Državljani Srbije ne mogu da uđu u Kazahstan, osim uz specijalne dozvole koje izdaje Ambasada Kazahstana u Beogradu.
U Kazahstan mogu da uđu osoblja DKP stranih država, članovi zvaničnih delegacija i međunarodnih organizacija koji putuju u Kazahstan na poziv MIP R.Kazastan. Strancima se dozvoljava ulazak u Kazahstan kako bi se podvrgli lečenju uz prateću medicinsku dokumentaciju. Stranim državljanima kojima se dozvoli ulazak u Kazahstan, nije potreban negativan test.

KAMBODžA
Državljani Srbije, kao ni drugi strani državljani, ne mogu da uđu u Kambodzu. Ulazak je moguć jedino uz prethodno pribavljanje vize za koju se zahtev podnosi u najbližoj Ambasadi Kamobdze. Pored vize, potreban je negativan test, ne stariji od 72 sata, kao i dokaz o zdravstvenom osiguranju u visini od 50 hiljada USD.

KAMERUN
Državljani Srbije ne mogu da uđu u Kamerun. Suspendovani su međunarodni letovi.

KANADA
Državljanima Srbije nije dozvoljen ulazak u Kanadu, osim licima koja imaju regulisan boravak, kao i članovima njihove uže porodice. Tranzit je dozvoljen uz poštovanje viznog režima, bez izlaska iz tranzitnog prostora. Takođe, ulazak je dozvoljen diplomatama i članovima njihovih porodica. Obavezna mera samoizolacije nakon ulaska u Kanadu, u trajanju od 14 dana, odnosi se na sve, bez izuzetka. Nije potreban negativan test.
Na snazi je zabrana ulaska u Kanadu svim stranim državljanima, osim licima sa regulisanim boravkom, radnicima na vitalnim poslovima, stranim studentima kojima je izdata studentska viza pre 18. marta 2020. godine, a izuzeci mogu biti napravljeni u hitnim slučajevima (maloletnik bez pratnje, smrtni slučaj i dr.).

KATAR
Državljani Srbije mogu da uđu u Katar uz testiranje na aerodromu Hamad. Obavezan je jednonedeljni karantin u hotelu određenim od strane države. Putnici se, nakon nedelju dana, još jednom testiraju i, ukoliko je test negativan, upućuju se u kućnu izolaziju u trajanju od još nedelju dana.
Putnici iz zemalja koje se ne smatraju niskorizičnim (Srbija ne spada u ovu grupu) mogu da uđu u Katar uz testiranje na aerodromu nakon čega se upućuju u kućnu izolaciju u trajanju od nedelju dana i, ukoliko je test negativan, mogu da izađu nakon isteka kućne izolacije.
Putnici iz Turske mogu da uđu u Katar bez testiranja na aerodromu ukoliko poseduju negativan test iz ovlašćene laboratorije.
Nezavisno od zemlje iz koje putuju, osobe sa invaliditetom, teškim i hroničnim bolestima, trudnice, lica preko 55 godina života, majke sa decom do 5 godina se upućuju u kućnu izolaciju u trajanju od 14 dana.
Svi putnici moraju da pribave odobrenje za ulazak u Katar, preko portala „Katar Portal".
Tranzit preko aerodroma Hamad je dozvoljen.

KENIJA
Državljani Srbije mogu da uđu u Keniju ukoliko poseduju negativan PCR test, ne stariji od 96 sati, i nemaju simptome COVID – 19 (telesna temperatura ne sme biti iznad 37,5 stepeni celzijusa, stalan kašalj, poteškoće u disanju i bilo koji drugi simptom nalik gripu). Uz sve ovo, obavezan je i karantin od dve nedelje u objektima koji su namenjeni za tu svrhu, a o ličnom trošku putnika.
Aerodrom u Najrobiju je otvoren za komercijalne letove.

KINA
Državljanin Srbije, ne može da uđe u Kinu, osim ukoliko njegov rad nije od posebnog interesa za NR Kinu. Ukoliko postoji takav interes kineski poslodavac je u obavezi da kod lokalnih institucija aplicira za dobijanje adekvatnih dozvola, a stranac na osnovu svih dobijenih odobrenja koje poslodavac pribavi može da aplicira za vizu u Ambasadi Kine u zemlji boravka, radi povratka u Kinu.
Hong Kong: Državljanima Srbije nije dozvoljen ulazak u Hong Kong. Tranzitiranje preko teritorije Hong Konga dozvoljeno je samo za one koji putuju sa teritorije matice Kine, Makao-a ili Tajvana.
Makao: Državljanima Srbije nije dozvoljen ulazak u Makao. Tranzitiranje preko teritorije Makao takođe nije moguće.
Tajvan: Državljanima Srbije dozvoljen je ulazak na Tajvan u svim drugim slučajevima osim iz razloga turizma i poseta, pod uslovom da podnesu zahteve za dobijanje ulazne dozvole kod nadležnih institucija u inostranstvu. Na ulasku u Tajvan potrebno je posedovati negativan test na engleskom jeziku ne stariji od 72 sata i obezbediti obaveznu samoizolaciju u trajanju od 14 dana. Izuzeti od ovih mera su diplomate, biznismeni i privrednici, migrantski radnici, studenti i lica sa posebnim dozvolama.

KIPAR
Državljani Srbije ne mogu da uđu na teritoriju Kipra, osim lica koja imaju regulisan boravak. Ukoliko lice ne poseduje negativan PCR test, ima mogućnost testiranja po dolasku na Kipar, o sopstvenom trošku (60 evra). Bez obzira na posedovanje negativnog testa, obavezna je mera samoizolacije u trajanju od 14 dana. Pored toga, neophodno je da se dobije dozvola za putovanje - Flight pass na sajtu https://cyprusflightpass.gov.cy i to 24 sata pre poletanja aviona. Uvedene su kazne za sve putnike koji nemaju elektronski popunjen Flight pass u iznosu od 300 evra.
Države su svrstane u tri kategorije: kategorija A (nije potreban PCR test, ni samoizolacija), kategorija B (neophodan je negativan PCR test, ne stariji od 72 sata pre poletanja) i kategorija C u koju je svrstana Srbija.

KIRGIZIJA
Državljani Srbije ne mogu da uđu u Kirgiziju, osim lica koja imaju odobrenje za stalni boravak ili na osnovu prethodno pribavljenog odobrenja nadležnih organa Kirgizije u slučajevima postojanja bračnih ili rodbinskih veza. Nije potreban negativan test, ali je obavezan 14-to dnevni karantin. Testiranje obavezno samo u slučajevima postojanja simptoma bolesti.

KOLUMBIJA
Državljani Srbije ne mogu da uđu u Kolumbiju. Suspendovani su svi međunarodni letovi.

KOMORI
Državljani Srbije ne mogu da uđu u zemlju. Granice i aerodromi su zatvoreni.

KONGO
Državljani Srbije mogu uz važeću vizu bez ograničenja da uđu ili tranzitiraju u R. Kongo. Nije potrebno testiranje. U slučaju simptoma bolesti treba se obratiti najbližoj medicinskoj ustanovi.
Dozvoljava se ulazak svim stranim državljanima koji imaju važeću vizu ili stalni boravak da uđu u R. Kongo.

KONGO, DR
Državljani Srbije mogu uz važeću vizu bez ograničenja da uđu ili tranzitiraju u DR Kongo. Nije potrebno testiranje. U slučaju simptoma bolesti treba se obratiti najbližoj medicinskoj ustanovi.
Dozvoljava se ulazak svim stranim državljanima koji imaju važeću vizu ili stalni boravak da uđu u DR Kongo.

KOREJA, Republika
Državljanima Srbije je od 13. aprila potrebna viza za ulaz u R. Koreju. Obavezan je karantin od 14 dana. Za državljane Srbije koji tranzitiraju preko aerodroma u R. Koreji nije potrebna viza, niti test.
Prilikom ulaska u R. Koreju za sve strane državljane obavezan je karantin od 14 dana u ustanovama koje je odredila korejska vlada, o trošku putnika. Od 11. maja se vrši obavezno testiranje putnika u karantinu.

KOREJA, DNR
Državljani Srbije ne mogu da uđu u zemlju. Granice i aerodromi su zatvoreni.

KOSTARIKA
Državljani Srbije ne mogu da uđu u Kostariku, osim lica koja su napustila Kostariku pre 25. maja 2020. a imaju regulisan boravak. Obavezna je izolacija u trajanju od 14 dana.
Navedeno važi za sve strane državljane.

KOT D'IVOAR
Državljani Srbije mogu da uđu u Kot D'Ivoar. Na aerodromima svi putnici koji dolaze moraju imati prethodno popunjenu ,,Health Declaration Form" (izjava o zdravstvenom stanju) i zatim se testiraju. Putnici u tranzitu moraju da poseduju negativan test.

KUBA
Državljani Srbije ne mogu da uđu na Kubu osim lica koja imaju stalni boravak. Obavezan je kućni karantin od 14 dana, kao i test koji se radi dvanaestog dana.

KUVAJT
Državljani Srbije ne mogu da uđu u Kuvajt, osim ukoliko prethodno provedu 14 dana u nekoj trećoj zemlji van spiska država iz kojih je zabranjen dolazak (Jermenija, Bangladeš, Brazil, Bosna i Hercegovina, Čile, Kina, Kolumbija, Dominikanska Republika, Egipat, Hong Kong, Indija, Indonezija, Iran, Irak, Italija, Liban, Meksiko, Moldavija, Crna Gora, Nepal, Severna Makedonija, Panama, Pakistan, Peru, Filipini, Srbija, Singapur, Španija, Šri Lanka i Sirija) i poseduju negativan test na COVID – 19, ne stariji od 72 sata. Takođe, neophodno je da, ako budu izabrani u 10% putnika za ponovno testiranje, prihvate da budu testirani o svom trošku, kao i da prihvate da sami snose troškove eventualnog lečenja u Kuvajtu. U suprotnom će biti vraćeni na polaznu destinaciju.
Navedeno važi i za strane državljane.

LAOS
Državljani Srbije ne mogu da uđu u Laos.
Međunarodni granični prelazi su zatvoreni za ulazak stranaca iz zemalja u kojima vlada COVID-19 pandemija, što se, odnosi i na državljane Srbije. Izdavanje svih vrsta viza, osim za diplomate, predstavnike UN, eksperte, investitore i biznismene je suspendovano. Za njihov ulazak u Laos neophodna je potvrda o negativnom testu, ne stariji od 72 sata. Nakon ulaska u Laos, obavezan je boravak u „samoizolaciji" u hotelu ili određenom „karantin centru" u trajanju od 14 dana (za diplomate i predstavnike UN, 14 dana u „kućnom karantinu").

LESOTO
Državljani Srbije ne mogu da uđu u Lesoto osim lica sa regulisanim boravkom. Obavezan je karantin od 14 dana. Moguć je tranzit iz susednih država ali isključivo u slučaju organizovanog leta, odnosno napuštanja zemlje (i regiona), uz prezentovanje negativnog testa, ne starijeg od 72 sata.

LETONIJA
Državljani Srbije, kao i sva lica koja dolaze iz Srbije ili tranzitiraju kroz Srbiju, u obavezi su na samoizolaciju u trajanju od 14 dana po ulasku u Letoniju.
Ne dozvoljava se ulazak stranim državljanima koji su prethodnih 14 dana boravili ili tranzitirali u zemljama pogođenim zaraznom bolešću COVID-19, u kojima je broj obolelih 25, ili veći, na 100.000 stanovnika.

LIBAN
Državljani Srbije mogu ući u Liban ili tranzitirati uz neophodan negativan PCR test ne stariji od 96 sati. Putnicima koji nemaju negativan test se dozvoljava ulazak u avion. Po sletanju na aerodrom Bejrut, radi se ponovno testiranje, rezultati se dobijaju nakon 24 časa, a za to vreme putnik boravi u kućnom karantinu. U zavisnosti od procene timova Ministarstva zdravlja LR, nakon ulaska u Liban, moguće je da bude urađen novi test nakon 72 sata. Svi putnici koji dolaze u Liban moraju popuniti zdravstveni obrazac pripremljen od strane Ministarstva za javno zdravlje (dostupan na: https://survey123.arcgis.com/share/988ba32e1b634902ba3b14c3e4f1614d). Pre dolaska u Liban, putnici su u obavezi da pribave polisu osiguranja koja pokriva sve troškove lečenja virusa COVID-19 tokom trajanja boravka u Libanu.
Putnici koji su putovali van Libana i vratili se u roku od jedne nedelje, izuzeti su od obavljanja testa.
Navedeno važi za sve strane državljane. Strani državljani koji dolaze sa područja gde nije moguće uraditi PCR test, mogu da doputuju kompanijom Midlle East Airlines, testiranje će se uraditi na aerodromu u Bejrutu o trošku aviokompanije.

LIBERIJA
Državljani Srbije mogu da uđu u Liberiju. Putnici se po dolasku pregledaju i upućuju u karantin. Lica sa negativnim testom se ne upućuju u karantin.

LIBIJA
Državljani Srbije ne mogu da uđu u zemlju. Granice i aerodromi su zatvoreni.

LUKSEMBURG
Državljani Srbije mogu da uđu u zemlju isključivo ukoliko imaju regulisan boravak u Luksemburgu.

LITVANIJA
Državljani Srbije ne mogu da uđu i borave na teritoriju Litvanije, osim lica koja imaju regulisan boravak. Tranzit preko teritorije Litvanije je dozvoljen državljanima Srbije koji poseduju regulisan boravak u nekoj od zemalja EU, Švajcarske Konfederacije i Ujedinjenog Kraljevstva.
Ulazak državljana trećih zemalja u Litvaniju zavisi od broja obolelih na 100 hiljada stanovnika. Ulazak stranaca koji dolaze iz zemalja gde je više od 25 zaraženih na 100 hiljada stanovnika je ograničen na izuzetne slučajeve i ove osobe su po ulasku na teritoriju Litvanije u obavezi da budu u izolaciji 14 dana. Srbija se nalazi na listi 58 zemalja kojima je trenutno ograničen slobodan ulazak u Litvaniju.

LIHTENŠTAJN
Državljani Srbije ne mogu da uđu u Kneževinu Lihtenštajn, osim lica koja imaju regulisan boravak. Državljani Srbije, koji imaju regulisan boravak, a vraćaju se iz Srbije ili neke druge države ili regiona koji se nalaze na listi zemalja i regiona sa povećanim rizikom od prenosa infekcije, moraju da se prijave nadležnom organu radi određivanja i praćenja 10-dnevnog karantina (kućna samoizolacija). Na listi se trenutno nalazi 29 država/regiona. Tranzit državljana Srbije kroz Lihtenštajn je dozvoljen samo ukoliko poseduju dokaz o nameri i mogućnosti ulaska u drugu zemlju.
Državljani država koje se ne nalaze u Šengenu, ne mogu da uđu u Kneževinu Lihtenštajn, ukoliko nemaju regulisan boravak u Lihtenštajnu ili nekoj od drugih zemalja članica Šengena. Strani državljani država koje se nalaze u Šengenu, mogu da uđu u Lihtenštajn, ali podležu obavezi 10-dnevnog karantina ako su u prethodnih 14 dana boravili u državi ili regionu sa povećanim rizikom od prenosa infekcije.

MADAGASKAR
Državljani ne mogu ulaziti na Madagaskar. Ista zabrana, u uslovima zatvorenih aerodroma i luka, važi za sve strane državljane.

MADjARSKA
Državljani Srbije koji u Mađarsku ulaze sa teritorije Srbije (svrstana u kategoriju tzv. žutih zemalja) podležu obaveznom sanitarnom pregledu. Ukoliko lice želi da u Mađarskoj boravi duže vreme iz privatnih razloga (turističkih, školovanja, povratak na posao) pored negativnog nalaza sanitarne kontrole na graničnom prelazu, potrebno je posedovati dva negativna testa urađena tokom poslednjih pet dana sa razmakom između dva testa ne dužim od 48 sati. Ukoliko lice nema dva negativna testa, obavezan je karantin od 14 dana u kućnom ili organizovanom smeštaju.
Negativan test nije potreban za lica čiji je razlog ulaska u Mađarsku poslovne prirode.
Tranzit je moguć kroz Mađarsku ukoliko se poseduje boravišna/radna dozvola zemlje destinacije ili dokaz o razlozima putovanja. Nije potreban negativan test. Tokom tranzita kroz Mađarsku mogu se koristiti samo određene rute uz zaustavljanje na za to predviđenim odmorištima. Teritoriju Mađarske treba napustiti u roku od 24 sata.
Državljani Srbije koji žive u pograničnoj zoni (do 30 km od granice) mogu da uđu u Mađarsku u skladu sa postignutim bilateralnim sprazumom između dve zemlje.

MALAVI
Državljani Srbije ne mogu da uđu u Malavi osim lica sa regulisanim boravkom. Obavezan je karantin od 14 dana. Moguć je tranzit iz susednih država ali isključivo u slučaju organizovanog leta, odnosno napuštanja zemlje (i regiona), uz prezentovanje negativnog testa, ne starijeg od 72 sata.

MALI
Državljani Srbije ne mogu da uđu u Mali.
Nije moguć ulazak stranih državljana u Mali. Zatvoreni su svi granični prelazi i obustavljen je međunarodni putnički saobraćaj – vazdušni i kopneni. Izuzetak predstavljaju predstavnici stranih DKP i radnici humanitarnih misija kojima je, uz prethodnu notifikaciju, dozvoljen ulazak na teritoriju Malija.

MALDIVI
Državljani Srbije, kao i ostali stranci, od 15. jula, mogu ponovo turistički da posećuju Maldive i vizu dobiju na aerodromu u Maleu. Posetiocima će na aerodromu biti vršeno merenje temperature i opšti pregled. Ukoliko se utvrde simptomiki kovid 19, biće urađen PCR test. Ako jedan član grupe koja putuje zajedno ima simptome, biće testirana cela grupa. Troškovi testa snose putnici ili ih snosi hotel koji je plažen, rezervisan). Sprovodi se i testiranje metodom slučajnog uzorka, koje se ne naplaćuje. Ako je test pozitivan, putnik može da bude smešten u izolaciji u hotelu (resort) u kojem ima rezervaciju ili u državnoj ustanovi (ovo zavisi i od jačine simptoma, ne odnosi se na naseljena ostrva na koja neće biti dozvoljen pristup dok se čekaju rezultati testa).

MALEZIJA
Državljani Srbije ne mogu da uđu u Maleziju osim ukoliko imaju boravak u ovoj zemlji. Obavezan je karantin od 14 dana. Pre puta, potrebno je kontaktirati najbližu Ambasadu Malezije

MALTA
Državljani Srbije mogu da uđu samo ukoliko su prethodnih 14 dana boravili u jednoj od „zemalja koridora" (lista „zemalja koridora" može se naći na https://www.visitmalta.com/en/reopening-airport ). U tom slučaju ne postoji obaveza karantina ili negativnog testa. Ukoliko nisu proveli 14 dana u nekoj od „zemalja koridora" za ulazak je potrebna specijalna dozvola zdravstvenih vlasti Malte pre putovanja i može postojati obaveza karantina.

MAROKO
Državljani Srbije ne mogu da uđu u zemlju osim lica koja imaju regulisan boravak. Neophodan je negativni test (PCR test i test krvi) na virus korone, ne stariji od 48 sati pre vremena polaska u Maroko. Obavezno je nošenje zaštitinih maski. Ulazak u Maroko je moguć samo letovima marokanskih nacionalnih kompanija Royal Air Maroc i Air Arabia, ili brodskim linijnama Sete (Francuska) – Tanger i Gene (Djenova) - Tanger.
Isti uslovi važe i za državljane ostalih zemalja.
Na snazi je mera zabrane kretanja (unutrašnjeg saobraćaja) ka i iz gradova – Tanžer, Tetuan, Fes, Meknes, Kazablanka, Berešid, Setat i Marakeš.

MAURITANIJA
Državljani Srbije ne mogu da uđu u Mauritaniju osim lica koja imaju regulisan boravak. Neophodan je negativni test (PCR test i test krvi) ne stariji od 48 sati. Ulazak u Mauritaniju je moguć samo letovima marokanske nacionalne kompanije Royal Air Maroc, i to sa teritorije Maroka.
Isti uslovi važe i za državljane ostalih zemalja.

MAURICIJUS
Državljani Srbije ne mogu da uđu u Mauricijus osim lica sa regulisanim boravkom. Obavezan je karantin od 14 dana. Granice Mauricijusa su zatvorene a komercijalni letovi obustavljeni.

MEKSIKO
Državljani Srbije mogu, uz posedovanje odgovarajuće vize, bez posebnih ograničenja da uđu u Meksiko. Meksiko nije usvojio ograničenja ulaska stranaca u zemlju, ali se preduzimaju odgovarajuće mere ukoliko osobe ispoljavaju simptome na korona virus.

MJANMAR
Za državljane Srbije, kao i za državljane svih drugih zemalja, ne postoji mogućnost ulaska u Mjanmar, imajući u vidu da su granični prelazi zatvoreni i da su suspendovani svi međunarodni komercijalni avio-letovi. Za strance koji dolaze „humanitarnim" i „specijalnim" letovima u Mjanmar, potrebna je odgovarajuća viza i potvrda o negativnom testu, ne starijem od 72 sata, kao i potvrda o provedenih sedam dana u „kućnom karantinu" u zemlji iz koje se dolazi. Nakon ulaska u Mjanmar, obavezan je boravak u „hotelskom karantinu" u trajanju od 7 dana, uključujući dodatnih 7 dana boravka u „kućnom karantinu" (za diplomate i predstavnike UN, koji žive u apartmanima, 7 dana u „hotelskom karantinu" određenom od strane Ministarstva zdravlja i sporta, odnosno 7 dana u „kućnom karantinu", ukoliko žive u „zasebnim kućama", uključujući dodatnih 7 dana u „kućnom karantinu"), nakon čega se vrši test na COVID-19.

MOZAMBIK
Državljani Srbije ne mogu da uđu u Mozabik osim lica sa regulisanim boravkom. Obavezan je karantin od 14 dana. Moguć je tranzit iz susednih država ali isključivo u slučaju organizovanog leta, odnosno napuštanja zemlje (i regiona) kao i prevoza karga, uz prezentovanje negativnog testa, ne starijeg od 72 sata.

MOLDAVIJA
Državljanima Srbije nije dozvoljen ulazak, osim licima koja imaju regulisan boravak. Tranzit je moguć, uz prethodnu najavu od strane Ambasade.
Ulazak stranaca i lica bez državljanstva na teritoriju R. Moldavije zabranjen je. Izuzetak predstavljaju: članovi porodica moldavskih državljana, lica koja poseduju vizu za dugotrajni boravak ili dozvolu boravka. Za sva lica koja ulaze na teritoriju Moldavije obavezna je mera samoizolacije u trajanju od 14 dana, od koje su izuzeti: studenti, članovi posada, diplomate, putnici u tranzitu, lica koja pružaju zdravstvenu zaštitu.

MONAKO
Državljanima Srbije nije dozvoljen ulazak u Monako, osim ukoliko imaju regulisan boravak. Za putnike koji dolaze iz Srbije obavezan je negativan PCR test ne stariji od 72 sata (osim za decu mlađu od 11 godina).
Ne dozvoljava se ulazak stranim državljanima koji su u prethodnih 14 dana boravili u Srbiji ili u nekoj od zemalja pogođenih zaraznom bolešću COVID 19 (sve zemlje osim Alžira, Australije, Kanade, Gruzije, Japana, Maroka, Novog Zelanda, Ruande, Južne Koreje, Tajlanda, Tunisa i Urugvaja). Ovo se ne odnosi na putnike koji imaju regulisan boravak u Monaku, hitne slučajeve i putovanja humanitarnog karaktera. Za putnike koji dolaze iz Srbije i sledećih petnaest zemalja (Alžir, Bahrein, Brazil, Indija, Izrael, Južnoafrička Republika, Kuvajt, Katar, Madagaskar, Oman, Panama, Peru, SAD, Turska i UAE) je obavezan negativan PCR test, ne stariji od 72 sata.

MONGOLIJA
Državljanima Srbije nije dozvoljen ulazak ni tranzitiranje preko Mongolije.

NAMIBIJA
Državljani Srbije ne mogu da uđu u Namibiju osim lica sa regulisanim boravkom. Neophodan je negativan test, ne stariji od 72 sata. Moguć je tranzit iz susednih država ali isključivo u slučaju organizovanog repatriacinog leta, odnosno napuštanja zemlje (i regiona) uz prezentovanje negativnog testa, ne starijeg od 72 sata.

NAURU
Svim stranim državljanima, uključujući i državljane Srbije, koji su tranzitirali preko ili boravili u Kini, Hong Kongu, Makau, Južnoj Koreji, Italiji i Iranu u poslednjih 21 dan pre nameravanog dolaska na Nauru (osim kada lice prođe medicinsku proveru, obavezan karantin u trajanju od 14 dana pre dolaska na Nauru i dobije odobrenje zdravstvenog departmana), do daljnjeg je zabranjen ulazak u zemlju. Svi putnici su u obavezi da popune zdravstvenu deklaraciju pri dolasku i podvrgnu se zdravstvenom pregledu.

NEMAČKA
Državljani Srbije, koji nemaju nemačko državljanstvo ili državljanstvo Evropske unije, ne mogu putovati u Nemačku. Lica koja imaju boravišnu dozvolu ili nacionalnu D vizu SR Nemačke, odnosno druge države članice EU, mogu ući u Nemačku samo ukoliko se vraćaju u mesto stalnog boravka.
Obavezan je karantin. Postoji mogućnost testiranja i ukoliko je test negativan, obaveza karantina otpada. Ukoliko se u Nemačku uđe sa negativnim testom koji dokazuje da je osoba testirana najkasnije 48 sati pred ulazak u Nemačku, obaveza karantina otpada. Test mora biti urađen u jednoj od referentnih laboratorija u Srbiji. Od 9. avgusta 2020. godine postoji obaveza testiranja za nemačke državljane i strance sa stalnim boravkom u SRN koji se vraćaju sa odmora iz tzv. "rizičnih zemalja". Listu ovih zemalja objavljuje institut Robert Koh (www.rki.de). Testiranja se vrše na određenim aerodromima, železničkim stanicama i deonicama auto-puteva i besplatna su, odnosno njihove troškove snosi zdravstveno osiguranje testirane osobe.
Tranzit je moguć, ukoliko državljani Srbije imaju pravo ulaska u zemlju u koju putuju i poseduju dokaz o svrsi i krajnjoj destinaciji putovanja. Tranzit mora biti obavljen najkraćim mogućim putem i bez nepotrebnog zadržavanja.
Državljani Srbije koji poseduju nemačku nacionalnu vizu mogu da uđu u Nemačku ako su bračni partneri i maloletna deca osobe koje žive u Nemačkoj, stručna radna snaga i visoko kvalifikovani stručnjaci, čije je prisustvo neodložno i neophodno iz ekonomskih razloga (potreban dokaz), medicinski stručnjaci, medicinsko i gerontološko osoblje sa nostrifikovanim ili delimično priznatim diplomama, studenti sa potvrdom o upisu i potvrdom visokoškolske ustanove da je prisustvo nastavi neophodno i da studiranje na daljinu nije moguće, sezonska radna snaga na poljoprivrednim dobrima, diplomate, članovi međunarodnih organizacija, vojni izaslanici i vojna lica koja u Nemačkoj obavljaju svoju delatnost, mornari, radnici u međunarodnom transportu. Državljani Srbije mogu putovati u Nemačku bez vize i nakon prethodnog odobrenja Savezne policije Nemačke u sledećim slučajevima: neodložna poslovna putovanja, putovanja najužih članova porodice supružnika i/ili maloletne dece na sahrane, posete maloletne dece svom roditelju koji živi i radi u Nemačkoj - dozvoljava se pratnja roditelja ili staratelja, putovanje radi zaključenje braka, putovanje sa nemačkim supružnikom ili registrovanim životnim saputnikom, hitni medicinski slučajevi uz prilaganje lekarskog uverenja o hitnosti i neophodnosti medicinskog tretmana bez čega bi došlo do pogoršanja stanja ili posledica po život i zdravlje. Prilikom prelaska granice nužni medicinski razlozi moraju biti potkrepljeni odgovarajućim dokazima.
Prilikom prelaska granice putnici moraju predočiti dokaze za neophodnost putovanja.
Putovanja radi posete supružnicima koji žive i rade u Nemačkoj i dalje nisu moguća.
Konačnu procenu i odluku o ulasku u Nemačku uvek donosi postupajući službenik granične policije.
Svaka nemačka pokrajina ima pravo da menja i donosi posebna pravila o zaštiti od širenja epidemije.

NIGER
Državljani Srbije ne mogu da uđu u Niger. Međunarodni letovi su suspendovani.

NIGERIJA
Državljani Srbije ne mogu da uđu u Nigeriju osim lica koja imaju regulisan boravak. Obavezan je negativan PCR test ne stariji od dve nedelje (poželjno da ne bude kraći od pet dana pre ukrcavanja). Putnici su dužni da popune Declaration/Self-Reporting Form (izjava o zdravstvenjnom stanju) i Sample Collection Time Allocation Form (podaci o mestu i adresi boravka, broj telefona i sl). Po dolasku putnici prolaze kroz medicinsku kontrolu i u obavezi su provedu 14 dana u samoizolaciji. Putne isprave se privremeno oduzimaju (osim diplomatama) i vraćaju se po isteku 14-dnevne samoizolacije. U roku od 72 sata po dolasku se upućuju na testiranje u Lagosu i Abudzi u zavisnosti od mesta sletanja. Putnici koji nisu u mogućnosti da samoizolaciju sprovedu u Lagosu ili Abudzi mogu taj period provesti na adresi boravka po obavljenom medicinskom pregledu i negativnom testu.

NIKARAGVA
Državljani Srbije mogu da uđu u Nikaragvu. Neophodan je negativan test ukoliko je osoba posetila neku od zemalja koja je značajno pogođena korona virusom. Aerodromi su zatvoreni, izuzev za humanitarne letove.

NOVI ZELAND
Državljani Srbije ne mogu da uđu u zemlju, osim onih lica koja imaju odobren stalni boravak i članova njihove uže porodice. Mogućnost ulaska postoji ako su u pitanju humanitarni ili dovoljno ubedljivi razlozi, uz prethodno pribavljanje dozvole od strane nadležnih organa. Obavezan je karantin od 14 dana. Sva lica se po dolasku u zemlju testiraju na COVID-19. Tranzit je dozvoljen uz posedovanje tranzitne vize (uz obavezu da vreme provedeno u tranzitu bude maksimalno 24 sata). Tranzit je dozvoljen samo preko aerodroma u Oklandu.
Ulazak na Novi Zeland dozvoljen je samo državljanima Novog Zelanda, licima koja imaju odobren stalni boravak i članovima njihovih užih porodica, kao i državljanima Australije koji obično prebivaju na Novom Zelandu.

NORVEŠKA
Državljani R. Srbije mogu ući u Norvešku ako imaju regulisan boravak u zemlji ili norveško državljanstvo. Karantin je obavezan (10 dana).
Od 15. jula u Norvešku mogu ući državljani van EU/EEA zemalja, ako dolaze u posetu supružnicima ili registrovanim partnerima, partnerima sa kojima imaju decu ili žive zajedno više od dve godine, deci ili pastorcima mlađim od 21 godine, roditeljima, kao i supružnicima roditelja (očuh, maćeha), emotivnom partneru sa kojim su u vezi najmanje devet meseci i sa kojim su se bar jednom fizički sreli. Mora se dokumentovati porodični, odnosno emotivni odnos.
Moguć je međunarodni tranzit, uz validnu kartu za dalji put.

OMAN
Državljani Srbije mogu bez ograničenja da uđu ili tranzitiraju u Sultanat Oman bez posedovanja korona testova. Mere sanitarne predostrožnosti se obavljaju prilikom sletanja, meri telesna temperatura putnika i eventualno se upućuju u karantin oni putnici sa simptomima bolesti.
Sultanat Oman nema listu zemalja sa zabranom za ulazak stranih državljana.

PALAU
Državljani Srbije mogu bez ograničenja da uđu ili tranzitiraju. Neophodno je da prilikom ulaska popune formular o zdravstvenom stanju i da budu podvrgnuti zdravstvenom pregledu. Zabranjen je ulazak za one državljane Srbije koji su prethodnih 14 dana boravili ili tranzitirali u NR Kini (uključujući Hong Kong i Makao) ili su boravili na putničkim kruzerima koji su pristajali u luke zemalja koje su pogođene bolešću COVID-19.
Navedeno se odnosi na sve strane državljane.

PALESTINA
Državljani Srbije ne mogu da uđu niti da tranzitiraju preko teritorije Palestine.

PAKISTAN
Državljanima Srbije je dozvoljen ulazak u Pakistan. Na aerodromu se kontroliše temperatura. Za lica koja pokažu simptome medicinsko osoblje na aerodromu odlučuje da li će zahtevati test na koronu. U slučaju pozitivnog testa, obavezna je mera izolacije u bolničkim ili uličnim uslovima.

PANAMA
Državljani Srbije mogu da uđu u Panamu ako imaju regulisan boravak. Obavezan je karantin od 14 dana.
Ulazak stranix državljana u Panamu je ograničen. Dozvoljen je samo licima sa regulisanim boravkom uz obavezan karantin u trajanju od 14 dana.

PAPUA NOVA GVINEJA
Svim stranim državljanima, uključujući i državljane Srbije, do daljnjeg je zabranjen ulazak u zemlju.

PARAGVAJ
Državljani Srbije ne mogu ući u zemlju osim ako su lica koja imaju regulisani boravak, nosioci diplomatskih i službenih viza izdatih od strane Ministarstva spoljnih poslova Paragvaja i u izuzetnim slučajevima koje odobrava Koordinaciono telo Vlade.
Državljani Paragvaja, kao i strani državljani, koji mogu ući u zemlju podležu odgovarajućim sanitarnim procedurama (obavezan karantin od 14 dana).

PERU
Državljani Srbije ne mogu ući u zemlju osim ako su lica koja imaju regulisani boravak, nosioci diplomatskih i službenih viza izdatih od strane Ministarstva spoljnih poslova Perua i u izuzetnim slučajevima koje odobrava Koordinaciono telo Vlade.
Državljani Perua, kao i strani državljani, koji mogu ući u zemlju podležu odgovarajućim sanitarnim procedurama (obavezan karantin od 14 dana).

POLjSKA
Državljani Srbije ne mogu da uđu i borave na teritoriju Poljske, osim lica koja imaju regulisan boravak. Tranzit preko teritorije Poljske je dozvoljen samo državljanima Srbije koji poseduju regulisan boravak u nekoj od zemalja EU a u cilju povratka u mesto svog prebivališta. Nije potreban test.
Dozvoljen je ulazak državljanima zemalja EU, EFTA i Švajcarske Konfederacije, kao i tranzit državljanima trećih zemalja koji imaju regulisan boravak u ovim zemljama. Takođe, dozvoljen je i ulazak državljanima Crne Gore, Gruzije, Japana, Kanade, Albanije i R. Koreje.

PORTUGALIJA
Državljani Srbije ne mogu da uđu u Portugaliju, osim lica koja imaju regulisan boravak. Kada su u pitanju nužna (neturistička) putovanja, ulazak je dozvoljen i licima po druga dva osnova 1) ukoliko imaju regulisan boravak u nekoj od država članici EU 2) u slučaju profesionalnih razloga, radi studiranja, spajanja porodice, iz zdravstvenih i humanitarnih razloga – sve navedeno na bazi reciprociteta. Za sve putnike koji u Portugaliju dolaze iz SAD i zemalja portugalskog govornog područja obavezan je negativan test, ne stariji od 72 sata.

RUANDA
U Ruandi je zatvoren aerodrom čije je otvaranje najavljeno. Državljani Srbije, kao i svi putnici, uključujući i one koji su u tranzitu, biće u obavezi da poseduju PCR test koji je urađen u licenciranoj laboratoriji u roku od 72 sata od momenta dolaska u Ruandu. Za putnike koji ulaze u Ruandu biće obavezujući još jedan PCR test koji se radi po dolasku, a rezultati testa dobijaće se u roku od 24 sata. Do trenutka dobijanja rezultata testa, putnici će se smeštati u hotele koji su namenjeni za tu svrhu i to o trošku putnika.

RUMUNIJA
Državljanima Srbije nije dozvoljen ulazak, osim licima koja imaju regulisan boravak. Tranzit je moguć, uz prethodnu najavu od strane Ambasade.
Ulazak stranaca i lica bez državljanstva na teritoriju Rumunije je zabranjen. Izuzetak predstavljaju: članovi porodica rumunskih državljana, članovi porodica državljana drugih država članica EU, Evropskog ekonomskog prostora i Švajcarske konfederacije, sa prebivalištem u Rumuniji, lica koja poseduju vizu za dugotrajni boravak ili dokument ekvivalentan boravišnoj dozvoli, studenti, prekogranični radnici, sezonski poljoprivredni radnici.

RUSKA FEDERACIJA
Državljani Srbije ne mogu da uđu u Rusku Federaciju, osim lica koja imaju odobrenje za stalni boravak (''vid na žitelьstvo''). Takođe, ulazak se dozvoljava vozačima transportnih vozila u međunarodnoj špediciji, licima koja imaju prethodno pribavljeno odobrenje ruskih nadležnih organa u slučajevima postojanja bračnih i porodičnih veza, humanitarnih i drugih razloga. Za ulazak je neophodan negativan test, ne stariji od 72 sata, na ruskom ili engleskom jeziku.

SAMOA
Svim stranim državljanima, uključujući i državljane Srbije, do daljnjeg je zabranjen ulazak u zemlju.

SAN MARINO
Državljani Srbije mogu bez ograničenja da uđu i tranzitiraju.

SAO TOME I PRINCIPE
Državljani Srbije mogu da uđu u zemlju uz negativan test, ne stariji od 72 sata.

SAD
Državljani Srbije mogu da uđu u SAD.
U SAD ne mogu da uđu lica koja su tokom prethodnih 14 dana boravili u NR Kini (osim Hong Konga i Makao), Iranu, 26 zemalja Šengen zone, V. Britaniji i Brazilu. Pod boravkom se smatra i tranzitiranje kroz međunarodnu zonu. Izuzetak su državljani SAD i lica koja imaju stalni boravak u SAD, strane diplomate (vize A, G), članovi porodica građana SAD (supruge, neoženjena/neudata deca mlađa od 21 godine, roditelji, neudata/neoženjena braća i sestre mlađi od 21 godinu, posade aviona i brodova (vize C, D, C1/D). Imajući u vidu da savezne države imaju pravo donošenja sopstvenih propisa, uglavnom su sve države relaksirale zabrane ulaska tj. obaveze karantina ili negativnog testa.
Lica koja putuju u Portoriko moraju da imaju negativan test, ne stariji od 72 sata. Ukoliko se isti ne poseduje, test može biti urađen po dolasku, s tim što lice u tom slučaju ima obavezu karantina do prijema rezultata testa. Ukoliko test bude pozitivan, karantin se produžava ili se lice upućuje u zdravstvenu ustanovu ukoliko ima teže simptome.
Za ulazak na Virgin Islands nije potreban test. Ukoliko se po dolasku utvrde simptomi određuje se karantin od 14 dana ili se lice upućuje u zdravstvenu ustanovu ukoliko ima teže simptome.

SAUDIJSKA ARABIJA
Državljani Srbije ne mogu da uđu u Saudijsku Arabiju.
Stranim državljanima je zabranjen ulazak u Saudijsku Arabiju sa izuzetkom lica sa specijalnim dozvolama za ulazak i specijalnim transportom. Međunarodni putnički saobraćaj je još uvek obustavljen.

SVETA LUCIJA
Državljanima Srbije je dozvoljen ulazak u zemlju ukoliko poseduju negativan PCR test, ne stariji od sedam dana i popune formular koji se može naći na https://www.stlucia.org/en/covid-19/pre-arrival-form-for-visitors/

SENEGAL
Državljani Srbije mogu da uđu u Senegal, uz odobrenu vizu, pri čemu je neophodno da poseduju negativni test (PCR test i test krvi), ne stariji od 72 sata. Navedeno važi i za putnike koji provode duže od 24 časa u tranzitu. Putnici u avionu potpisuju izjavu da nemaju simptome virusa i da nisu bili u kontaktu sa zaraženim licima. Postoji i mogućnost da se zbog hitnosti putovanja putnik izuzme od obaveze prethodnog testiranja (PCR test i test krvi), ali to mora da se navede u izjavi koju avio kompanija dostavlja nadležnim vlastima na aerodromima u Senegalu. U tom slučaju, testiranje se vrši aerodromu o trošku putnika.
Ulazak je moguć isključivo letovima avio kompanija Air Senegal i Royal Air Maroc.

SENT VINSENT I GRENADINI
Državljani Srbije mogu da uđu u Sent Vinsent i Grenadine uz obavezu da pre puta popune i podnesu formular koji se može naći na http://health.gov.vc/health/index.php/covid-19-protocols-documents?fbclid=IwAR17F8szBN_xBI0-rwiJpE7qKD0YX-1LxoFAqlpmaLgeMzSlE_EfCGKQfwk. Putnici koji imaju negativan PCR test, ne stariji od 48 sati ili negativan test na antitela, ne stariji od 5 dana, ne moraju ići u karantin. Putnici bez testa, moraće da isti urade po dolasku i provedu 24 časa u karantinu do dobijanja rezultata.

SENT KITS I NEVIS
Državljani Srbije ne mogu da uđu u zemlju. Granice i aerodromi su zatvoreni.

SEVERNA MAKEDONIJA
Državljani Srbije koji imaju regulisani boravak mogu da uđu u S. Makedoniju, kao i ona lica koja imaju zakazano lečenje. Neophodan je negativni test ne stariji od 72 sata. Prilikom ulaska, putnici popunjavaju izjavu sa ličnim podacima o mestu i trajanju boravka u S. Makedoniji.
Državljani Srbije koji poseduju dvojno državljanstvo, ukoliko imaju adresu prebivališta u S. Makedoniji (saglasno evidencijama kojima raspolaže MUP RSM ili su nosioci makedonske lične karte), nije potrebno da poseduju negativan test.
Tranzit kroz S. Makedoniju može da traje do tri sati i nije potreban negativan test.

SEJŠELI
Državljani Srbije ne mogu da uđu na Sejšele. Takođe, državljani Srbije neće moći da uđu ni posle 1.avgusta, za kada je najavljeno obnavljanje komercijalnog avionskog saobraćaja, budući da se Srbija ne nalazi na spiskovima niskorizičnih (Belgija, Kina, Kipar, Estonija, Finska, Island, Mađarska, Irska, Japan, Letonija, Litvanija, Malta, Mauricijus, Holandija, Novi Zeland, Norveška i Tajland) i srednjerizičnih zemalja (Francuska, Austrija, Kanada, Kuba, Češka, Danska, Nemačka, Grčka, Italija, Luksemburg, Malezija, Monako, Singapur, Slovačka, Slovenija, Južna Koreja, Španija, Šri Lanka, Švajcarska i UAE).
Strani državljani – posetioci iz niskorizičnih zemalja moraju posedovati negativan PCR ili antigenski test ne stariji od 72 sata, a oni iz srednjerizičnih zemalja negativan PCR test. Rezultat testa treba da se, pre puta, dostavi na Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli i isti pokaže pre ukrcavanja na avion. Osiguranje je obavezno.

SIJERA LEONE
Državljani Srbije mogu da uđu u Sijera Leone uz negativan PCR test, ne stariji od 72 sata, i dozvolu putovanja koja se dobija preko portala Vlade Sijera Leonea (www.travel.gov.sl). Takođe, po dolasku u zemlju su dužni da popune zdravstveni upitnik i prezentuju potvrdu o uplati za novi PCR i RDT test kojima će biti podvrgnuti po dolasku u zemlju.
U slučaju da je RDT test negativan, putnicima je dozvoljeno da napuste aerodrom. U obrnutom slučaju se stavljaju u izolaciju u neki od hotela u gradu Lunđi dok se ne dobiju rezultati PCR testa. Vreme za dobijanje rezultata PCR testa je 48 sati. U slučaju da je PCR test pozitivan zdravstvene vlasti Sijera Leone prinudno upućuju putnika u neki od centara za lečenje.

SINGAPUR
Državljani Srbije ne mogu da uđu niti tranzitiraju u Singapur osim lica koja imaju stalnu boravišnu ili radnu dozvolu. Moguće su kratkoročne posete rezidentu Singapura a da ga posećuju supružnik ili deca. Za takvu vrstu poseta je potrebno podneti zahtev, te se stoga savetuje da se prethodno kontaktira najbliža ambasada Singapura.

SIRIJA
Državljani Srbije mogu ući u Siriju jedino iz Libana, preko kopnenog GP „Masna". Za ulazak je neophodan negativan PCR test urađen u državnoj laboratoriji u Bejrutu, ne stariji od 12 sati. Po ulasku u Siriju, neophodna je samoizolacija u trajanju od 5 dana. Državljani Srbije ne mogu tranzitirati kroz Siriju.

SLOVAČKA
Državljani Srbije mogu ući u Slovačku preko granica sa Češkom, Austrijom, Poljskom i Mađarskom, kao i preko aerodroma u Slovačkoj. Preko granice sa Ukrajinom mogu ući državljani Srbije ukoliko imaju boravak u Slovačkoj ili su u rodbinskoj vezi sa osobom koja boravi u Slovačkoj ili je državljanin Slovačke.
Državljani Srbije koji su tokom prethodnih 14 dana posetili zemlju koja nije na listi manje rizičnih zemalja (Australija, Belgija, Kipar, Češka, Kina, Danska, Estonija, Farska ostrva, Finska, Francuska, Grčka, Hrvatska, Holandija, Irska, Japan, Južna Koreja, Lihtenštajn, Litvanija, Letonija, Mađarska, Malta, Monako, Nemačka, Norveška, Novi Zeland, Poljska, Austrija, Slovenija, Španija, Švajcarska, Italija) mogu ući u Slovačku isključivo pod uslovom poštovanja epidemioloških mera (izolacija u kućnim uslovima, do vremena dobijanja negativnog testa, koji se radi najranije petog dana izolacije).
Državljani Srbije mogu da tranzitiraju kroz Slovačku ukoliko imaju dozvolu za boravak u nekoj od država članica EU. Tranzit može da traje do osam sati. Dozvola za tranzit kroz Slovačku je potrebna državljanima Srbije, koji nemaju dozvolu za boravak u nekoj od država članica EU, a koji putuju u Srbiju u cilju povratka, tj. evakuacije iz inostranstva ili u slučaju putovanja iz humanitarnih razloga.
Strani državljani mogu ući u Slovačku ukoliko ulaze iz država Šengena, uz poštovanje epidemioloških mera. Strani državljani koji u Slovačku ulaze preko granice sa Ukrajinom, moraju imati dozvolu za boravak u Slovačkoj, ili biti u rodbinskom odnosu sa državljaninom Slovačke.

SLOVENIJA
Državljani Srbije ne mogu da uđu u Sloveniju osim lica koja imaju regulisani boravak.
Državljani Srbije sa dozvolom boravka u Sloveniji, ukoliko ne dolaze iz EU, mogu ući u Sloveniju uz obavezni karantin od 14 dana. Državljani Srbije bez dozvole boravka u Sloveniji mogu ući u Sloveniju na 24 sata u posebnim situacijama (poslovna saradnja, zdravstveni pregled, sahrana...), uz pozivno pismo i negativni PCR test, ne stariji od 36 sati, urađen u jednoj od zemalja EU.
Državljani Srbije mogu bez ograničenja da uđu ili tranzitiraju kroz Sloveniju, bez posedovanja negativnog testa, u sledećim slučjevima: lica u privrednom prometu koja poseduju A1 potvrdu, lica koja se bave međunarodnim prevozom robe i usluga (posedovanje potvrde), lica koja poseduju diplomatske putne isprave i lica koja vrši usluge za koje je potvrdu izdalo nadležno ministarstvo
Za tranzit kroz Sloveniju neophodno je posedovanje dokaza o ulasku u državu u koju se lice uputilo (boravišna dozvola, overeno pozivno pismo, rezervacija hotela...) i nije potrebno posedovanje negativnog PCR testa. Tranzit može trajati maksimalno 12 sati.

SOLOMONOVA OSTRVA
Svim stranim državljanima, uključujući i državljane Srboije (osim uz pisanu dozvolu premijera lično) do daljnjeg je zabranjen ulazak u zemlju.

SOMALIJA
Državljani Srbije ne mogu da uđu u zemlju. Granice i aerodromi su zatvoreni.

SUDAN, REPUBLIKA
Državljani Srbije mogu da uđu ili tranzitiraju kroz Sudan bez testova. Putnici sa simptomima se upućuju u karantin.

SURINAM
Državljani Srbije ne mogu da uđu u zemlju. Granice i aerodromi su zatvoreni.

TAJLAND
Državljani Srbije ne mogu da uđu niti tranzitiraju na Tajlandu osim lica koja imaju važeću boravišnu ili radnu dozvolu, ili su supružnici ili roditelji tajlandskih državljana. Negativan test je neophodan, ne stariji od 72 sata. Takođe, potreban je i Certificate of Entry i drugi dokumenti, tako da je neophodno pre putovanja kontaktirati najbližu ambasadu Tajlanda.

TANZANIJA
Državljani Srbije mogu ulaziti u Tanzaniju. Ukoliko dražava polaska ili avio-kompanija kojom su doputovali traže negativan test kao uslov za putovanje, putnici su obavezni da pokažu rezultate testa prilikom ulaska u Tanzaniju. Svi putnici se detaljno proveravaju po dolasku, a, u slučaju potrebe, može se tražiti da se uradi brzi test.
Strani državljani pod istim uslovima ulaze u Tanzaniju.

TADžIKISTAN
Državljani Srbije ne mogu da uđu u Tadzikistan, osim lica koja imaju odobrenje za stalni boravak ili na osnovu prethodno pribavljenog odobrenja nadležnih organa Tadzikistana u slučajevima postojanja bračnih ili rodbinskih veza. Nije potreban negativan test, ali je obavezan 14-to dnevni karantin. Testiranje obavezno samo u slučajevima postojanja simptoma bolesti.

TOGO
Državljani Srbije mogu da uđu u Togo. Međunarodni letovi su suspendovani. Obavezno je testiranje na koronu. Lica sa pozitivnim testom se upućuju u karantin po izboru imigracionih i sanitarnih organa u trajanju od 14 dana. Boravak u karantinu se naplaćuje oko 760 EUR.

TONGA
Svim stranim državljanima, uključujući i državljane Srbije, do daljnjeg je zabranjen ulazak u zemlju.

TUVALU
Svim stranim državljanima, uključujući i državljane Srbije, do daljnjeg je zabranjen ulazak u zemlju.

TUNIS
Državljani Srbije ne mogu da uđu u Tunis osim lica sa dozvolom boravka. Obavezna je izolacija u trajanju od 10 dana.

TURSKA
Državljani Srbije mogu ući u Tursku bez negativnog PCR testa. Pri ulasku u zemlju postoji obavezni lekarski pregled i merenje temperature. Popunjava se formular sa ličnim podacima, kontaktom i adresom boravka. Ukoliko se na lekarskom pregledu pokažu simptomi, Direkcija za zdravstvo prevozi lice u najbližu zdravstvenu ustanovu u kojoj će se raditi test. Turska ne pokriva bolničko lečenje od korona virusa ukoliko se lice zarazi tokom turističkog boravka u Turskoj.
Svi strani državljani mogu ući u Tursku pod istim uslovima. Za članove diplomatskih misija obavezno je najavljivanje dolaska u zemlju putem verbalne note, tri radna dana pre dolaska, u kojoj će se navesti datum, granični prelaz i način putovanja (ukoliko je let, podaci leta, ukoliko je kopnenim putem, podaci vozila).

TURKMENISTAN
Državljani Srbije ne mogu da uđu u zemlju. Granice i aerodromi su zatvoreni.

TRINIDAD I TOBAGO
Državljani Srbije ne mogu da uđu u zemlju. Granice i aerodromi su zatvoreni.

UGANDA
U Ugandu mogu da uđu samo državljani Srbije koji imaju regulisan boravak, ali uz prethodnu dozvolu nadležnih institucija i ukoliko postoji organizovan dolazak u zemlju.
Aerodrom u Ugandi je zatvoren i nema najave kada će se otvoriti.

UJEDINjENI ARAPSKI EMIRATI
Ulazak u UAE različito se tretira.
Dubai je otvorio granice. Na aerodromu se vrši testiranje.
Abu Dabi je potpuno zatvoren, sa strogim merama i visokim kaznama za prekršioce. Od 23. juna, data je mogućnost za povratak stranih državljana koji imaju regulisani boravak u UAE. Čak i tada je potrebno pribaviti saglasnost (elektronskim putem), nakon čega se utvrđuje obaveza testiranja u zavisnosti od zemlje iz koje dolaze. Test ne sme biti stariji od 4 dana.

UKRAJINA
Srbija se trenutno nalazi u tzv. crvenoj zoni, tj. na spisku zemalja koje imaju izraženu aktivnost virusa COVID - 19.
Srpski državljani, kao i državljani zemalja koje se nalaze u tzv. crvenoj zoni, obavezni su da provedu 14 dana u samoizolaciji za koju se prijavljuju preko mobilne aplikacije „Diй vdoma". Lica će o prekidu samoizolacije biti obaveštena putem pomenute aplikacije.
Od obavezne samoizolacije izuzeta su lica koja poseduju negativan PCR test, ne stariji od 48 časova, strani državljani koji se u poslednjih 14 dana nisu nalazili na teritoriji zemalja u tzv. crvenoj zoni (pravilo se primenjuje i na državljane zemalja u tzv. crevnoj zoni), vozači i posade teretnih vozila, vazdušnih, morskih i rečnih brodova i strani državljani u tranzitu sa dokumentima koja potvrđuju da će teritoriju Ukrajine napustiti u roku od 2 dana. Takođe, na aerodromima u Kijevu, Harkovu i Lavovu postavljene su laboratorije u kojima se vrše testiranja. Ako je rezultat negativan, osobi će biti dozvoljeno da uđe u Ukrajinu bez ograničenja. Cena testa iznosi oko 45 evra, dok se na rezultate, prema medijskim navodima, čeka 3-6 časova.
Neophodno da svi strani državljani, bez obzira na to u kojoj zemlji su boravili, poseduju zdravstveno osiguranje na troškove lečenja od virusa COVID - 19, a osiguravajuća kuća mora biti registrovana u Ukrajini ili imati predstavništvo u njoj, odnosno ugovorni odnos sa nekom ukrajinskom osiguravajućom kompanijom.
Od obaveze posedovanja zdravstvenog osiguranja izuzeti su stranci i osobe bez državljanstva sa boravkom u Ukrajini.

URUGVAJ
Državljani Srbije ne mogu ući u zemlju osim ako su lica koja imaju regulisani boravak, nosioci diplomatskih i službenih viza izdatih od strane Ministarstva spoljnih poslova Urugvaja i u izuzetnim slučajevima koje odobrava Koordinaciono telo Vlade.
Državljani Urugvaja, kao i strani državljani, koji mogu ući u zemlju podležu odgovarajućim sanitarnim procedurama (obavezan karantin od 14 dana).

FILIPINI
Državljani Srbije ne mogu da uđu niti tranzitiraju na Filipine osim supružnika i dece filipinskih državljana i nosioca boravišne dozvole. Prilikom dolaska podleže se medicinskoj evaluaciji i vrsti karantina koji bude određen. Pre putovanja, potrebno je kontaktirati najbližu ambasadu Filipina.

FINSKA
Državljani Srbije ne mogu da uđu u Finsku, osim lica koja imaju regulisan boravak i onih koja su članovi porodica finskih državljana. Tranzit je dozvoljen na aerodromima.
Dozvoljen je ulazak u Finsku licima sa regulisanim stalnim boravkom, članovima porodica i emotivnim partnerima finskih državljana (bez obzira na državljanstvo; granična služba im, prilikom donošenja odluke o ulasku u zemlju, može zatražiti detaljnije informacije), kao i licima koja dolaze iz određenog broja evropskih i trećih država (samo esencijalna i putovanja vezana za posao u slučaju trećih zemalja) u kojima je u prethodnih 14 dana registrovano manje od 8 (eventualno, u nekim slučajevima 10) novih slučajeva infekcije virusom COVID-19 na 100.000 stanovnika.
Evropske zemlje koje ispunjavaju ovaj uslov: Danska, Estonija, Island, Letonija, Litvanija, Norveška, Kipar, Nemačka, Grčka, Mađarska, Irska, Italija, Lihtenštajn, Malta, San Marino, Slovačka i Vatikan; treće države: Gruzija, Japan, Novi Zeland, Ruanda, Južna Koreja, Tajland, Tunis, Urugvaj i Kina (pod uslovom da EU potvrdi postojanje reciprociteta sa njom).

FIDžI
Svim stranim državljanima, uključujući i državljane Srbije, do daljnjeg je zabranjen ulazak u zemlju.

FRANCUSKA
Državljanima Srbije nije dozvoljen ulazak na teritoriju Francuske, osim ukoliko imaju regulisan boravak. Tranzit preko aerodroma u Francuskoj je moguć samo ukoliko ne podrazumeva napuštanje međunarodne zone (dozvoljeni boravak u zoni tranzita je 24 sata). Za putnike koji dolaze iz Srbije obavezan je negativan PCR test ne stariji od 72 sata (osim za decu mlađu od 11 godina). Ukoliko putnik nema negativan test, obavezno je testiranje na aerodromu.
Ne dozvoljava se ulazak stranim državljanima koji su u prethodnih 14 dana boravili u Srbiji ili u nekoj od zemalja pogođenih zaraznom bolešću COVID 19 (sve zemlje osim Alžira, Australije, Kanade, Gruzije, Japana, Maroka, Novog Zelanda, Ruande, Južne Koreje, Tajlanda, Tunisa i Urugvaja). Ovo se ne odnosi na putnike koji imaju regulisan boravak u Francuskoj, hitne slučajeve i putovanja humanitarnog karaktera. Za putnike koji dolaze iz Srbije i sledećih petnaest zemalja (Alžir, Bahrein, Brazil, Indija, Izrael, Južnoafrička Republika, Kuvajt, Katar, Madagaskar, Oman, Panama, Peru, SAD, Turska i UAE) je obavezan negativan PCR test, ne stariji od 72 sata. Za putnike koji nemaju negativan test, biće obavezno testiranje na aerodromu.

HAITI
Državljani Srbije mogu da uđu u Republiku Haiti. Neophodan je negativan test, ne stariji od 72 časa. Kopnena granica sa Dominikanskom Republikom je zatvorena.

HOLANDIJA
Državljani Srbije ne mogu da ulaze u Holandiju ukoliko nemaju regulisan boravak ili ukoliko ne potpadaju pod neki od izuzetaka od zabrane ulaska u Holandiju. Licima koja potpadaju pod izuzetak od zabrane i koja dolaze iz Srbije nije potreban negativan test ali im se savetuje da budu u kućnom karantinu u trajanju od 14 dana.
Tranzit srpskih državljana je dozvoljen.
Dozvoljava se ulazak licima koja imaju neodložnu i hitnu potrebu da posete svoje porodice (neizlečiva bolest ili u slučaju sahrane), osobama kojima je potrebna međunarodna zaštita, osobama koje se primaju iz humanitarnih razloga, studenti, visoko obrazovanim migrantima i osobama koje su u emotivnoj vezi sa holandskim državljanima.

HONDURAS

Državljani Srbije ne mogu da uđu u Honduras osim lica koja imaju regulisan boravak.
Navedeno važi za sve strane državljane. Aerodromi su zatvoreni izuzev za humanitarne letove.

HRVATSKA
Državljani Srbije mogu da uđu u Hrvatsku ukoliko imaju regulisan boravak uz obavezan zdravstveni nadzor, 14-dnevnu samoizolaciju/karantin. Ova mera se može skratiti na sedam dana ako lice o svom trošku uradi test po ulasku u Hrvatsku i isti bude negativan.
Lica koja putuju zbog turističkih ili drugih privrednih interesa, školovanja, neodložnih razloga (npr. vlasnici nekretnina u Hrvatskoj) ili drugih ličnih neodložih razloga, mogu ući u Hrvatsku bez obaveze samoizolacije uz posedovanje negativnog testa, ne starijeg od 48 sati.
Za lica u tranzitu nije poterban test ali je neophodan dokaz da je odobren ulazak u sledeću zemlju. Tranzit ne sme biti duži od 12 sati.
Državljani zemalja EU i Šengena mogu ulaziti u Hrvatsku.

CENTRALNOAFRIČKA REPUBLIKA
Državljani Srbije mogu uz važeću vizu bez ograničenja da uđu ili tranzitiraju u Centralnoafričku Republiku. Nije potrebno testiranje. U slučaju simptoma bolesti treba se obratiti najbližoj medicinskoj ustanovi.
Dozvoljava se ulazak svim stranim državljanima koji imaju važeću vizu ili stalni boravak da uđu u CAR.

CRNA GORA
Državljanima Srbije nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru, osim u slučaju da poseduju dozvolu za stalni ili privremeni boravak, ali uz obaveznu meru karantina u trajanju od 14 dana i PCR test ne stariji od 72 sata. Dozvoljen je tranzit, bez najave i bez zadržavanja.
Ulazak u Crnu Goru omogućen je stranom državljaninu uz sledeće uslove:
Bez dodatnih ograničenja ako ispunjava sva tri sledeća uslova: 1: rezident je neke od država sa „zelene liste" (75 država) ili je boravio najmanje 15 dana pred ulazak u Crnu Goru u državi sa „zelene liste" 2: nije u periodu od 15 dana pre ulaska u Crnu Goru do dana ulaska boravio u nekoj od država izvan „zelene liste" i 3: nije putovao u neku ili kroz neku od država izvan „zelene liste" osim u tranzitu (tranzit je proputovanje bez zadržavanja, što se dokazuje uvidom u putni dokument).
Uz negativan rezultat test ne stariji od 72 sata ako ispunjava sva tri sledeća uslova: 1: rezident je neke od država sa „zelene liste" ili „žute liste" ili je boravio najmanje 15 dana pred ulazak u Crnu Goru u državi sa „zelene liste" ili „žute liste" 2: nije u periodu od 15 dana pre ulaska u Crnu Goru do dana ulaska boravio u nekoj od država izvan „zelene liste" ili „žute liste" i 3: nije putovao u neku ili kroz neku od država izvan „zelene liste" i „žute liste" osim u tranzitu (tranzit je proputovanje bez zadržavanja, što se dokazuje uvidom u putni dokument).
Žuta lista: Albanija, Bosna i Hercegovina, Kanada, Izrael i Singapur.
Nije moguć ulazak u Crnu Goru rezidenata država izvan prethodne dve liste osim ako imaju dokaz (pečat u pasošu) da su proveli proteklih najmanje 15 dana do dana ulaska u Crnu Goru u nekoj od država sa „zelene liste" i da u tom periodu nisu posećivali države izvan ove liste.

ČAD
Državljani Srbije ne mogu da uđu u zemlju. Granice i aerodromi su zatvoreni.

ČEŠKA REPUBLIKA
Počev od 13. jula Srbija je ponovo kategorizovana kao treća zemlja u crvenoj zoni. Stoga, samo državljani Srbije koji imaju regulisan boravak u Češkoj mogu ući uz obavezu testiranja u roku od 72 sata od ulaska. Zabranjeno je kretanje do dobijanja rezultata.
Tranzit je dozvoljen samo radi putovanja u zemlju porekla ili u zemlju EU sa dozvoljenim boravkom. Mora se vršiti najava tranzita upućivanjem diplomatske note MUP ČR, i to: od strane Ambasade RS u Pragu kada putuju ka R. Srbiji, odnosno ambasade zemlje koja je izdala dozvolu boravka kada putuju u zemlju prebivališta. Lica iz navedene kategorije moraju da napuste Češku u roku od 24 sata i dužna su da sve vreme nose maske.
Češka je uvela zabranu ulaska svim državljanima trećih zemalja u crvenoj zoni koji nemaju regulisan boravak u Češkoj. Izuzetak predstavljaju određene kategorije lica koje dolaze zbog unapred zakazane medicinske intervencije, odazivanja na poziv suda ili drugog državnog organa. Po dolasku u Češku dužni su da se testiraju u roku od 72 sata.

ČILE
Državljani Srbije ne mogu ući u zemlju osim ako su lica koja imaju regulisani boravak, nosioci diplomatskih i službenih viza izdatih od strane Ministarstva spoljnih poslova Čilea i u izuzetnim slučajevima koje odobrava Koordinaciono telo Vlade.
Državljani Čilea, kao i strani državljani, koji mogu ući u zemlju podležu odgovarajućim sanitarnim procedurama (obavezan karantin od 14 dana).

DžIBUTI
Državljani Srbije će moći, kada se 17. jula 2020. otvore granice, da ulaze u Džibuti pod uslovom da se testiraju po sletanju (25 dolara) i sačekaju (sat do sat i po) rezultate. Ako je test pozitivan, obavezna je izolacija o trošku putnika.
Strani državljani pod istim uslovima mogu da ulaze u Džibuti.

ŠVAJCARSKA
Državljani Srbije ne mogu da uđu u Švajcarsku Konfederaciju, osim lica koja imaju regulisan boravak.
Državljani Srbije, koji imaju regulisan boravak, a vraćaju se iz Srbije ili neke druge države ili regiona koji se nalaze na listi zemalja i regiona sa povećanim rizikom od prenosa infekcije, moraju da se prijave nadležnom kantonalnom organu radi određivanja i praćenja 10-dnevnog karantina (kućna samoizolacija). Na listi se trenutno nalazi 29 država/regiona.
Tranzit državljana Srbije kroz Švajcarsku je dozvoljen samo ukoliko poseduju dokaz o nameri i mogućnosti ulaska u drugu zemlju (npr. Francusku).
Državljani država koje se ne nalaze u Šengenu, ne mogu da uđu u Švajcarsku Konfederaciju, ukoliko nemaju regulisan boravak u Švajcarskoj ili nekoj od drugih zemalja članica Šengena. Strani državljani država koje se nalaze u Šengenu, mogu da uđu u Švajcarsku, ali podležu obavezi 10-dnevnog karantina ako su u prethodnih 14 dana boravili u državi ili regionu sa povećanim rizikom od prenosa infekcije.

ŠVEDSKA
Državljani Srbije ne mogu da uđu u Švedsku počev od 19. jula. Izuzetak su lica koja imaju regulisan boravak. Pogranični organi su ovlašćeni za izricanje mera karantina ukoliko procene da je potrebno.
Stranim državljanima nije dozvoljen ulazak u Švedsku do 31. avgusta 2020. godine. Zabrana ulaska u Švedsku ne odnosi se na državljane članica EU, državljane UK, Norveške, Islanda, Lihtenštajna, Andore, Monaka, San Marina i Vatikana, kao i državljane 12 zemalja sa liste EU.

ŠPANIJA
Državljani Srbije ne mogu uđu u Španiju od 22. jula u 24:00 sata. Od navedenog su izuzeta lica sa stalnim boravkom, dugotrajnom vizom, studenti sa vizom (obavezno zdrastveno osiguranje), i diplomatsko osoblje u cilju vršenja dužnosti.

TANZANIJA

Državljani Srbije mogu ulaziti u Tanzaniju. Ukoliko dražava polaska ili avio-kompanija kojom su doputovali traže negativan test kao uslov za putovanje, putnici su obavezni da pokažu rezultate testa  prilikom ulaska u Tanzaniju. Svi putnici se detaljno proveravaju po dolasku, a, u slučaju potrebe, može se tražiti da se uradi brzi test.

Strani državljani pod istim uslovima ulaze u Tanzaniju.

 


(Poslednje ažurirano utorak, 11. avgust 2020.)