gototopgototop
Министарство спољних послова Конзуларнo Путовања у иностранство Визе за иностранство и информације о државама Земље - путовање у иностранство

Визе за иностранство и информације о државама

Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Алжир
+ larger fontnormal font- Smaller font
ВИЗНИ РЕЖИМ

Дипломатски и службени пасоши: Виза није потребна за боравак до 90 дана
Обични пасоши и друге путне исправе: Потребна виза
Напомена: За носиоца путног листа у транзиту неопходна је виза

 

УЛАЗАК И ИЗЛАЗАК ИЗ ЗЕМЉЕ

Носиоцима пасоша Републике Србије потребна је виза која се прибавља у Амбасaди Алжира у Београду. Носиоцима дипломатских и службених пасоша РС алжирска виза није потребна. Полиса здравственог осигурања није неопходна, али се препоручује. Рок важења пасоша ради туристичког путовања је 6 месеци, а рок важења пасоша ради регулисања боравка је 6 месеци од дана аплицирања за визу. 
Дозвољено је уношење готовог новца у разумној количини, за потребе смештаја, исхране и локалног транспорта. Сума новца која се уноси пријављује на граничном прелазу о чему се издаје потврда која служи и приликом изношења новца. Не може се изнети већа сума од суме пријављене при уласку.
Може се унети 1 л алкохолног пића и 1 картон цигарета. Забрањено је уношење било каквог оружја, укључујући и ловачко.
Животиње се могу унети уз потврду о вакцинацији против беснила и ветеринарској потврди о здравственом стању.

ТРАНСПОРТ

Међународни аеродроми налазе се у Алжиру, Орану, Анаби, Сетифу и Константину, док су бројни градови у унутрашњости земље повезани локалним авио саобраћајем.
Железнички саобраћај је развијенији у северним деловима земље, према Средоземном мору, док се према југу углавном користи аутобуски саобраћај.
Путна мрежа је релативно добро развијена посебно у северним деловима земље, при завршетку је изградња ауто пута исток (граница са Тунисом)-запад (граница са Мароком) који је већ пуштен у промет на 95% трасе.
За управљање моторним возилом потребна је међународна возачка дозвола. Жандармеријске контроле на путевима су веома честе, а санкције за прекршаје строге.

БЕЗБЕДНОСТ

Алжир је држава која има значајно искуство у борби против унутрашњег тероризма и исламског радикализма. Иако је интензитет терористичких активности, посебно у градовима, последњих година практично искорењен, још увек се региструју повремени терористички напади ограниченог домета који су првенствено усмерени против снага реда - полиције, жандармерије и војске. На одређеним локалитетима у већим градовима присутан је улични криминал, који добија агресивније форме у вечерњим часовима. Странци који долазе у градове на краћи период и придржавају се општих мера опреза, немају основа за озбиљнију забринутост. За дужи боравак, нарочито у унутрашњости земље, пожељно је добро се распитати о актуелној ситуацији пре поласка. Препоручује се посебан опрез у јужним деловима земље, посебно у граничним подручјима. Не препоручују се неорганизована индивидуална путовања.

ЗДРАВСТВЕНА СИТУАЦИЈА

Здравствена ситуација је генерално добра иако систем пружања здравствених услуга није на задовољавајућем нивоу. Нема епидемија нити потребе за вакцинисањем.
Санитарна ситуација је нешто лошија у већим градовима због пренасељености и неадкватних система и инсталација.
Домаће становништво користи воду из водовода, али страници углавном пију флаширану воду.
У случају здравствених тегоба,, потребно је контактирати државне болнице или приватне ординације, цена прегледа је 6 до 8 евра.

ЕПИДЕМИЈА ЕБОЛЕ - 19.08.2014.

Директних авио линија према угроженим земљама из Алжира нема. На границама земље појачане су превентивне мере, а Министарство здравља издало је лекарима упутство за поступање у случају појаве сумњивих случајева.

НОВАЦ

Званична валута је алжирски динар. Званични курс за 1 евро износи око 119 алжирских динара. Постоји и паралелни курс који је око 40% виши али замена девиза за локалну валуту ван званичних места, банака и мењачница је кажњива и санкционише се.
Цена јавног превоза је 20 динара, заједничког таксија 30, појединачног 300-400 и више, зависно од дистанце. Карта за воз кошта око 1.250 динара за 450 км (до Орана). 

KЛИМА

Клима варира од медитеранске до сахарске. На северу зиме су кишне и прохладне, а лета топла и сува. Клима уз обале Медитерана је блажа због близине мора. Исток Алжира карактеристичан је по више падавина него запад. Од јужног подножја Атласа почиње безводно подручје, суво и тропско са великим температурним одступањима које се креће од 36 Ц° дању до 5 Ц° ноћу.

ОСТАЛО

У складу са обичајима који важе у муслиманским земљама, потребно је ускладити понашање и навике, посебно у одевању и током Рамазана.