gototopgototop
Министарство спољних послова Конзуларнo Путовања у иностранство Визе за иностранство и информације о државама Земље - путовање у иностранство

Визе за иностранство и информације о државама

Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Бурунди
+ larger fontnormal font- Smaller font
ВИЗНИ РЕЖИМ

Дипломатски и службени пасоши: Потребна виза
Обични пасоши и друге путне исправе: Потребна виза
Напомена: За носиоца путног листа у транзиту неопходна је виза.

 

УЛАЗАК И ИЗЛАЗАК ИЗ ЗЕМЉЕ

Визе за улазак у Бурунди прибављају се у Амбасади Бурундија у Паризу (тел.+331/4520-6061, факс:+331/4520-0311). Издавање визе за један улаз/излаз наплаћује се у износу од 60 УСД, а за визе до 90 дана са више улаза/излаза - 70 УСД у Амбасади Бурундија у Најробију (износи су променљиви од земље до земље где ова држава има своја представништва). За добијање визе потребно је поседовати „жути картон" Светске здравствене организације (вакцина против жуте грознице). Пасош за туристичко путовање мора имати важност од 6 месеци, што важи и за регулисање боравка у овој земљи.
У земљу је дозвољено уношење 200 цигарета и 1 литар алкохолног пића.
Уношење наркотика, порнографског материјала и ватреног оружја је забрањено.
Изношење живих животиња, као и производа од заштићених животињских врста (кожа, корали, слоновача итд.) је забрањено и може довести до затворске казне.

ТРАНСПОРТ

Једини међународни аеродром у Бурундију је у главном граду Буџумбури. Железничка мрежа не постоји.
Због неразвијености путне мреже препоручује се употреба теренских возила. За путовања између насељених места могу се користити локални аутобуси. У Бурундију се вози десном страном.

БЕЗБЕДНОСТ

Грађанима Републике Србије се саветује додатни опрез и праћење информација о безбедносној ситуацији уочи путовања и током боравка у земљи. Могући су случајеви пљачки, разбојништава, отмица итд. Такође, на местима где су велике гужве треба бити опрезан и чувати се од џепарења и крађа.
Амбасада Републике Србије у Најробију прати актуелну ситуацију и релевантна обавештења и савети могу се добити на бројеве телефона +254 (20) 271 - 0076, +254 (20) 271 - 4016,
е-mail: Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели , веб сајт: http://www.nairobi.mfa.gov.rs

ЗДРАВСТВЕНА СИТУАЦИЈА

Саветујемо да пре поласка на путовање проверите актуелну здравствену ситуацију на веб-сајту Светске здравствене организације, Регионалне канцеларије за Африку: www.afro.who.int/health-topics.

Осим од жуте грознице, постоји опасност и од маларије у нижим пределима, као и опасност од уједа инсеката и гмизаваца, жутице, хепатитиса, колере, амеба, водених црва итд. Код ненавикнутих особа може доћи и до појаве висинске болести. Постоји ризик од болести које се преносе сексуалним путем.
За пиће се користи искључиво флаширана вода.
Све информације о актуелној здравственој ситуацији могу се наћи на веб-сајту Светске здравствене организације (www.who.int).

ВАЖНИ КОНТАКТИ

- Полиција: +25722223777 или 117
- Ватрогасци: 118
- Болнице и амбулантна кола: Hospital Prince Regent Charles + 257226166, New Medical Center +257224671, Policlinique Centrale +257225050.

НОВАЦ


Национална валута Бурундија je бурундски франак. Могућност употребе кредитних картица je ограничена и пре путовања je треба проверити. У већини хотела и водећих ресторана у Буџумбури могу се користити платне картице. Новац се мења у мењачницама.

ВАЖНИ КОНТАКТИ

- Полиција: +25722223777 или 117
- Ватрогасци: 118
- Болнице и амбулантна кола: Hospital Prince Regent Charles + 257226166, New Medical Center +257224671, Policlinique Centrale +257225050.

ОСТАЛО

Препоручује се путовање у Бурунди посредством туристичких агенција, док се за индивидуална путовања треба темељније припремити и информисати. У Бурундију, сем локалног језика, француски језик је у најширој употреби.


(Последње ажурирано среда, 01. април 2020.)