gototopgototop
Министарство спољних послова Конзуларнo Путовања у иностранство Визе за иностранство и информације о државама Земље - путовање у иностранство

Визе за иностранство и информације о државама

Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Гвинеја (Република)
+ larger fontnormal font- Smaller font
ВИЗНИ РЕЖИМ

Дипломатски и службени пасоши: Виза није потребна за боравак до 90 дана
Обични пасоши и друге путне исправе: Потребна виза
Напомена:

 

УЛАЗАК И ИЗЛАЗАК ИЗ ЗЕМЉЕ

Носиоцима пасоша Р.Србије потребна је виза која се прибавља дипломатско-конзуларним представништвима Гвинеје. Визу није могуће прибавити на граничном прелазу. Рок важења пасоша ради туристичког путовања мора бити 6 месеци, док за регулисање боравка мора бити 6 месеци од дана аплицирања за визу.
Дозвољено је уношење готовог новца уз обавезу пријављивања.
Може се унети 1 л алкохолног пића и 4 картона цигарета. Животиње се могу унети уз потврду о вакцинацији против беснила и ветеринарској потврди о здравственом стању.

ТРАНСПОРТ

Међународни аеродром налази се у Конакрију.
Железнички мрежа не постоји.
За управљање моторним возилом приликом краћег боравка толерише се национална возачка дозвола, а за дужи је потребно имати међународну.
За кретање по градовима користи се такси који је јефтин.

БЕЗБЕДНОСТ

Генерално безбедност у земљи у целини укључујући и главни град Конакри није на завидној висини. Повећан је број напада наоружаних лица и група на странце и њихову имовину. За кретања ван главног града неопходно је избегавати ноћне часове. Путовања ван главног града неопходно је добро припремити, због стања путева препоручује се кретање теренским возилима.

ЗДРАВСТВЕНА СИТУАЦИЈА

Потребна вакцина против жуте грознице, a препоручује се и вакцинација против колере y зимском периоду.
Епидемија колере констатована је y фебруару 2012. године y регионима Форекариа, Бофа и Боке.
Обавезно је коришћење флаширане воде и неопходно избегавати храну y сировом облику.

ЕПИДЕМИЈА ЕБОЛЕ

У јуну 2015.г. регистровано је 16 случајева еболе. Жаришта нове епидемије су 5 западних општина, у близини границе са Сијера Леонеом, на
северозападу према граници са Гвинејом-Бисао и 2 случаја у главном граду Конакри.
Јуна 2014. године забележено је 390 случајева оболелих од еболе.

На иницијативу Светске здравствене организације, 2. и 3. јула 2014. године одржан је састанак са представницима једанаест афричких земаља ради доношења заједничке платформе и стратегије о сузбијању ове болести чије се жариште налази y области Guekedou на тромеђи Гвинеје, Либерије и Сијера Леонеа.
На препоруку Светске здравствене организације, председник Републике Гвинеје Алфа Конде прогласио је средином националну здравствену узбуну која подразумева следеће мере:

  • санитарни кордон здравствених радника и безбедносних снага на свим граничним прелазима;
  • ограничење кретања;
  • јачање санитарних контрола на различитим пролазним пунктовима;
  • забрану преношења посмртних остатака;
  • анализе и хоспитализацију у свим сумњивим случајевима.

Августа 2014. године забележено је 377 случајева са смртним исходом.

ЕПИДЕМИЈА ЕБОЛЕ - 10.09.2014.

Према извештају Светске здравствене организације, до 06.09.2014. године забележено је 664 случајева оболелих од еболе, и 400 случајева са смртним исходом.

ЕПИДЕМИЈА ЕБОЛЕ - 24.09.2014.

Према извештају Светске здравствене организације, до 20.09.2014. године забележено је 818 случајева оболелих од еболе, и 465 случаја са смртним исходом.


НОВАЦ

Званична валута је гвинејски франак чији курс износи око 6500-7000 франака за 1 евро. Оброк у ресторану кошта око 12 евра, преноћиште у бољим хотелима је од 110 до 230 УСД. Лекарски преглед кокшта око 5 евра. Такси на срењој релацији кошта око 2 евра, а може се изнајмити и за цео дан.

КЛИМА

Тропска клима са две сезоне – кишна сезона траје од маја до новембра, а сушна сезона почиње у децембру и траје до априла. У Гвинеји постоје четири климатске регије, западна на обалама Атлантика са влажном климом, умеренија клима је у централном делу земље, на северо-истоку је тропска клима са мање падавина и вишим температурама осим у периоду од децембра до фебруара када дувају ветрови. Југо-исток Гвинеје је субекваторијалан са дугим кишним периодом ( 8 до 10 месеци ) и са средњим температурама од 24 Ц до 28 Ц.

ОСТАЛО

Препоручује се скромна и неупадљива гардероба.

ПОЧАСНИ КОНЗУЛ РС

У случају потребе грађани РС могу се приликом боравка у Републици Гвинеји обратити на адресу Почасног конзулата РС у Конакрију
Почасни конзул – Jean Jacques Grenier
Cite Cehmin de fer
Immeuble Kassa/Conakry
Republique de Guinee
Tel.+22463356235