gototopgototop
Министарство спољних послова Конзуларнo Путовања у иностранство Визе за иностранство и информације о државама Земље - путовање у иностранство

Визе за иностранство и информације о државама

Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Египат
+ larger fontnormal font- Smaller font
ВИЗНИ РЕЖИМ

Дипломатски пасоши: Виза није потребна
Службени пасоши: Потребна виза
Обични пасоши и друге путне исправе: Потребна виза
Напомена: За носиоца путног листа у транзиту неопходна је виза

 

УЛАЗАК И ИЗЛАЗАК ИЗ ЗЕМЉЕ

Држављани Републике Србије треба да имају визу за улазак у Египат која са прибавља у Амбасади Египта у Београду. Једнократна (туристичка) виза се може добити на граничном прелазу уколико се боравак реализује искључиво у тутристичке сврхе (пограничне власти задржавају право да траже додатне доказе). Ова виза важи 30 дана, а од документа потребан је важећи пасош. Рок важења пасоша ради туристичког путовања мора бити 6 месеци од планираног повратка, што важи и за регулисање боравка. 

Такса за визу на граници износи 25.00 УСД. 

Захтев за туристичку визу се може поднети и путем сајта - visa2egypt.gov.eg (најмање 7 дана пре планираног путовања), а у опцији су једнократне (25USD) и вишекратне (60USD) туристичке визеˮ.


Када се ради о индивидуалним доласцима у Египат, нашим држављанима се не тражи да поседују полису здравственог осигурања, али се то препоручује.

Што се тиче лица, која долазе у Египат посредтвом туристичких агенција, полиса здрвственог осигурања је обавезна. Ни једна туристичка агенција не може склопити аранжман без доказа о обезбеђеном осигурању.

Износ страних валута, које странци могу унети није ограничен. Када се ради о индивидуалним уласцима у земљу, погранични органи могу поставити као услов за дозволу уласка поседовањем минималног износа од € 200,00.

Уношење кућних љубимаца је дозвољено уз обавезу поседовања пасоша за животиње у коме су унесене све прописане, а примљене вакцине. Примера ради: за мачку или пса обавезна је вакцина против беснила (вакцинисање треба извршити најкасније две недеље пре пута).

Сваки путник по доласку у Египат може, у free shopu, у року од 48 сати купити робе у вредности од $ 200,оо, што укључује: највише 3 флаше алкохолног пића, или 2 флаше алкохолног пића и 1 картон пива, 300 цигарета или 750 грама других дуванских производа. Куповина техничке робе није могућа.

Уношење најмање количине дроге и других опојних средстава је строго забрањено.

Увоз ловачког оружја се дозвољава на бази реципроцитета, док је унос сваке друге врсте оружја и муниције строго забрањен.

ТРАНСПОРТ

Међународни аеродроми у Египту: Каиро, Хургада, Sharm El Sheikh, Mаrsa Matruh, Таба, Александрија, Луксор и Асуан. Наши грађани обично долазе на аеродроме: Каиро, Хургада и Sharm El Sheikh.
Египат има само једну железничку линију, која повезује Александрију са Каиром, Луксором и Асуаном.
Путна инфраструктура у Египту је на задовољавајућем нивоу. Сви делови Египта су повезани путном мрежом. Путеви су углавном асфалтирани. Аутопутева има на главним правцима. Путеви који повезују мања места на југу земље и на Синају још су неасфалтирани.
У Египту се може возити са међународном возачком дозволом издатом у Србији и саобраћајном дозволом. У случају да долазите у Египат сопственим возилом, потребно је да поседујете још и међународно осигурање (Зелену карту), које се може пре поласка на пут извадити у АМСС.
У Египту се санксионишу све врсте саобраћајних прекршаја као и у другим земљама. Међутим, без обзира на то, у Египту се дешава велики број саобраћајних несрећа, са преко 6.000 погинулих годишње. До несрећа долази због непоштовања прописа, неадекватног одржавања путева, као и недовољне вештине и искуства у управљању возилом од стране одређеног броја возача. Имајући ово у виду, треба предузети све мере опреза како током вожње, тако и приликом кретања пешице, а посебно код прелазака улице. Такође, треба бити веома пажљив при избору рент а кар возила и превозника за трансфер између градова. Агенцијама и туристима који путују индивидуално саветује се избегавање непроверених локалних агенција и превозника за излете који нуде јефтине аранжмане на уштрб безбедности.


БЕЗБЕДНОСНА СИТУАЦИЈА

Након терористичког напада на коптске цркве у Танти и Александрији, 9. априла 2017, на територији Египта уведено је ванредно стање. Појачано је присуство полиције у близини цркава.
Путницима и туристима у Египту саветује се опрезност. Иако је ситуација у туристичким местима мирна (Хургада и Шарм ел Шеик, као и Луксор и Асуан), туристима се препоручује да следе упутства туристичких агенција и овлашћених водича. Свим путницима се препоручује да избегавају места масовних окупљања и демонстрација. Евентуални терористички напади могу бити неселективни и догодити се без претходног упозорења. Посебно би требало бити опрезан у близини владиних објеката, религиозних објеката, војних постројења и пословних објеката у Каиру и Александрији.
Постоји опасност од отмица, посебно у удаљеним пустињским областима. Не препоручују се излети и путовања у регион сахарске пустиње, области у близини границе са Либијом и Суданом. Исто важи за северни део Синајског полуострва у близини египатско-израелске границе.
Путницима се препоручује да пре путовања прикупе довољно информација о дестинацијама на које путују.
Сви заинтересовани грађани Републике Србије могу се обратити за информације Амбасади Републике Србије у Каиру на телефоне: +2022736-5494, +2022735-4061; мобилни тел. конзула: +201061818418.


ЗДРАВСТВЕНА СИТУАЦИЈА

Светска здравствена организација је марта 2006. Египат уврстила у земље у којима су искорењене заразне болести, те није постребно вакцинисање пре поласка у ову земљу.
Препоручује се да се пре поласка на пут, када се ради о индивидуланом путовању, уплати путно осугурање код неке од осигуравајућих кућа у Србији. Трошкови лечења грађана, који бораве у Египту у аранжману наших туристичких агенција падају на терет групног осигурања, које је агенција уговорила са осигуравајућом агенцијом у Србији.
Вода у Египту је бактериолошки исправна, али се препоручује да се за пиће користи флаширана вода, док се вода из водовода може користити за туширање и остале потребе.
У Египту се током целе године могу наћи све врсте воћа и поврћа. Међутим, због начина који већи део Египта користи за наводњавање (користи се вода из Нила), препоручује се да се воће и поврће пре употребе добро опере или термички припреми за употребу.
Сви хотели у Египту, од три звездице па навише имају своју медицинску службу или свог лекара. Што се тиче хотела ниже категорије већина има свог лекара, или склопљен споразум са неким од лекара, који на њихов позив одмах долази.
Услуга у здравственим установама у већим градовима и местима (Каиро, Александрија, Хургада, Sharm El Sheikh и др.) је задовољавајућег квалитета.

Према информацији Министарства здравља Египта од 4. фебруара 2014. године, у последња два месеца 190 лица је оболело од вируса грипа Х1Н1 („свињски грип") од којих је 24 преминуло. Вирус се шири у неколико области, посебно у делти Нила и Каиру.

НОВАЦ

Локална валута је египатска фунта (ознака: LE). Њена вредност према чврстим валутама варира у зависности од ситуације на међународном тржишту.
Картице наших банака, за које имамо поздан податак да се могу коритити су: Visa Electron и Master Card. Њима се може подизати готовина у аутоматима (исплаћује се у локалној валути), вршити плаћање хотелских трошкова и куповати у већим продавницама. У свим случајевима се зарачунава проценат за накнаду трошкова.

ОСТАЛО

Пожељно је да женске особе ван плаже или летовалишта не излазе у шорцевима и мајицама без рукава.
Алкохол се не може конзумирати на јавном месту. Дозвољено је само у хотелима, ресторанима и баровима, који имају дозволу за точење пића, као и приватним становима.


(Последње ажурирано четвртак, 21. јун 2018.)