gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Konzularno Putovanja u inostranstvo Vize za inostranstvo i informacije o državama Zemlje - putovanje u inostranstvo

Vize za inostranstvo i informacije o državama

Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Etiopija
+ larger fontnormal font- Smaller font
VIZNI REŽIM

Diplomatski i službeni pasoši: Potrebna viza
Obični pasoši i druge putne isprave: Potrebna viza
Napomena:  Za nosioca putnog lista u tranzitu neophodna je viza

 

ULAZAK I IZLAZAK IZ ZEMLjE

Državljanima Srbije je potrebna viza za ulazak u Etiopiju.

Viza se pribavlja u Ambasadi Etiopije u Rimu ili preko veb-sajta etiopske vlade https://www.evisa.gov.et/, u jednostavnijem i jeftinijem postupku.

Za ulazak u Etipiju neophodno je posedovanje potvrde o vakcinaciji protiv žute groznice („žuti karton") i protov kolere ako se dolazi iz područja zahvaćenog epidemijom.

Potrebno je prijaviti unošenje gotovog novca u stranoj valuti ako je iznos veći od 3.000 dolara, a posebna pravila važe za unošenje i iznošenje zlata (do 100 grama) i dragog kamenja (do 30 grama).

Zabranjeno iznošenje više od 200 etiopskog bira (oko sedam evra) i više od 3.000 dolara, u bilo kojoj valuti, ukoliko nije izvršena prijava pri ulasku.
Dozvoljeno je uneti dva boksa cigareta, dve boce pića i do pola litra parfema.

TRANSPORT

Aerodrom u Adis Abebi (Bole International Airport) najveći je u zemlji i povezan je sa većim brojem afričkih prestonica i evropskih glavnih gradova, kao i mesta u Etiopiji – turističkih destinacija (Gondar, Lalibela, Bahir Dar, Aksum, Dire Dava, Arba Minč, Gambela).

Jedina železnička pruga, koja vodi od Adis Abebe za Džibuti, funkcioniše sa teškoćama.

Put iz Adis Abebe prema Gondaru (severu), preko Bahir Dara je uglavnom u dobrom stanju, kao i put prema Hararu (istok). Ostatak putne mreže je slabog kvaliteta, pa je u mnogim delovima zemlje moguće voziti samo automobile sa pogonom na sva četiri točka. Upravljenje vozilom na osnovu međunarodne vozačke dozvole, načelno je moguće, ali su zabeleženi brojni problemi u prepoznavanju ovog dokumenta od strane lokalne saobraćajne policije. Stranci sa boravkom u Etiopiji imaju, po pravilu, etiopske vozačke dozvole.

Stanje na putevima i ponašanje učesnika u saobraćaju, kako vozača tako i pešaka, nalažu pojačanu pažnju i opreznost. Van gradova, ne preporučuje se noćna vožnja (putevi i mesta neosvetljeni).

BEZBEDNOST

Građanima Republike Srbije koji nameravaju da putuju u Etiopiju savetuje se dodatan oprez i praćenje informacija o bezbednosnoj situaciji.

Ambasada Republike Srbije u Adis Abebi prati aktuelnu situaciju i relevantna obaveštenja i saveti mogu se dobiti na brojeve telefona: + 251 11 551 78 04, e-pošta: Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli , veb sajt: http://www.addisababa.mfa.gov.rs/.

Bezbednosna situacije nepovoljna je u delovima Somalskog regiona (na istoku) i Oromije (centar, jug i zapad), ali i u Afaru (severoistok) i Gambeli (zapad).
U navedenim, ali i dugim delovima zemlje postoji opasnost od terorizma, a mogući su i nemiri i sukobi.

U Adis Abebi nivo kriminaliteta je u porastu. Treba imati u vidu sitne krađe i dzeparenja, ali i sve više slučajeva razbojništava, kao i prisustvo prevaranata i samonametnutih vodiča.

Elementarne nepogode, naročito poplave, moguće u kišnoj sezoni (jun-oktobar).

ZDRAVSTVENA SITUACIJA

Pored vakcinacije protiv žute groznice, preporučuje se vakcinacija i protiv hepatitisa i meningitisa. Epidemije kolere povremeno prisutne, a malarija rasprostranjena u oblastima niže nadmorske visine (ne i u Adis Abebi), te se savetuje upotreba sredstava protiv komaraca, ali i uzimanje antimalarika.

Rasprostanjenost polno prenosivih bolesti je manja nego u nekim drugim afričkim zemljama. Opšta sanitarna situacija je nezadovoljavajuća.

Za piće se koristi isključivo flaširana voda, a posebnu pažnju potrebno posvetiti temeljnom pranju voća i povrća.

U slučaju potrebe, preporučuje se obraćanje nekoj od sledećih klinika: Bolnici Ruskog crvenog krsta – Russian Red Cross Hospital "Dejazmach Balcha" - +251 11 551 40 72, Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli , švedskoj klinici ili korejskoj bolnici.

NOVAC

Lokalna valuta je etiopski bir i jedino je sredstvo plaćanja u zemlji. Zamena stranog novca (evro i dolar su najraspostranjeniji) moguća je u bankama.
Platne kartice, u načelu, moguće je koristiti, ali pre svega u Adis Abebi, ali je i tu broj mesta na kojima postoje terminali za platne kartice i bankomata mali, pa se se ne preporučuje oslanjanje na ovakav vid plaćanja i uzimanja novca.

OSTALO

Etiopija je multikonfesionalna zemlja. U muslimanskim krajevima treba voditi računa o oblačenju. Uopšte, lokalno stanovništvo, i hrišćani i muslimani, jeste konzervativno, pa obavezno treba tražiti dozvolu za fotografisanje ljudi, životinja i objekata. Zabranjeno je slikanje vladinih zgrada, mostova, brana i sličnih građevina.

Pre polaska potrebno je proveriti da li operater mobilne telefonije čije usluge putnik koristi ima ugovor o romingu sa Etio-telekomom.