gototopgototop
Министарство спољних послова Конзуларнo Путовања у иностранство Визе за иностранство и информације о државама Земље - путовање у иностранство

Визе за иностранство и информације о државама

Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Замбија
+ larger fontnormal font- Smaller font
ВИЗНИ РЕЖИМ

Дипломатски и службени пасоши: Потребна виза -  може се прибавити и на граничном прелазу
Обични пасоши и друге путне исправе:

Потребна виза - може се прибавити и на граничном прелазу

Напомена: За носиоца путног листа у транзиту потребна је виза.

 

УЛАЗАК И ИЗЛАЗАК ИЗ ЗЕМЉЕ

Виза се може добити на аеродрому и свим граничним прелазима уз плаћање таксе од 50,00 УСД за један улаз/излаз или 80,00 УСД за два и више улаза/излаза. Рок важења пасоша ради туристичког путовања мора бити 6 месеци дужи од планираног завршетка путовања, односно 6 месеци дужи од одобреног боравка.
Нема ограничења за унос девиза, али их је потребно пријавити на граничном прелазу.
Од 28.11.2014. године, Замбија и Зимбабве увели су заједничку/јединствену туристичку визу (UNIVISA). Ова виза се издаје на осам граничних прелаза у ове две земље. Туристичка виза, са роком важења до 30 дана, важи за боравак у обе земље, а кошта 50 УСД.
Очекује се да ће са након шестомесечног припремног периода Ангола, Боцвана и Намибија прикључити овом заједничком визном режиму.
Посетиоци који долазе из области у којим постоји жута грозница, морају имати потврду о вакцинацији („жута књижица").
Путници коју долазе или се враћају преко Јужноафричке Републике, морају да буду вакцинисани против жуте грознице.
Бесцарински увоз: дозвољено је 400 цигарета или 500 гр дувана, једна боца жестоког алкохолног пића и вина и 2,5 лит пива. Пaрфем у боци запремине 1оз.
Сувенири се могу извозити без ограничења, али трофеји као што су зуби, кости, рогови, шкољке, канџе, кожа, перје и сл. подлежу режиму извозних дозвола. Ловачко оружје је могуће унети, уз пријављивање се на граничном прелазу. Кућни љубимци се могу унети уз сертификат о извршеној вакцинацији.

ТРАНСПОРТ

Најважнији међународни аеродроми су: Kenneth Kaunda International Airport (Лусака),
Harry Mwanga Nkumbula International Airport (Ливингстон),
Simon Mwansa Kapwepwe International Airport (Ндола),
Mfuwe International Airport (Национални парк Luangwa).
Постоји и више локалних аеродрома. Између градова и других туристичких дестинација може се путовати авионима, возом, аутобусима и аутомобилом.
Превозна средства градског превоза су мини бусеви који примају 12 до 16 путника. Просечна цена превоза, зависно од релације, је око 5 ЗМК. Цена такси превоза на релацији 7-8 км. је око 50 ЗМК. Релација од аеродрома до центра града, око 25 км, износи око 150 ЗМК (око 30 УСД).
За управљање моторним возилима је потребна је међународна возачка дозвола, националне се не признају осим из земаља чланица КОМЕСА.

БЕЗБЕДНОСТ

Безбедност у Замбији је добра. Криминала има у небезбедним деловима градова. Постоји опасност од ситних крађа и џепарења, као и од превараната који на разне начине користе стране туристе. Не препоручује се шетња ноћу, а на местима где су велике гужве (локалне пијаце и сл.) треба водити рачуна о џепарењу. Треба избегавати вожњу ван насељених места у току ноћи.
У кишном периоду који траје од октобра до априла честе су поплаве. Постоје службе при општинама, а често и држава интервенише када су поплаве већих размера.

ЗДРАВСТВЕНА СИТУАЦИЈА

Саветујемо да пре поласка на путовање проверите актуелну здравствену ситуацију на веб-сајту Светске здравствене организације, Регионалне канцеларије за Африку: www.afro.who.int/health-topics.

Општа санитарна ситуација није задовољавајућа. Саветује се коришћење флаширане воде за пиће. Воће и поврће је потребно добро опрати и осушити пре него што се конзумира свеже. У ресторанима, захтевати да месо буде добро печено (well done).
Епидемије колере и других болести „прљавих руку" су повремено присутне. Маларија је постоји у областима ниже надморске висине (територија око Викторијиних водопада, долине других река) где се саветује употреба репелената и, евентуално, узимање антималарика. Детаљније информације о актуелној здравственој ситуацији могу се наћи на веб-сајту Светске здравствене организације (www.who.int).

НОВАЦ

Национална валута, замбијска квача је званично и искључиво средство плаћања, интерно је конвертибилна. Кажњива је свака употреба стране валуте за плаћања, па чак и у обрачунске сврхе. Квача (Kwacha) је у оптицају у апоенима од 2, 5, 10, 20, 50, 100 (папирне новчанице). Кованице су у апоенима од 1 кваче и од 5, 10, 20, 50 нгве (стоти део кваче).
Кредитне картице се могу користити у већини хотела, ресторана и већих продавница. Банкомати по правилу прихватају VISA картице за подизање готовине, али се то не препоручује због губитка на курсној разлици.

ОСТАЛО

Радно време: По правилу, од 08,00 до 17,00, са паузом за ручак од 13,00 – до 14,00. Неке продавнице раде до19,00. Банке од 08,30 до 15,30 сати.
Клима: децембар, јануар, фебруар, март и април је сезона киша. Дани су топли, до 27°C, ноћи свезе. Мај , јун, јул и август је суви, хладни период (6° C до 24° C). Септембар и октобар и добар део новембра је врући, суви период, температуре 25°C до 35°C.
ИТ комуникације: Постоји већи број Интернет кафеа и Интернет центра у којима се јефтино може приступити Интернету. Хотели имају интернет конекције.
Оператери мобилне телефоније имају уговоре о ромингу са неким европским компанијама, али не и са оператерима из Србије, па је боље користити локалне, него српске картице.
Позивни број за међународне телефонске позиве је 00, мада се на мобилним уређајима може кориситти и +. Постоји већи број услужних центара у којима се могу, по релативно прихватљивим ценама користити телефонске, факс и телекс услуге, као и електронска пошта.
Rent-a-Car компаније су бројне. Може се, са возилом, изнајмити и возач.
Аеродромска такса износи 25 УСД (међународни) и 8 УСД (домаћи саобраћај). Потребно је проверити да ли је аеродомска такса укључена у цену авио-карте.
Препоручује се да путници са собом носе потребну количину лекова које иначе редовно користе.
Препоручује се путовање преко туристичких агенција, док се за индивидуална путовања треба темељито припремити.

Електрична енергија је 220V/50.

Званични језик је енглески.