gototopgototop
Министарство спољних послова Конзуларнo Путовања у иностранство Визе за иностранство и информације о државама Земље - путовање у иностранство

Визе за иностранство и информације о државама

Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Јужноафричка Република
+ larger fontnormal font- Smaller font
ВИЗНИ РЕЖИМ

Дипломатски и службени пасоши: Потребна виза
Обични пасоши и друге путне исправе: Потребна виза
Напомена: За носиоца путног листа у транзиту неопходна је виза осим уколико не напушта аеродромску међународну зону

 

УЛАЗАК И ИЗЛАЗАК ИЗ ЗЕМЉЕ

Са ЈАР је на снази визни режим. Tранзитне визе су неопходне приликом путовања у трећу земљу, чак и ако се не напушта зона аеродрома. Формулар захтева за визу може се преузети са интернет сајта Министарства унутрашњих послова ЈАР (www.home-affairs.gov.za/services.asp).

Захтев за визу се подноси у Амбасади Јужноафричке Републике у Софији. Приликом подношења захтева, неопходно је лично присуство. Детаљније информације о процедури издавања виза могу се наћи на сајту: www.dha.gov.za. На граничним прелазима ЈАР не могу се добити визе нити туристичке пропуснице.

Рок важења пасоша ради туристичког путовања мора бити 6 месеци, што важи и за регулисање боравка.
Туристичке визе издају се на период до 90 дана, у складу са поднетим захтевом и документацијом. Захтев за продужетак боравка може се поднети МУП-у ЈАР пре истицања визе. Боравак може бити продужен два пута, укупно 90 дана. Држављани Србије у обавези су да, приликом подношења захтева за издавање визе положе и депозит, у износу од 1.000 евра, односно цене повратне авио карте. Депозит се враћа по напуштању ЈАР и након истека визе, уколико није прекршен закон о дозволи боравка у ЈАР. Цена визе је оквирно 43 евра. 

ПАЖЊА: За путовања у Лесото, Свазиленд, Намибију, Зимбабве, Боцвану и Мозамбик неопходно је прибавити транзитну визу Јужноафричке Републике. Транзитне визе издају се у свим амбасадама Јужноафричке Републике. Ове визе се не могу прибавити на аеродромима у ЈА, нити на граничним прелазима. Казне за непоседовање транзитних виза су 10.000 ранда (око 1.000 евра) и повратак у земљу из које се долази. Tранзитнa визa је потребна чак и ако се не напушта транзитна зона аеродрома. Из тог разлога, пре путовања треба прибавити визу са два уласка-изласка у Јужноафричку Републику.

1. НАПОМЕНА: Родитељи који путују са децом, морају да поседују извод из матичне књиге за дете (у циљу доказивања сродства пред Јужноафричким властима).
2. НАПОМЕНА
: Путници који иду или се враћају из Замбије преко Јужноафричке Републике морају да буду вакцинисани против жуте грознице.

ЈАР нема ограничења која се односе на уношење новца, али се морају поштовати међународни прописи у вези са спречавањем прања новца и доказати порекло новца. Годишње држављани ЈАР могу изнети до 500.000 Ранда (око 50.000 евра) уколико имају доказе о путовању у иностранство, или уговоре о пословним трансакцијама.
Према прописима ЈАР обавезан је карантин од два месеца за кућне љубимце. Карантин проналазе власници љубимаца и он може бити у било ком месту ЈАР. Поред здравствене потврде ветеринара обавезно је и да кућни љубимци имају уграђен чип. У ЈАР има више агенција које се брину о превозу, укључујући и прекогранични превоз, кућних љубимаца. Дозволу за уношење љубимаца даје Централна ветеринарска служба.

ТРАНСПОРТ

Јавни превоз у ЈАР недовољно је развијен, осим авио превоза. Влада улаже велике напоре да уведе аутобуски превоз и безбедне возове. Такси се може поручити искључиво преко хотела, уз гаранцију хотела, или на основу препоруке особа од поверења. Препоручује се, као најбезбеднија варијанта, коришћење рент-а-кар услуга уз навигацију. Цена зависи од типа аутомобила, а најнижа је око 50 евра дневно. Корисницима су на располагању сви типови аутомобила, укључујући и она са погоном на сва четири точка.
Путна мрежа је добра и сви већи градови повезани су аутопутевима. Вози се левом страном. Код паркирања треба водити рачуна и користити искључиво чуване паркинге.

БЕЗБЕДНОСТ

Држављанима Републике Србије који бораве или намеравају да путују у Јужноафричку Републику, услед опасности због ескалације политичких немира у Преторији, саветујемо додатне мере опреза.

Нашим грађанима који се тренутно налазе у Преторији, препоручујемо опрез и избегавање окупљања на јавним местима. Такође, потребно је да се придржавају упутстава локалних органа преко званичних саопштења из средстава јавног информисања.

Амбасада Републике Србије у Преторији прати актуелну ситуацију, а релевантна обавештења и савети се могу добити на бројеве телефона: +2712 460 6103, +2712 460 5626, и путем мејла: Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели .

Имајући у виду високи степен криминала (други у свету по броју тешких кривичних дела, убистава, силовања), посебно у ужим градским центрима, не препоручују се самостални изласци у небезбедне зоне, посебно не у вечерњим часовима. У великим центрима ЈАР излази се на места која су обезбеђена, најчешће у склопу већих шопинг центара. Иако су простори за играње деце безбедни, ипак децу не треба испуштати из вида. Сва јавна места имају обезбеђене паркинге и прилазе за лица са посебним потребама и лица у инвалидским колицима.
Број Полиције је 10111, на целој територији.

ЗДРАВСТВЕНА СИТУАЦИЈА

Саветујемо да пре поласка на путовање проверите актуелну здравствену ситуацију на веб-сајту Светске здравствене организације, Регионалне канцеларије за Африку: www.afro.who.int/health-topics.

Не постоји обавеза вакцинације лица која долазе у ЈАР, осим оних која долазе из региона са маларијом или жутом грозницом, а према регулативи Светске здравствене организације. Држављани Србије нису у обавези да поднесу потврде о вакцинацији уколико долазе из Србије, неке од земаља Европе или Северне Америке.
Не постоје прописи о обавезном здравственом осигурању лица која долазе у ЈАР. Скрећемо, међутим, пажњу да су здравствене услуге изузетно скупе и да, чак ни у хитним случајевима, болнице не примају пацијенте без полагања депозита са кредитне картице у претпостављеном износу болничких трошкова (минимални износ је 1.000 евра депозита).
У зонама уз Индијски океан, према граници са Мозамбиком, мочварним деловима земље, у Преторији, као и у провинцији Лимпопо има забележених случајева оболелих од маларије. На појаву маларије у Преторији и у провинцији Лимпопо утицала је изузетно кишна сезона, као и циклон Динео, који је дувао из Мозмабика. Препоручује се узимање превентивних лекова за сваки боравак у оваквим зонама. Епидемије колере сталне су уз гранични појас са Зимбабвеом, мада се повремено јављају и у неформалним насељима широм ЈАР. ЈАР има изузетно висок број особа заражених ХИВ вирусом, као и туберкулозом.
Препорука је да, пре доласка у ЈАР, посетиоци из Србије уплате неко од путних осигурања компанија које имају партнере у ЈАР.Лекови се купују уз лекарски рецепт. Аспирини и антипиретици могу се купити у самопослугама, без рецепта.
Иако је у великим градовима (Преторија, Јоханесбург, Дурбан, Кејп Таун, Порт Елизабет, Кимберли, Мбабане) вода из водовода санитарно исправна, препоручује се коришћење флаширане воде. У ресторанима су храна и пиће санитарно исправни. Ипак се не препоручују непоуздани „ресторани" на улицама, плажама или уз путеве.
Број хитне помоћи је 10177 на целој територији.

ЕПИДЕМИЈА ЕБОЛЕ – 21.08.2014.

Влада ЈАР је превентивно увела мере пуне приправности и високог опреза.
На међународном аеродрому у Јоханесбургу, на који сваког дана слеће у просеку шест авиона из западноафричких земаља, уведена је обавеза проласка свих путника из угрожених земаља кроз специјалне скенере који региструју повишену телесну температуру. Обавља се и додатна опсервација и разговори са путницима.


НОВАЦ

Валутни односи у фебруару 2017: 1 евро – 13,60 ранда. 
У банкама и мењачницама може се заменити конвертибилна валута за Ранде. Банке раде од 9 до 15 часова, суботом до 12, недељом не раде. Мењачнице такође раде ое 9 до 15-16 часова, осим на аеродромима где раде и дуже. У ЈАР је плаћање искључиво у Рандима. На папирним банкнотама нацртане су животиње из круга великих пет – 200 ранда – леопард, 100 ранда - бавало, 50 ранда – лав, 20 ранда – слон и 10 ранда – носорог. Металне банкноте су од 5, 2 и 1 ранда и 5, 20, 10, 5, 2 и 1 цента. Народна банка скренула је пажњу да циркулишу фалсификоване новчанице од 200 ранда. У већини продавница и ресторана може се вршити плаћање кредитним картицама. Само мали број бензинских пумпи прима кредитне картице. Систем банкомата је веома раширен, али треба бити изузетно опрезан при подизању новца, с обзиром на висок степен криминала. Приликом плаћања у ресторанима треба тражити од конобара да наплату са картице врши пред вама.
Приликом плаћања у ресторанима очекује се остављање напојнице у износу од 10% од рачуна (конобари нису плаћени посебно за рад). Порције у већини ресторана су обилне и потпуно је уобичајено тражити од конобара да непоједену храну запакује „за понети".Алкохолна пића продају се у специјализованим продавницама (Ликер шопови), а безалкохолна, воде и вина у самопослугама.

ОСТАЛО

Напон струје је 220 волти, али су прикључни утикачи трожилни и потребно је имати адаптер за европски прикључак. Адаптери се могу набавити на рецепцијама хотела или у самопослугама.
Мобилна телефонија, уз роминг, нормално функционише са СИМ картицама из Србије. Уколико нема роминга могуће је слати и примати поруке и примати позиве из Србије. СИМ картице Водакома, Сел С или МТН странци могу купити уз презентирање пасоша и доказа хотела о резервацији. Цена картице је око 1 евро, а допуне се могу купити у свим самопослугама (Спар, Пик'н'пеј, Чекерс) и ланцима робних кућа (Вулвортс, Гејм). Изнајмљивање мобилних телефона могуће је на киосцима међународних аеродрома (Јоханесбург, Кејп Таун, Дурбан). Из телефонских говорница не може се позивати иностранство. Скоро сви хотели имају интернет конекције или у собама или у „пословним центрима". Интернет центара има у већим шопинг моловима и коришћење је приступачно.
Такса од 14% плаћа се на скоро све производе и услуге и урачуната је у цену. Уз оверене рачуне који гласе на име подносиоца (овера на посебним шалтерима тржних центара или на аеродрому, у радно време) такса се може вратити при изласку из земље на граничним прелазима. Треба водити рачуна да су ти процеси доста спори и да се исплате врше чеком, у рандима, или на рачун подносиоца захтева. При свакој трансакцији зарачунавају се додатни трошкови, што умањује суму за повраћај.
Осим приобалног подручја, већи део територије ЈАР је на надморској висини од 1000 до 1800 метара и заступљене су све климатске области. Лета су топла, кишна, зиме суве са дневном температуром и до 22 степена, али температура нагло пада одмах по заласку сунца, те ноћне могу бити и испод нуле. Снег ретко пада. Буде га у планинској области Дракенсберг, и према Лесоту.
АР има, поред енглеског, још 10 званичних језика: Африканс, Коза, Зулу, Северни Суту, Цонга, Ндебеле, Цвана, Јужни Суту, Венда и Свази. Већина становника говори енглески и бар још један од званичних језика.

Важни телефони:

Полиција 10111

Хитна помоћ 10177

Ватрогасци 10177

Интернет сајт: www.southafrica.net