gototopgototop
Министарство спољних послова Конзуларнo Путовања у иностранство Визе за иностранство и информације о државама Земље - путовање у иностранство

Визе за иностранство и информације о државама

Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Конго (Демократска Република)
+ larger fontnormal font- Smaller font
ВИЗНИ РЕЖИМ

Дипломатски и службени пасоши: Потребна виза
Обични пасоши и друге путне исправе: Потребна виза
Напомена: За носиоца путног листа у транзиту неопходна је виза

 

УЛАЗАК И ИЗЛАЗАК ИЗ ЗЕМЉЕ

За улазак у земљу потребна је виза која се може прибавити у Амбасади ДР Конго у Београду и поседовање здравственог (жутог) картона о вакцинацијама. Приликом изласка из земље са међународног аеродрома Н'Ђили (Ndjili International Airport, Kinshasa) наплаћује се излазна аеродромска такса у износу од 50 $.

ЗДРАВСТВЕНА СИТУАЦИЈА

Пре поласка на путовање проверити актуелну здравствену ситуацију на веб-сајту Светске здравствене организације (WHO – World Health Organization), Регионалне канцеларије за Африку: www.afro.who.int/health-topics .

Држављани Републике Србије који путују у ДР Конго у обавези су да имају жуте картоне као доказ да су вакцинисани од жуте грознице (вакцинације се обављају у Институту за тропске болести у Београду). Препорука је да буду вакцинисани и од свих облика хепатитиса, тетануса и дечије парализе.

Амбасада Р. Србије у Киншаси прати актуелну ситуацију, а релевантна обавештења и савети се могу добити на бројеве телефона: +243 97 1594988, +243 99 1045488, и путем сајта: http://www.kinshasa.mfa.gov.rs .

ДР Конго представља здравствено високоризичну област. Због ниског животног стандарда, лоше и недовољно органиоване здравствене заштите и превенције, широм државе има много оболелих од колере, дечијих богиња, дечије парализе, амеба, а спорадично и од жуте грознице и еболе. У земљи постоји огроман ризик од добијања маларичне грознице.

Саветује се редовна примена хигијене, прање руку и избегавање конзумирања хране која није добро термички обрађена. Пије се искључиво флаширана вода.

БЕЗБЕДНОСТ

ДР Конго је држава са тешком социјално-економском ситуацијом и великом стопом насиља.

У 10 од 26 провинција (углавном на истоку земље) делује неколико стотина оружаних група. На територијама под њиховом контролом се не поштују елементарни стандарди безбедности, а милитанти користе локално становништво као таоце и бесплатну радну снагу.

ДР Конго је константно рангирана као последња у погледу БДП-а по глави становника и индекса људског развоја. Незапосленост чини око 70% радно способног становништва, због чега су многи укључени у криминалне активности.

У великим градовима ДР Конго (укључујући Киншасу) постоје бројне криминалне банде наоружане ватреним оружјем и мачетама, које често отимају стране држављане у сврху пљачке и откупнине. Малолетна лица просјаче и ситно краду. Реалтивно се сигурно дању може сматрати само градско подручје Киншасе – Гомбе.
У ДР конго практично нема услова за туризам.

Недостатак нормалне саобраћајне инфраструктуре у ДР Конго практично онемогућава оперативну конзуларну помоћ нашим грађанима у удаљеним подручјима државе.

Држављанима Србије који се тренутно налазе у ДР Конго, препоручују се додатне мере опреза, да прате информације у средствима јавног информисања и да се придржавају упутстава званичних органа и сарађују са њима.

Планирано путовање у ДР Конго треба да буде пријављено члановима породице и пријатељима, и ако је могуће, наставити одржавати редован контакт са њима телефоном или интернетом.

Такође, препоручује се да се пасош не даје на чување, да се поседује његова копија, као и копија визе ДР Конго. Документа и копије чувати на сигурном месту.

ОСТАЛО

Држава се налази у области централне Африке. Тве трећине територије државе се налази јужно од екватора, и у тој области кишни период траје од октобра до почетка априла месеца. Сушни период траје од априла до краја септембра. У делу земље северно од екватора обрнути је распоред сезона. У области око самог екватора стално је присутна кишна сезона (свакодневне кише и смена сунца са влажношћу ваздуха од преко 90%). Дневне температуре у кишном периоду се крећу до 36 степени, а јутарње око 23 степена. У сушном периоду максималне дневне температуре су до 30 степени, а јутарње око 18 степени и кише уопште не падају.