gototopgototop
Министарство спољних послова Конзуларнo Путовања у иностранство Визе за иностранство и информације о државама Земље - путовање у иностранство

Визе за иностранство и информације о државама

Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Конго (Демократска Република)
+ larger fontnormal font- Smaller font
ВИЗНИ РЕЖИМ

Дипломатски и службени пасоши: Потребна виза
Обични пасоши и друге путне исправе: Потребна виза
Напомена: За носиоца путног листа у транзиту неопходна је виза

 

УЛАЗАК И ИЗЛАЗАК ИЗ ЗЕМЉЕ

За улазак у земљу потребна је виза која се може прибавити у Амбасади ДР Конга у Београду и поседовање здравственог (жутог) картона о вакцинацијама. Приликом изласка из земље са међународног аеродрома Н Ђила у Киншаси наплаћује се излазна аеродромска такса у износу од 50 $.


ЗДРАВСТВЕНА СИТУАЦИЈА

Саветујемо да пре поласка на путовање проверите актуелну здравствену ситуацију на веб-сајту Светске здравствене организације, Регионалне канцеларије за Африку: www.afro.who.int/health-topics.

Светска здравствена организација је, 9. септембра 2017. године, издала саопштење у којем је наведено да је епидемија колере у ДР Конго достигла алармантне размере и да је овом болешћу погођено 20 од укупно 26 провинција, где је до сада забележено 528 смртних случајева и 1.500 оболелих недељно. Епидемија се већ проширила на велике градове као што су Бандунду, Букаву, Гома, Минова, Мокала, Увира и у неким деловима Киншасе, а ризик од ширења болести је и даље веома висок, посебно ка региону Касаи.

Министарство за јавно здравље ДР Конга је прогласило епидемију еболе у провинцији Ба-Уеле, у области града Ликати, на северу земље, где је од 22.4.2017. године забележено девет случајева оболелих од еболе, а два лица су преминула. О наведеном је обавештена и Светска здравствена организација и од међународне заједнице је затражено пружање помоћи у достављању и распоређивању заштитне опреме на терену, ради спречавања ширења епидемије.

У фебруару 2017. године  у области покрајине Equateur забележено је 10 смртних случајева од последица малих богиња. Према наводима тима Лекара без граница, сумњивих случајева име преко 200.

Министарство здравља ДР Конго је, 20. јуна 2016. године, прогласило епидемију жуте грознице у три покрајине – Киншаса, Централни Конго и Бандунду, након потврде 145 случајева оболелих. До сада је 17 лица преминуло, а преко хиљаду случајева је у фази испитивања. Влада велика забринутост у главном граду Киншаси, с обзиром на велики број оболелих и врло лоше здравствене услуге.

Грађанима Републике Србије се не препоручује путовање у ДР Конго, а онима који се одлуче на то, саветује се додатан опрез и праћења информације о здравственој ситуацији.

Држављани Републике Србије који путују у ДР Конго обавези су да имају жуте картоне као доказ да су вакцинисани од жуте грознице (вакцинације се обављају у Институту за тропске болести у Београду). Препорука је да буду вакцинисани и од свих облика хепатитиса, тетануса и дечије парализе.

Амбасада Републике Србије у Киншаси прати актуелну ситуацију, а релевантна обавештења и савети се могу добити на бројеве телефона: +243 97 1594988, +243 99 1045488, и путем сајта: http://www.kinshasa.mfa.gov.rs.

ДР Конго представља здравствено високоризичну област. Због ниског животног стандарда, лоше и недовољно организоване здравствене заштите и превенције, широм државе има много оболелих од колере, дечијих богиња, дечије парализе, амеба, а спорадично и од жуте грознице и еболе. У земљи постоји огроман ризик од добијања маларичне грознице.

Саветује се редовна примена хигијене, прање руку и избегавање конзумирања хране која није добро термички обрађена. Пије се искључиво флаширана вода.

ЕПИДЕМИЈА ЕБОЛЕ – 01.09.2014.

Према саопштењу министра јавног здравља ДР Конга, од еболе је у тој земљи до 24. августа преминуло 13 лица, 11 се налази у изолацији и 80 на посматрању. Епидемија је ограничена на Jera и околину - област Boende у покрајини Equateur, која се налази 1.200 км североисточно од Киншасе.
Предузимају се следеће мере:

  • формиран је карантин у области Jera, a контролни прегледи се обављају на реци Lomela, 16 км од области Boende;
  • установљен је прихватни центар и обезбеђена лабораторија за контролу узорака у области Lokolia;
  • обезбеђени су ласерски топломери за све луке и аеродроме у области Lokolia;
  • забрањен је лов на територији области Tshuapa;
  • појачане су раније уведене мере које подразумевају обезбеђивање заштитне одеће за медицинско особље и лекова за оболеле, праћење сумњивих случајева, специјалне мере заштите приликом сахрана преминулих, дезинфекције домова у којима су боравили заражени, обавештавање становништва и др.

ЕПИДЕМИЈА ЕБОЛЕ – 15.09.2014.

Према саопштењу Министарства јавног здравља ДР Конга, до 13.09.2014. године забележено је 39 смртних случајева од еболе и 24 случаја оболелих.

ЕПИДЕМИЈА ЕБОЛЕ – 20.11.2014.

Министар јавног здравља ДР Конга објавио је 15.11.2014. године крај епидемије еболе. Епидемија је трајала три месеца у области Djera, на територији Buende (Equateur). Према саопштењу министра, нових случајева нема већ 42 дана, а период инкубације траје 21 дан. Ипак, позвао је грађане да се и даље строго придржавају превентивних мера заштите.

БЕЗБЕДНОСТ 

Држављанима Републике Србије који намеравају да путују у Демократску Републику Конго, саветује се да се уздрже од путовања, услед погоршања безбедносне ситуације и протеста који се очекују у наредном периоду.
Нашим грађанима који се тренутно налазе у Демократској Републици Конго, препоручујемо додатне мере опреза, да прате информације у средствима јавног информисања и да се придржавају упутстава званичних органа и сарађују са њима.
Амбасада Републике Србије у Киншаси прати актуелну ситуацију, а релевантна обавештења и савети се могу добити на бројеве телефона: +243 97 1594988 и +243 99 1045488 и путем мејла: Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели (22.12.2016).

Безбедносно ризичне области су покрајине Северни и Јужни Киву, које се налазе источно од Киншасе на удаљеnoсти око 2.500.-3.000. километара. Кретање у овој области је строго ограничено за странце из безбедносних разлога. Ван насеља може се ићи само уз војну или полицијску пратњу, и то само у случају неодложних обавеза. И у другим источним покрајинама присутне су разбојничке групе и банде.
Безбедност у главном граду Киншаси је релативно добра, али треба избегавати одласке у предграђа и кретање ноћу. 


ОСТАЛО

Држава се налази се у области централне Африке. Две трећине територије државе се налази јужно од екватора, и у тој области кишни период траје од октобра до почетка априла месеца. Сушни период траје од априла до краја септембра. У делу земље северно од екватора обрнути је распоред сезона. У области око самог екватора стално је присутна кишна сезона (свакодневне кише и смена сунца са влажношћу ваздуха од преко 90%). Дневне температуре у кишном периоду се крећу до 36 степени, а јутарње око 23 степена. У сушном периоду максималне дневне температуре су до 30 степени, а јутарње око 18 степени и кише уопште не падају.