gototopgototop
Министарство спољних послова Конзуларнo Путовања у иностранство Визе за иностранство и информације о државама Земље - путовање у иностранство

Визе за иностранство и информације о државама

Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Мауританија
+ larger fontnormal font- Smaller font
ВИЗНИ РЕЖИМ

Дипломатски и службени пасоши: Потребна виза
Обични пасоши и друге путне исправе: Потребна виза
Напомена:  За носиоца путног листа у транзиту неопходна је виза

 

 УЛАЗАК И ИЗЛАЗАК ИЗ ЗЕМЉЕ

За визе и информације потребно је обратити се Амбасади Мауританије у Риму.

Улазак на територију Мауританије за држављане Р. Србије могућ је само са визом, постоји могућност издавања на међународном аеродрому у Нуакшоту или на једном од 35 граничних прелаза (утврђених 7. фебруара 2010), који се налазе у зонама под контролом војске, на северо-истоку земље, или гувернера региона. То су:  PK 55 Nouadhibou, Douera, Tmeimichatt (Dakhlet-Nouadhibou), Choum (Adrar), Chegatt, Zoueiratt (Guelb), F’Derick, Bir Mogrein, Ain Ben Tili (Tiris Zemour), Oualata, Fassala Nere, Bassiknou, Adel Bagrou, Bousteila, Djigueni (Hodh Ech Chargui), Gogui Zemal, Touil (Hodh El Gharbi), Tenaha, Hamod (Assaba), Ould Yenge, Ghabou Débarcadère, Gouraye Débarcadère, Wompou Débarcadère (Guidimakha), Wali, Sagne, Tifounde Cive, Kaedi Débarcadère (Gorgol), M’Bagne, Aere M’Bar, Boghe Débarcadère, Dar El Barka (Brakna), Tekane, Jidrel Mohguen, Bac de Rosso, Diama (Trarza).

Влада Исламске Републике Мауританије донела је Одлуку о издавању биометријских виза за држављане Р. Србије на међународном аеродрому Нуакшот.

Не препоручује се улазак у Мауританију копненим путем са источне или са северо-источне стране.
За транзит возилом из Марока према Мауританији потребно је претходно прибавити  одобрење од стране Direction générale des Douanes, la Sûreté et la Défense nationale. Захтев се подноси неколико месеци унапред мароканским конзуларним органима у иностранству или директно на адресу la Direction générale de l’Administration des Douanes à Rabat: Avenue Hassan II - Rabat. Tél: [212](37)269000 fax: [212] (37)730863/730985 à 6/26.92.36. Adresse du site internet: www.douane.gov.ma 
Једина улазна тачка из Марока у Мауританију је обални пут који води за Nouadhibou, на коме је осигурано безбедно кретање.
Уношење и изношење новца подлеже обавезној пријави. Сачувати рачуне о извршеној замени новца и свим куповинама.

ТРАНСПОРТ

Са аеродрома у Нуакшоту у Нуадибуу саветује се обезбеђивање превоза од стране домаћина (пријатеља или организатора скупа, семинара, итд). Уколико то није могуће, препоручује се превоз таксијем. За смештај изабрати хотел у који се улаз контролише. Обратите пажњу на путу, јер су саобраћајни удеси веома чести.

БЕЗБЕДНОСТ

Безбедносна ситуација није задовољавајућа (постоји латентна претња од терористичких напада и отмица), иако  власти ове земље предузимају мере у борби против тероризма. Туристима се саветује да избегавају Мауританију као дестинацију. Нарочито је нестабилна ситуација у пустињским пограничним подручјима Мауританије према Малију, где има оружаних сукоба, отмица и сл.
У нешто бољем безбедносном стању је главни град Нуакшот (и други већи градови, као нпр. Нуадибу), али се саветује опрез (посебно за жене), јер има честих случајева напада и пљачки.
На сајту http://www.diplomatie.gouv.fr/fr/conseils-aux-voyageurs/conseils-par-pays/mauritanie/, можете видети безбедносну мапу Мауританије. Црвеном бојом означена су подручја у која не треба одлазити, док су наранџастом бојом означена подручја у која се не саветује одлазак без ваљаног разлога.

ЗДРАВСТВЕНА СИТУАЦИЈА

Забележени су спорадични случајеви менингитиса, док су Хепатитис А и тифус ендемски. У неким деловима земље је присутна маларија, као последица постојања великог броја комараца. Препоручује се вакцинација против свих ових болести.
Адресе и бројеви здравствених центара:
 
NOUAKCHOTT
Centre Hospitalier National : 525.21.35
Hôpital Militaire : 525.70.15 

NOUADHIBOU
Centro Asistencial del Instituto Social de la Marina : 5245.183 

НОВАЦ

Препоручује се коришћење готовине или travellers chèques.

ОСТАЛО

Забрањено је фотографисање јавних или религиозних објеката.
Забрањено је уношење, конзумирање и продаја  алкохола


(Последње ажурирано среда, 01. април 2020.)