gototopgototop
Министарство спољних послова Конзуларнo Путовања у иностранство Визе за иностранство и информације о државама Земље - путовање у иностранство

Визе за иностранство и информације о државама

Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Нигерија
+ larger fontnormal font- Smaller font
ВИЗНИ РЕЖИМ

Дипломатски и службени пасоши: Потребна виза
Обични пасоши и друге путне исправе: Потребна виза
Напомена: За носиоца путног листа  у транзиту неопходна је виза

 

УЛАЗАК И ИЗЛАЗАК ИЗ ЗЕМЉЕ

За улазак у Нигерију држављанима Србије је потребна виза која се прибавља у Амбасади Нигерије у Београду која је поново отворена. Поступак траје две до четири недеље, па и дуже.
Туристима се могу издати и вишекратне визе до годину дана, а пословним људима и до пет, односно десет година, зависно од конкретног случаја.
Потребан је доказ о вакцинацији против жуте грознице („жута књижица").
Препоручује се здравствено осигурање.

ТРАНСПОРТ

Међународни аеродроми су у Лагосу и Абуџи. Из Р. Србије се најчешће путује преко Франкфурта, Лондона, Амстердама, Рима и Истанбула.
Према одлуци Владе СР Нигерије, међународни аеродром „Nnamdi Azikiwe" у Абуџи биће привремено затворен за саобраћај од 06. марта 2017. године, у периоду од наредних 6 недеља (није прецизиран датум поновног отварања). Међународни авио саобраћај ће се одвијати преко аеродрома у граду Кадуна (око 200 км северно од Абуџе), домаћим авио компанијама ће се летети до Лагоса и Порт Харкура, одакле ће саобраћати авиони за и из Европе".Међународни аеродроми су у Лагосу и Абуџи. Из Србије се најчешће путује преко Франкфурта, Лондона, Амстердама, Рима и Истанбула.

БЕЗБЕДНОСТ

Влада Нигерије је објавила упозоравајуће саопштење о могућим терористичким нападима на школе, универзитете и странце у градским подручјима, местима веће концентрације грађана, тржним центрима, пијацама и познатијим ресторанима.
Грађанима Републике Србије који намеравају да путују у Нигерију саветује се додатан опрез и праћење информација о безбедносној ситуацији.
Амбасада Републике Србије у Абуџи прати актуелну ситуацију, а релевантна обавештења и савети могу се добити на бројеве телефона: +234/805-9738-141, +234/805-9738-145, e-мејлу: Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели или веб-сајту: http://www.abuja.mfa.gov.rs


ЗДРАВСТВЕНА СИТУАЦИЈА

Влада Нигерије је, 17. марта 2017. године, прогласила епидемију церебро-спиналног менингитиса (CSM) у северним савезаним државама Сокото и Замфара, где су одмах упућене екипе епидемиолога.
Не препоручују се путовања нашим грађанима у овај регион без примљене вакцине против менингитиса А+С.
У Нигерији је присутан велики број тропских и других болести, као што су сида, маларија, жута грозница, трбушни тифус, менингитис, сифилис, дечија парализа. Набавка и дистрибуција лекова је непоуздана.
Нашим грађанима који намеравају да путују у Нигерију, препоручује се опрез приликом остваривања контаката, као и да се пре одласка на пут консултују са надлежним здравственим органима у Р. Србији.
Амбасада Републике Србије у Абуџи прати актуелну ситуацију, а релевантна обавештења и савети се могу добити на бројеве телефона: + 234/805 9738141, +234/805 9738145, и путем e-mail: Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели .


ЕПИДЕМИЈА ЕБОЛЕ - 19.08.2014.


До 16 августа 2014. потврђено је 12 случајева оболелих од еболе и 4 смртна случаја, док је 95 особа под опсервацијом у Лагосу и Енугу.
Председник Нигерије Г.Е.Џонатан прогласио је 8. августа националну опасност од еболе и донео одговарајуће одлуке и препоруке које су одмах ступиле на снагу. У питању су следеће мере:

  • формирање изолационих центара;
  • стриктна контрола граничних прелаза;
  • набавка неопходне опреме и медицинских средстава;
  • ангажовање додатног здравственог особља;
  • увођење обавезе пријављивања надлежним здравственим центрима сваког смртног случаја;
  • забрана преношења посмртних остатака;
  • предузимање свих мера неопходних за заустављање епидемије у складу са међународним стандардима;
  • предложено је продужење школског распуста до даљњег.

ЕПИДЕМИЈА ЕБОЛЕ - 04.09.2014.

На конференцији за штампу поводом епидемије еболе 3. септембра 2014. године, министар здравља Нигерије је рекао да је потврђена смрт 7 лица, а да до сада има 18 потврђених случајева оболелих, док је 296 лица под опсервацијом.

ЕПИДЕМИЈА ЕБОЛЕ - 10.09.2014.

Према информацијама Министарства здравља, потврђено је 19 случајева оболелих од еболе. У Лагосу је 27 лица под обсервацијом, а у Порт Харкуру 477.

ЕПИДЕМИЈА ЕБОЛЕ - 24.09.2014.

Према извештају Светске здравствене организације до 20.09.2014. године забележено је 19 случајева оболелих од еболе и 7 случајева са смртним исходом.