gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Konzularno Putovanja u inostranstvo Vize za inostranstvo i informacije o državama Zemlje - putovanje u inostranstvo

Vize za inostranstvo i informacije o državama

Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Nigerija
+ larger fontnormal font- Smaller font
VIZNI REŽIM

Diplomatski i službeni pasoši: Potrebna viza
Obični pasoši i druge putne isprave: Potrebna viza
Napomena: Za nosioca putnog lista  u tranzitu neophodna je viza

 

ULAZAK I IZLAZAK IZ ZEMLjE

Za ulazak u Nigeriju državljanima Srbije je potrebna viza koja se pribavlja u Ambasadi Nigerije u Beogradu koja je ponovo otvorena. Postupak traje dve do četiri nedelje, pa i duže.
Turistima se mogu izdati i višekratne vize do godinu dana, a poslovnim ljudima i do pet, odnosno deset godina, zavisno od konkretnog slučaja.
Potreban je dokaz o vakcinaciji protiv žute groznice („žuta knjižica").
Preporučuje se zdravstveno osiguranje.

TRANSPORT

Međunarodni aerodromi su u Lagosu i Abudzi. Iz R. Srbije se najčešće putuje preko Frankfurta, Londona, Amsterdama, Rima i Istanbula.
Prema odluci Vlade SR Nigerije, međunarodni aerodrom „Nnamdi Azikiwe" u Abudzi biće privremeno zatvoren za saobraćaj od 06. marta 2017. godine, u periodu od narednih 6 nedelja (nije preciziran datum ponovnog otvaranja). Međunarodni avio saobraćaj će se odvijati preko aerodroma u gradu Kaduna (oko 200 km severno od Abudze), domaćim avio kompanijama će se leteti do Lagosa i Port Harkura, odakle će saobraćati avioni za i iz Evrope".Međunarodni aerodromi su u Lagosu i Abudzi. Iz Srbije se najčešće putuje preko Frankfurta, Londona, Amsterdama, Rima i Istanbula.

BEZBEDNOST

Vlada Nigerije je objavila upozoravajuće saopštenje o mogućim terorističkim napadima na škole, univerzitete i strance u gradskim područjima, mestima veće koncentracije građana, tržnim centrima, pijacama i poznatijim restoranima.
Građanima Republike Srbije koji nameravaju da putuju u Nigeriju savetuje se dodatan oprez i praćenje informacija o bezbednosnoj situaciji.
Ambasada Republike Srbije u Abudzi prati aktuelnu situaciju, a relevantna obaveštenja i saveti mogu se dobiti na brojeve telefona: +234/805-9738-141, +234/805-9738-145, e-mejlu: Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli ili veb-sajtu: http://www.abuja.mfa.gov.rs


ZDRAVSTVENA SITUACIJA

Vlada Nigerije je, 17. marta 2017. godine, proglasila epidemiju cerebro-spinalnog meningitisa (CSM) u severnim savezanim državama Sokoto i Zamfara, gde su odmah upućene ekipe epidemiologa.
Ne preporučuju se putovanja našim građanima u ovaj region bez primljene vakcine protiv meningitisa A+S.
U Nigeriji je prisutan veliki broj tropskih i drugih bolesti, kao što su sida, malarija, žuta groznica, trbušni tifus, meningitis, sifilis, dečija paraliza. Nabavka i distribucija lekova je nepouzdana.
Našim građanima koji nameravaju da putuju u Nigeriju, preporučuje se oprez prilikom ostvarivanja kontakata, kao i da se pre odlaska na put konsultuju sa nadležnim zdravstvenim organima u R. Srbiji.
Ambasada Republike Srbije u Abudzi prati aktuelnu situaciju, a relevantna obaveštenja i saveti se mogu dobiti na brojeve telefona: + 234/805 9738141, +234/805 9738145, i putem e-mail: Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli .


EPIDEMIJA EBOLE - 19.08.2014.


Do 16 avgusta 2014. potvrđeno je 12 slučajeva obolelih od ebole i 4 smrtna slučaja, dok je 95 osoba pod opservacijom u Lagosu i Enugu.
Predsednik Nigerije G.E.Džonatan proglasio je 8. avgusta nacionalnu opasnost od ebole i doneo odgovarajuće odluke i preporuke koje su odmah stupile na snagu. U pitanju su sledeće mere:

  • formiranje izolacionih centara;
  • striktna kontrola graničnih prelaza;
  • nabavka neophodne opreme i medicinskih sredstava;
  • angažovanje dodatnog zdravstvenog osoblja;
  • uvođenje obaveze prijavljivanja nadležnim zdravstvenim centrima svakog smrtnog slučaja;
  • zabrana prenošenja posmrtnih ostataka;
  • preduzimanje svih mera neophodnih za zaustavljanje epidemije u skladu sa međunarodnim standardima;
  • predloženo je produženje školskog raspusta do daljnjeg.

EPIDEMIJA EBOLE - 04.09.2014.

Na konferenciji za štampu povodom epidemije ebole 3. septembra 2014. godine, ministar zdravlja Nigerije je rekao da je potvrđena smrt 7 lica, a da do sada ima 18 potvrđenih slučajeva obolelih, dok je 296 lica pod opservacijom.

EPIDEMIJA EBOLE - 10.09.2014.

Prema informacijama Ministarstva zdravlja, potvrđeno je 19 slučajeva obolelih od ebole. U Lagosu je 27 lica pod observacijom, a u Port Harkuru 477.

EPIDEMIJA EBOLE - 24.09.2014.

Prema izveštaju Svetske zdravstvene organizacije do 20.09.2014. godine zabeleženo je 19 slučajeva obolelih od ebole i 7 slučajeva sa smrtnim ishodom.