gototopgototop
Министарство спољних послова Конзуларнo Путовања у иностранство Визе за иностранство и информације о државама Земље - путовање у иностранство

Визе за иностранство и информације о државама

Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Руанда
+ larger fontnormal font- Smaller font
ВИЗНИ РЕЖИМ

Дипломатски и службени пасоши: Потребна виза
Обични пасоши и друге путне исправе: Потребна виза
Напомена: За носиоца путног листа  у транзиту неопходна је виза

 

УЛАЗАК И ИЗЛАЗАК ИЗ ЗЕМЉЕ

Визе са једним уласком/изласком могу се прибавити по доласку у Руанду, преко интернет странице https://irembo.gov.rw/rolportal/web/dgie/single-entry-visa или код дипломатског представништва ове земље у Берлину (тел.+4930/2091-6590, факс:+4930/2091-65959, e-mail: Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели ). Врсте виза које се издају су туристичка, транзитна, породична, конференцијска и дипломатска. За носиоце обичних пасоша актуелни ценовник за визе за Руанду може се видети у следећем линку https://irembo.gov.rw/rolportal/web/dgie/single-entry-visa. Важење пасоша за туристичка путовања мора бити најмање 6 месеци, док је за регулисање боравка рок важења пасоша 1 (једна) година. За добијање визе потребно је поседовати „жути картон" Светске здравствене организације (вакцина против жуте грознице).
Уношење и изношење локалне валуте је забрањено, али нема ограничења за уношење конвертибилних валута.
У земљу је дозвољено уношење 200 цигарета и 1 литар алкохолног пића.
Уношење наркотика, порнографског материјала и ватреног оружја је забрањено.
Изношење живих животиња, као и производа од заштићених животињских врста (кожа, корали, слоновача итд.) је забрањено и може довести до затворске казне.

ТРАНСПОРТ

Једини међународни аеродром у Руанди је у главном граду Кигалију.
Железничка мрежа не постоји.
Због неразвијености путне мреже препоручује се употреба теренских возила. За путовања између насељених места могу се користити локални аутобуси. У Руанди се вози десном страном.

БЕЗБЕДНОСТ

У односу на друге земље у региону, безбедност у главном граду Кигалију је на много вишем нивоу. Главни град Кигали, као и цела земља су изузетно чисти и организовани. Треба се чувати џепарења и ситних крађа. Не препоручују се путовања у делове земље који се граниче са Демократском Републиком Конго.

ЗДРАВСТВЕНА СИТУАЦИЈА

Сем наведене жуте грознице постоји опасност од маларије у нижим пределима, као и опасност од уједа инсеката и гмизаваца, жутице, хепатитиса, колере, амеба, водених црва итд. Код ненавикнутих особа може доћи и до појаве висинске болести. Постоји ризик од болести које се преносе сексуалним путем.
За пиће се користи искључиво флаширана вода.
Све информације о актуелној здравственој ситуацији могу се наћи на веб-сајту Светске здравствене организације www.who.int.

ВАЖНИ КОНТАКТИ

- Ватрогасци: +250788311120, 788311224
- Полиција: 112, 113
- Болнице и амбулантна кола: King Faisal +250250588888, University Тeaching Hospital +250252575462, Hospital la croix du sud +250785246882

НОВАЦ

Национална валута у Руанди је руандски франак.
Коришћење међународних платних картица (VISA и сл) у Руанди је могуће, нарочито у бољим хотелима, ресторанима, самопослугама и сл.
Могу се мењати само новије новчанице америчког долара.

ОСТАЛО

Препоручује се путовање у Руанду посредством туристичких агенција док се за индивидуална путовања треба темељније припремити и информисати. Туристичке посете локацијама са горилама су веома добро организоване и врло популарне. У Руанди, сем локалног језика, у Кигалију и неким другим туристичким дестинацијама може сe споразумевати на енглеском језику, али је и даље најраширенији страни језик француски.
Амбасада Републике Србије у Најробију прати актуелну ситуацију и релевантна обавештења и савети могу се добити на бројеве телефона +254 794 588 515, (+254 732 755 554, +254 734 601 031), е-mail: Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели , веб сајт: http://www.nairobi.mfa.gov.rs.


(Последње ажурирано среда, 01. април 2020.)