gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Konzularno Putovanja u inostranstvo Vize za inostranstvo i informacije o državama Zemlje - putovanje u inostranstvo

Vize za inostranstvo i informacije o državama

Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Ruanda
+ larger fontnormal font- Smaller font
VIZNI REŽIM

Diplomatski i službeni pasoši: Potrebna viza
Obični pasoši i druge putne isprave: Potrebna viza
Napomena: Za nosioca putnog lista  u tranzitu neophodna je viza

 

ULAZAK I IZLAZAK IZ ZEMLjE

Vize sa jednim ulaskom/izlaskom mogu se pribaviti po dolasku u Ruandu, preko internet stranice https://irembo.gov.rw/rolportal/web/dgie/single-entry-visa ili kod diplomatskog predstavništva ove zemlje u Berlinu (tel.+4930/2091-6590, faks:+4930/2091-65959, e-mail: Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli ). Vrste viza koje se izdaju su turistička, tranzitna, porodična, konferencijska i diplomatska. Za nosioce običnih pasoša aktuelni cenovnik za vize za Ruandu može se videti u sledećem linku https://irembo.gov.rw/rolportal/web/dgie/single-entry-visa. Važenje pasoša za turistička putovanja mora biti najmanje 6 meseci, dok je za regulisanje boravka rok važenja pasoša 1 (jedna) godina. Za dobijanje vize potrebno je posedovati „žuti karton" Svetske zdravstvene organizacije (vakcina protiv žute groznice).
Unošenje i iznošenje lokalne valute je zabranjeno, ali nema ograničenja za unošenje konvertibilnih valuta.
U zemlju je dozvoljeno unošenje 200 cigareta i 1 litar alkoholnog pića.
Unošenje narkotika, pornografskog materijala i vatrenog oružja je zabranjeno.
Iznošenje živih životinja, kao i proizvoda od zaštićenih životinjskih vrsta (koža, korali, slonovača itd.) je zabranjeno i može dovesti do zatvorske kazne.

TRANSPORT

Jedini međunarodni aerodrom u Ruandi je u glavnom gradu Kigaliju.
Železnička mreža ne postoji.
Zbog nerazvijenosti putne mreže preporučuje se upotreba terenskih vozila. Za putovanja između naseljenih mesta mogu se koristiti lokalni autobusi. U Ruandi se vozi desnom stranom.

BEZBEDNOST

U odnosu na druge zemlje u regionu, bezbednost u glavnom gradu Kigaliju je na mnogo višem nivou. Glavni grad Kigali, kao i cela zemlja su izuzetno čisti i organizovani. Treba se čuvati dzeparenja i sitnih krađa. Ne preporučuju se putovanja u delove zemlje koji se graniče sa Demokratskom Republikom Kongo.

ZDRAVSTVENA SITUACIJA

Sem navedene žute groznice postoji opasnost od malarije u nižim predelima, kao i opasnost od ujeda insekata i gmizavaca, žutice, hepatitisa, kolere, ameba, vodenih crva itd. Kod nenaviknutih osoba može doći i do pojave visinske bolesti. Postoji rizik od bolesti koje se prenose seksualnim putem.
Za piće se koristi isključivo flaširana voda.
Sve informacije o aktuelnoj zdravstvenoj situaciji mogu se naći na veb-sajtu Svetske zdravstvene organizacije www.who.int.

VAŽNI KONTAKTI

- Vatrogasci: +250788311120, 788311224
- Policija: 112, 113
- Bolnice i ambulantna kola: King Faisal +250250588888, University Teaching Hospital +250252575462, Hospital la croix du sud +250785246882

NOVAC

Nacionalna valuta u Ruandi je ruandski franak.
Korišćenje međunarodnih platnih kartica (VISA i sl) u Ruandi je moguće, naročito u boljim hotelima, restoranima, samoposlugama i sl.
Mogu se menjati samo novije novčanice američkog dolara.

OSTALO

Preporučuje se putovanje u Ruandu posredstvom turističkih agencija dok se za individualna putovanja treba temeljnije pripremiti i informisati. Turističke posete lokacijama sa gorilama su veoma dobro organizovane i vrlo popularne. U Ruandi, sem lokalnog jezika, u Kigaliju i nekim drugim turističkim destinacijama može se sporazumevati na engleskom jeziku, ali je i dalje najrašireniji strani jezik francuski.
Ambasada Republike Srbije u Najrobiju prati aktuelnu situaciju i relevantna obaveštenja i saveti mogu se dobiti na brojeve telefona +254 794 588 515, (+254 732 755 554, +254 734 601 031), e-mail: Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli , veb sajt: http://www.nairobi.mfa.gov.rs.


(Poslednje ažurirano sreda, 01. april 2020.)