gototopgototop
Министарство спољних послова Конзуларнo Путовања у иностранство Визе за иностранство и информације о државама Земље - путовање у иностранство

Визе за иностранство и информације о државама

Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Сомалија
+ larger fontnormal font- Smaller font
ВИЗНИ РЕЖИМ

Дипломатски и службени пасоши: Потребна виза
Обични пасоши и друге путне исправе: Потребна виза
Напомена:

 
УЛАЗАК И ИЗЛАЗАК ИЗ ЗЕМЉЕ

За све информације у вези са начинима подношења захтева за визе и њиховим издавањем, потребно је консултовати дипломатско-конзуларна представништва ове земље у иностранству, преко вебсајта: https://www.embassypages.com/somalia, а имајући у виду да Амбасада Сомалије у Руској Федерацији на нерезиденцијалној основи покрива Републику Србију, потребно је посетити сајт њихове Амбасаде у Москви:https://www.embassypages.com/missions/embassy23079/. Приликом подношења захтева за визу, рок важења пасоша ради туристичког путовања мора бити најмање 6 месеци, што важи и за регулисање боравка.

БЕЗБЕДНОСТ

Не саветује се путовање у Сомалију, осим у случају преке потребе, када се препоручује одседање у хотелима у оквиру безбедносне зоне аеродрома. Безбедносна ситуација је већ деценијама нестабилна и погоршана континуираним дејством терористичке организације Ал Шабаб.

ТРАНСПОРТ

Летови се обављају искључиво преко међународног аеродрома у Могадишу.

НОВАЦ

Национална валута Сомалије је сомалијски шилинг, а највише се користи амерички долар и то најчешће новчанице у апоенима од 20 долара.

ВАЖНИ КОНТАКТИ

- Полиција и ватрогасци: 888
- Болнице: Banadir +251912650865, Kalkal Specialty +252617633661
- Амбулантна кола: Aamin +252615555209

ЗДРАВСТВЕНА СИТУАЦИЈА

Саветује се да се пре поласка на путовање провери актуелна здравствена ситуација на веб-сајту Светске здравствене организације, Регионалне канцеларије за Африку: www.afro.who.int/health-topics. За пиће се користи искључиво флаширана вода. Све информације о актуелној здравственој ситуацији могу се пронаћи и на сајту Светске здравствене организације www.who.int.

ОСТАЛО

Амбасада Републике Србије у Најробију прати актуелну ситуацију, а релевантна обавештења и савети се могу добити на бројеве телефона: +254 794 588 515, (+254 732 755 554, +254 734 601 031), е-mail: Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели , веб сајт: http://www.nairobi.mfa.gov.rs.


(Последње ажурирано среда, 01. април 2020.)