gototopgototop
Министарство спољних послова Конзуларнo Путовања у иностранство Визе за иностранство и информације о државама Земље - путовање у иностранство

Визе за иностранство и информације о државама

Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Сомалија
+ larger fontnormal font- Smaller font
ВИЗНИ РЕЖИМ

Дипломатски и службени пасоши: Потребна виза
Обични пасоши и друге путне исправе: Потребна виза
Напомена:

 
УЛАЗАК И ИЗЛАЗАК ИЗ ЗЕМЉЕ

За све информације у вези са начинима подношења захтева за визе и њиховим издавањем, потребно је консултовати дипломатско-конзуларна представништва ове земље у иностранству, преко вебсајта: https://www.embassypages.com/somalia, а имајући у виду да Амбасада Сомалије у Руској Федерацији на нерезиденцијалној основи покрива Републику Србију, потребно је консултовати сајт њихове Амбасаде у Москви: https://www.embassypages.com/missions/embassy23079/. Приликом подношења захтева за визу, рок важења пасоша ради туристичког путовања мора бити најмање 6 месеци, што важи и за регулисање боравка.

БЕЗБЕДНОСТ 

Не саветујемо грађанима Републике Србије путовања у Сомалију, осим у случају преке потребе. Безбедносна ситуација је већ деценијама нестабилна и погоршана континуираним дејством терористичке организације Ал Шабаб.

ТРАНСПОРТ

Летови се обављају искључиво преко међународног аеродрома у Могадишу.

НОВАЦ

Национална валута Сомалије је сомалијски шилинг.

ВАЖНИ КОНТАКТИ

- Полиција и ватрогасци: 888
- Болнице: Banadir +251912650865, Kalkal Specialty +252617633661
- Амбулантна кола: Aamin +252615555209


ЗДРАВСТВЕНА СИТУАЦИЈА ОСТАЛО

Саветујемо да пре поласка на путовање проверите актуелну здравствену ситуацију на веб-сајту Светске здравствене организације, Регионалне канцеларије за Африку: www.afro.who.int/health-topics. За пиће се користи искључиво флаширана вода. Све информације о актуелној здравственој ситуацији могу се пронаћи на сајту Светске здравствене организације www.who.int
Према извештају хуманитарне агенције ,,Save the Children", број особа које су оболеле од колере у Сомалији, достигао је критичан ниво. Упућен је позив међународној заједници за помоћ у савладавању даљег ширења болести. Од почетка 2017. године регистровано је 8.400 оболелих, од ког броја је 200 завршило са смртним исходом. Сматра се да је главни узрок појаве колере суша, која је највише погодила децу, узраста до 15 година. Према проценама хуманитарне агенције ,,Save the Children", око 6,2 милиона становника је угрожено и потребна им је хитна здравствена нега.
Нашим грађанима који намеравају да путују у Сомалију, препоручује се опрез приликом остваривања контаката, као и да се пре одласка на пут консултују са надлежним здравственим органима у Р. Србији.
Амбасада Републике Србије у Најробију прати актуелну ситуацију, а релевантна обавештења и савети се могу добити на бројеве телефона: + 254 (20) 271-0076, + 254 (20) 271-4016, и путем e-mail: Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели(Последње ажурирано среда, 16. јануар 2019.)