gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Konzularno Putovanja u inostranstvo Vize za inostranstvo i informacije o državama Zemlje - putovanje u inostranstvo

Vize za inostranstvo i informacije o državama

Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Somalija
+ larger fontnormal font- Smaller font
VIZNI REŽIM

Diplomatski i službeni pasoši: Potrebna viza
Obični pasoši i druge putne isprave: Potrebna viza
Napomena:

 
ULAZAK I IZLAZAK IZ ZEMLjE

Za sve informacije u vezi sa načinima podnošenja zahteva za vize i njihovim izdavanjem, potrebno je konsultovati diplomatsko-konzularna predstavništva ove zemlje u inostranstvu, preko vebsajta: https://www.embassypages.com/somalia, a imajući u vidu da Ambasada Somalije u Ruskoj Federaciji na nerezidencijalnoj osnovi pokriva Republiku Srbiju, potrebno je posetiti sajt njihove Ambasade u Moskvi:https://www.embassypages.com/missions/embassy23079/. Prilikom podnošenja zahteva za vizu, rok važenja pasoša radi turističkog putovanja mora biti najmanje 6 meseci, što važi i za regulisanje boravka.

BEZBEDNOST

Ne savetuje se putovanje u Somaliju, osim u slučaju preke potrebe, kada se preporučuje odsedanje u hotelima u okviru bezbednosne zone aerodroma. Bezbednosna situacija je već decenijama nestabilna i pogoršana kontinuiranim dejstvom terorističke organizacije Al Šabab.

TRANSPORT

Letovi se obavljaju isključivo preko međunarodnog aerodroma u Mogadišu.

NOVAC

Nacionalna valuta Somalije je somalijski šiling, a najviše se koristi američki dolar i to najčešće novčanice u apoenima od 20 dolara.

VAŽNI KONTAKTI

- Policija i vatrogasci: 888
- Bolnice: Banadir +251912650865, Kalkal Specialty +252617633661
- Ambulantna kola: Aamin +252615555209

ZDRAVSTVENA SITUACIJA

Savetuje se da se pre polaska na putovanje proveri aktuelna zdravstvena situacija na veb-sajtu Svetske zdravstvene organizacije, Regionalne kancelarije za Afriku: www.afro.who.int/health-topics. Za piće se koristi isključivo flaširana voda. Sve informacije o aktuelnoj zdravstvenoj situaciji mogu se pronaći i na sajtu Svetske zdravstvene organizacije www.who.int.

OSTALO

Ambasada Republike Srbije u Najrobiju prati aktuelnu situaciju, a relevantna obaveštenja i saveti se mogu dobiti na brojeve telefona: +254 794 588 515, (+254 732 755 554, +254 734 601 031), e-mail: Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli , veb sajt: http://www.nairobi.mfa.gov.rs.


(Poslednje ažurirano sreda, 01. april 2020.)