gototopgototop
Министарство спољних послова Конзуларнo Путовања у иностранство Визе за иностранство и информације о државама Земље - путовање у иностранство

Визе за иностранство и информације о државама

Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Тунис
+ larger fontnormal font- Smaller font
ВИЗНИ РЕЖИМ

Дипломатски и службени пасоши: Виза није потребна за боравак до три месеца
Обични пасоши и друге путне исправе: Виза није потребна за боравак до три месеца*
Напомена: *За носиоца путног листа у транзиту није потребна виза.

 
УЛАЗАК И ИЗЛАЗАК ИЗ ЗЕМЉЕ


Са Тунисом се не примењује визни режим, без визе је дозвољен боравак до 3 месеца, а продужење (уколико је потребно) се врши благовремено поднетим захтевом (око 1 месец пре истека периода од 3 месеца) у полицијској станици по месту боравка. Рок важења пасоша ради туристичког путовања мора бити више од 3 месеца, уз обавезно поседовање повратне карте.
Не постоји обавеза поседовања полисе здравственог осигурања, нити потреба подношења доказа о вакцинацији. Не постоји обавеза поседовања одређене своте новца по дану боравка.
 Што се тиче акцизне робе која се уноси и износи, постоји ограничење на количину цигарета (200 ком), цигара (50 ком), дувана (500 гр), а што се тиче алкохолног пића – до 25% алкохола 2 литре, 1 литар за пиће које садржи више од 25% алкохола.
 Уколико износ који се уноси премашује 25.000 ТНД (око 12500 евра), мора да се пријави на царини, као и сума која се износи у висини од и преко 5000 ТНД (око 2500 евра). Пријава се врши на формулару „Пријава увоза девиза“ пре напуштања царинске зоне.
 Када је реч се у Тунис долази приватним возилом, царински органи издају дозволу за управљање возилом на територији Туниса у трајању од 3 месеца, после чега мора да се регулише статус возила.
 Дозвољен је унос ловачког оружја, уз обавезну пријаву на царини и дозволу туниског МУП. Унос других типова оружја је забрањен.
 Кућни љубимци – морају да имају ветеринарску књижицу, као и санитарну потврду, издату од стране надлежних органа. Забрањено је уношење  раса које су опасне, као што је пит бул.
 Дела од културног и историјског значаја морају се обавезно пријавити и потребна је претходна дозвола туниског МУП за њихов унос и износ.
 Контакти пограничних и царинских органа: Генерална дирекција царине, тел: +216 71799700, факс: +21671791644, адреса: Rue Asdrubal Lafayette, 1002 Tunis, погранична канцеларија на аеродрому у Тунису, тел: +21671751191, +21671288239, у луци Тунис, тел: +21671333193, +21671330066, на аеродрому у Монастиру, тел: +21673521104.

ТРАНСПОРТ

Има укупно 6 аеродрома, од којих су најважнији у главном граду Тунису (тeл: +2161 755 000, факс: +2161781460) и Монастиру (тeл: +216 3460300, факс: +2163460318), отворени 24 сата; оба аеродрома имају барове, ресторане, duty-free shop, банке и мењачнице, као и могућност изнајмљивања аутомобила. 
 Луке: у главном граду Тунису (за робу и путнике, остале луке су за робу, постоји Туниска поморска компанија преко које се може путовати, адреса: 5, Avenue Dag Hammarskjoeld - 1001 Tunis – Tunisia, тел: + 21671341777, факс: + 21671345736), редовни доласци и одласци су из-за Марсеј и Ђенову, а према осталим италијанским градовима (Напуљ, Палермо, Салерно, Ливорно) сезонски.
 Железничка мрежа постоји од главног града према свим већим градовима, али углавном је користе Тунижани (странци узимају такси, аутобусе или тзв. луаже-минибусеве, који превозе од града до града).
 Путна инфрастуктура између већих градова и туристичких места je добра.

Документа за управљање возилом (међународна дозвола и међународно осигурање се признају, саобраћајна дозвола - траже превод на француски или арапски).  Што се тиче поштовања саобраћајних прописа, обавезно је везивање појаса (само возач у граду, а на аутопуту и сувозач, али није тако строго контролисано; казна 10 ТНД – 5 евра), на снази је забрана причања мобилним у току вожње (казна 60 ТНД – 30 евра), а постављени су и радари за детектовање брзине на свим већим путним правцима (казна-уколико је брзина до 120км/h, треба платити 60 ТНД – 30 евра, а уколико је већа - 60ТНД+10ТНД по сваком прекораченом километру, уз покретање прекршајног поступка).

БЕЗБЕДНОСТ

Безбедносна ситуација у Тунису је у значајној мери унапређена, посебно у већим градовима и у туристичким центрима. Повећано је присуство туниских безбедносних снага у туристичким подручјима, првенствено због адекватне заштите страних туриста.

Држављанима Србије који намеравају да путују у Тунис, препоручује се да прате информације у средствима јавног информисања, да се придржавају савета туристичких водича и упутстава локалних органа. Наши грађани треба да поштују услове ванредног стања, које је продужено до 12.10.2018. године, избегавају места масовних окупљања и путовања по земљи у индивидуалној режији, посебно у централне и јужне делове Туниса, као и у области близу границе са Алжиром и са Либијом.

За помоћ и савете грађани се могу обратити Амбасади Републике Србије у Тунису на бројеве телефона: +21671/780-624, +21671/794-626, +21671/783-057, е-mail: Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели , www.tunis.mfa.gov.rs

У Тунису је продужено ванредно стање до 6. септембра ове године (2019.). Одлука је била мотивисана укупним стањем у Тунису, које укључује и предизборни период када је земљи потребна стабилност и безбедан амбијент, као и текућа туристичка сезона која налаже висок степен безбедности, тј. Стварање услова за несметан одмор, сигурност свих грађана и туриста.

29.7.2015. године

Услед веома нестабилне безбедносне ситуације и потенцијалне опасности од нових терористичких напада, поново позивамо држављане Републике Србије да се уздрже од путовања у Тунис.
Држављанима Србије који се већ налазе у Тунису, сугерише се да, у циљу личне безбедности, максимално појачају мере опреза, поштују услове ванредног стања и да избегавају места масовних окупљања, кретање изван хотела и путовања по земљи у индивидуалној режији. У случају даљег погоршања безбедносне ситуације, туристи који бораве у Тунису морају бити спремни да у најкраћем року напусте Тунис.
Држављани Србије у Тунису треба, уколико то већ нису учинили, да пријаве адресе и контакт телефоне амбасади Републике Србије у Тунису, како би им се, у случају даљег погоршања безбедносне ситуације, могла пружити хитна конзуларна помоћ и заштита.

Потребно је избегавати путовања у планинске области близу алжирске границе, услед могућих оружаних сукоба. Ван главних саобраћајница, препоручује се посебна пажњу, јер је могуће појачано присуство војске и полиције. На југу Туниса и у пустињским деловима не препоручују се организовани туристички излети. У вечерњим часовима потребно је избегавати туристичке излете из безбедносних разлога.
Српским држављанима који бораве у Тунису, препоручују се мере повећаног опреза ради личне безбедности, придржавање савета датих од стране туниских безбедносних органа и туристичких водича.
У терористичком нападу који се десио 26. јуна 2015.г., у одмаралишту Port El Kantaoui, у близини града Сус, убијено је и повређено више страних туриста. Међу погинулим и повређеним туристима није било држављана Републике Србије. Министарство спољних послова Р. Србије и Амбасада Р. Србије у Тунису активно прате безбедносну ситуацију у Тунису и о њој ће информисати.
Ово је други терористички напад, а први се одиграо 18. марта 2015. године, у музеју Бардо у центру града Туниса, када је страдала 21 особа.

2014. година 
Изражених ризика од елементарних непогода и оружаних сукоба нема, али од смене власти, јануара 2011. године земља бележи стање мање или веће нестабилности, посебно у унутрашњости и централним деловима, као и раст уличног криминала. Ванредно стање, проглашено јануара 2011. године, и даље је на снази.
Приобални појас и водећи туристички центри су доста безбедни, а у туристичким комплексима безбедност је на високом нивоу. Ово се посебно односи на Хамамет, где до сада није забележен било какав пропуст, за разлику од Суса, где је, у протеклом периоду било неколико инцидената.
Југ земље и пограничне области су делови који се не препоручују за обиласке, мада се безбедносна процена мења и зависи од актуелних прилика. Наши водичи са великом пажњом прате ситуацију и у складу са могућностима реализују, односно отказују излете на југ земље. Живот се у целој земљи одвија нормално, а и даље је на снази упозорење појединих земаља (САД, Француска, Канада) да треба избегавати масовна окупљања и путовања у унутрашњост.

 ЗДРАВСТВЕНА СИТУАЦИЈА

Нема обавезних или препоручених вакцина, нема подручја у којима владају епидемије или одређене болести.
 Општа санитарна ситуација добра, препоручује се конзумирање флаширане воде, не са чесме, а што се тиче хране, нема ограничења у конзумацији.
 Контакти здравствених установа које пружају квалитетне услуге: Тунис (болница Charles Nicolle, тел: +21671578007, клиника El Amen, тел: +21671791533), Сус (болница l’hopital universitaire Sahloul, тел: +21673369411, клиника Les Oliviers, тел: +21673242711).Што се тиче Хамамета, нема познатих болница или клиника због близине градова Туниса и  Набела (болница l’hopital regional de Nabeul, тел: +21672286496, клиника Les Violettes, тел: +21672224000).

НОВАЦ

Локална валута је туниски динар (ТНД), а 1 ТНД=1000 милима;
1 евро =2,80 ТНД
1 УСД=2,40 ТНД.

Када је реч о платним картицама, могуће користити VISA, MASTER, AMERICAN EXPRESS за подизање новца са банкомата, а у познатијим хотелима је могуће и плаћање картицама. У продавницама, посебно на тезгама, где се најчешће купује, плаћање се врши искључиво кешом.
Цена такси превоза: старт дању – 400 милима (око 1/5 евра), а ноћу 600 милима (око 1/3 евра), обрачун по таксиметру се врши према пређеним километрима и времену утрошеном у вожњи, при чему је сваких 87 метара 30 милима, а сваких 30 секунди 30 милима; Цене исхране у ресторану - ако је у питању ресторан брзе хране, 5-10 евра, а у већим ресторанима – 10-50 евра, цена преноћишта – у току сезоне од 80 до 400 ТНД (40-200 евра), у зависности од категорије хотела, цена посете лекару – у болницама од 60 до 100 ТНД (30-50 евра), а у клиникама 150-200 ТНД (75-100 евра).

 

ОСТАЛО

Када је облачење у питању, ван туристичких зона пожељно је покрити рамена и ноге изнад колена.