gototopgototop
Министарство спољних послова Конзуларнo Путовања у иностранство Визе за иностранство и информације о државама Земље - путовање у иностранство

Визе за иностранство и информације о државама

Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Уганда
+ larger fontnormal font- Smaller font
ВИЗНИ РЕЖИМ

Дипломатски и службени пасоши: Потребна виза
Обични пасоши и друге путне исправе: Потребна виза
Напомена: За носиоца путног листа  у транзиту неопходна је виза

 УЛАЗАК И ИЗЛАЗАК ИЗ ЗЕМЉЕ

Визе се могу прибавити преко Амбасаде Уганде у Риму (тел.+3906/3225220, факс: +3906/3213688, website:http://www.embassyofuganda.it/en/, e-mail: Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели ) или преко интернет странице https://visas.immigration.go.ug/. Преко интернет странице одобравају се туристичке, транзитне и дипломатске визе са вишекратним уласцима. Вишекратне улазно-излазне визе се издају само у Уганди без обзира да ли се ради о приватним или пословним разлозима посете, а остале у дипломатско-конзуларним представништвима Уганде. За детаљније информације потребно је обратити се горе наведеној Амбасади Уганде у Риму. Једнократна улазно-излазна виза за Уганду кошта 50 УСД, вишекратна на 6 месеци 100 УСД, а на годину дана 200 УСД. За добијање визе потребно је поседовати „жути картон" Светске здравствене организације (вакцина против жуте грознице). Рок важења пасоша ради туристичког путовања мора бити најмање 1 месец, док је за регулисање боравка потребна важност пасоша од 3 месеца.
 Уношење и изношење угандског шилинга је забрањено, али нема ограничења за уношење конвертибилних валута.
 У земљу је дозвољено унeti 200 цигарета и 1 литар алкохолног пића.
 Уношење наркотика, порнографског материјала и ватреног оружја је забрањено.
 Изношење живих животиња, као и производа од заштићених животињских врста (кожа, корали, слоновача итд.) је забрањено и може довести до затворске казне.

ТРАНСПОРТ

Главни међународни аеродром у Уганди је у Кампали – „Ентебе“.
Ускотрачна пруга постоји од кенијске границе до Кампале.
Путна мрежа је слабо развијена и препоручује се употреба теренских возила. Моторним возилом се управља левом страном и аутомобиле је могуће изнајмити код већих рент-а-кар компанија. 
 
БЕЗБЕДНОСТ

У Кампали и већим насељима постоји ризик од крађа, џепарeња, превара и других мањих кривичних дела.
Због деловања побуњеничких група не препоручује се путовање у северни део  земље.

ЗДРАВСТВЕНА СИТУАЦИЈА

Саветујемо да пре поласка на путовање проверите актуелну здравствену ситуацију на веб-сајту Светске здравствене организације, Регионалне канцеларије за Африку: www.afro.who.int/health-topics.

Сем жуте грознице постоји опасност од маларије у нижим пределима, као и опасност од уједа инсеката и гмизаваца, жутице, хепатитиса, колере, амеба, водених црва итд. Код ненавикнутих особа може доћи и до појаве висинске болести. Постоји ризик од болести које се преносе сексуалним путем.
За пиће се користи искључиво флаширана вода.
Све информације о актуелној здравственој ситуацији могу се наћи на веб-сајту Светске здравствене организације (www.who.int).

ВАЖНИ КОНТАКТИ

- Болнице и амбулантна кола: AAR +256414258527, 4258564, International medical service +256772200400, Meditec +256312264987
- Полиција: 122, 999
- Ватрогасци: 256414342222

НОВАЦ

Национална валута Уганде је угандски шилинг. Коришћење међународних платних картица (VISA и сл) у Уганди је могуће, нарочито у бољим хотелима, ресторанима, самопослугама и сл.
Могу се мењати само новије новчанице америчког долара.

ОСТАЛО

Препоручује се путовање у Уганду посредством туристичких агенција, док се за индивидуална путовања треба темељније припремити и информисати. У Уганди је, поред локалних језика, у најширој употреби енглески језик.
У Кампали постоји почасни Генерални конзулат Р. Србије на челу са почасним конзулом Јованом Латинчићем. Телефон: +256 41 4 235733, факс: +256 41 4 235732. E-mail адреса: Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели


(Последње ажурирано четвртак, 17. јануар 2019.)