gototopgototop
Министарство спољних послова Конзуларнo Путовања у иностранство Визе за иностранство и информације о државама Земље - путовање у иностранство

Визе за иностранство и информације о државама

Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Уганда
+ larger fontnormal font- Smaller font
ВИЗНИ РЕЖИМ

Дипломатски и службени пасоши: Потребна виза
Обични пасоши и друге путне исправе: Потребна виза
Напомена: За носиоца путног листа  у транзиту неопходна је виза


УЛАЗАК И ИЗЛАЗАК ИЗ ЗЕМЉЕ


Визе се могу прибавити преко Амбасаде Уганде у Риму (тел.+3906/3225220, факс: +3906/3213688, website: http://www.embassyofuganda.it/en/, e-mail: Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели ) или преко интернет странице https://visas.immigration.go.ug/. Преко интернет странице одобравају се туристичке, транзитне и дипломатске визе са вишекратним уласцима. Вишекратне улазно-излазне визе се издају само у Уганди без обзира да ли се ради о приватним или пословним разлозима посете, а остале у дипломатско-конзуларним представништвима Уганде. За детаљније информације потребно је обратити се Амбасади Уганде у Риму. За добијање визе потребно је поседовати „жути картон" Светске здравствене организације (вакцина против жуте грознице). Рок важења пасоша ради туристичког путовања мора бити најмање 1 месец, док је за регулисање боравка потребна важност пасоша од 3 месеца.
Уношење и изношење угандског шилинга је забрањено, али нема ограничења за уношење конвертибилних валута.
У земљу је дозвољено унeти 200 цигарета и 1 литар алкохолног пића.
Уношење наркотика, порнографског материјала и ватреног оружја је забрањено.
Изношење живих животиња, као и производа од заштићених животињских врста (кожа, корали, слоновача итд.) је забрањено и може довести до затворске казне.

ТРАНСПОРТ

Главни међународни аеродром „Ентебе" налази се у главном граду Кампали.
Ускотрачна пруга постоји од кенијске границе до Кампале.
Путна мрежа је слабо развијена и препоручује се употреба теренских возила. Моторним возилом се управља левом страном и аутомобиле је могуће изнајмити код већих рент-а-кар компанија.

БЕЗБЕДНОСТ

У главном граду Кампали безбедносна ситуација је стабилна и без већих ризика. Постоји потенцијална опасност од крађа, џепарeња, превара и других мањих кривичних дела. Због деловања побуњеничких група не препоручује се путовање у северни део земље.

ЗДРАВСТВЕНА СИТУАЦИЈА

Саветује се да се пре поласка на путовање провери актуелна здравствена ситуацију на веб-сајту Светске здравствене организације, Регионалне канцеларије за Африку: www.afro.who.int/health-topics.

Сем жуте грознице постоји опасност од маларије у нижим пределима, као и опасност од уједа инсеката и гмизаваца, жутице, хепатитиса, колере, амеба, водених црва итд. Код ненавикнутих особа може доћи и до појаве висинске болести. Постоји ризик од болести које се преносе сексуалним путем.
За пиће се користи искључиво флаширана вода.
Све информације о актуелној здравственој ситуацији могу се наћи и на веб-сајту Светске здравствене организације (www.who.int).

ВАЖНИ КОНТАКТИ

- Болнице и амбулантна кола: AAR +256414258527, 4258564, International medical service +256772200400, Meditec +256312264987
- Полиција: 122, 999
- Ватрогасци: 256414342222

НОВАЦ

Национална валута Уганде је угандски шилинг. Могуће је коришћење међународних платних картица (VISA и сл), нарочито у бољим хотелима, ресторанима, самопослугама и сл.
Могу се мењати само новије новчанице америчког долара.

ОСТАЛО

Препоручује се путовање у Уганду посредством туристичких агенција, док се за индивидуална путовања треба темељније припремити и информисати. У Уганди је, поред локалних језика, у најширој употреби енглески језик.

У Кампали постоји почасни Генерални конзулат Р. Србије на челу са почасним конзулом Јованом Латинчићем. Телефон: +256 41 4 235733, факс: +256 41 4 235732. E-mail адреса: Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели .


(Последње ажурирано среда, 01. април 2020.)