gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Konzularno Putovanja u inostranstvo Vize za inostranstvo i informacije o državama Zemlje - putovanje u inostranstvo

Vize za inostranstvo i informacije o državama

Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Uganda
+ larger fontnormal font- Smaller font
VIZNI REŽIM

Diplomatski i službeni pasoši: Potrebna viza
Obični pasoši i druge putne isprave: Potrebna viza
Napomena: Za nosioca putnog lista  u tranzitu neophodna je viza


ULAZAK I IZLAZAK IZ ZEMLjE


Vize se mogu pribaviti preko Ambasade Ugande u Rimu (tel.+3906/3225220, faks: +3906/3213688, website: http://www.embassyofuganda.it/en/, e-mail: Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli ) ili preko internet stranice https://visas.immigration.go.ug/. Preko internet stranice odobravaju se turističke, tranzitne i diplomatske vize sa višekratnim ulascima. Višekratne ulazno-izlazne vize se izdaju samo u Ugandi bez obzira da li se radi o privatnim ili poslovnim razlozima posete, a ostale u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Ugande. Za detaljnije informacije potrebno je obratiti se Ambasadi Ugande u Rimu. Za dobijanje vize potrebno je posedovati „žuti karton" Svetske zdravstvene organizacije (vakcina protiv žute groznice). Rok važenja pasoša radi turističkog putovanja mora biti najmanje 1 mesec, dok je za regulisanje boravka potrebna važnost pasoša od 3 meseca.
Unošenje i iznošenje ugandskog šilinga je zabranjeno, ali nema ograničenja za unošenje konvertibilnih valuta.
U zemlju je dozvoljeno uneti 200 cigareta i 1 litar alkoholnog pića.
Unošenje narkotika, pornografskog materijala i vatrenog oružja je zabranjeno.
Iznošenje živih životinja, kao i proizvoda od zaštićenih životinjskih vrsta (koža, korali, slonovača itd.) je zabranjeno i može dovesti do zatvorske kazne.

TRANSPORT

Glavni međunarodni aerodrom „Entebe" nalazi se u glavnom gradu Kampali.
Uskotračna pruga postoji od kenijske granice do Kampale.
Putna mreža je slabo razvijena i preporučuje se upotreba terenskih vozila. Motornim vozilom se upravlja levom stranom i automobile je moguće iznajmiti kod većih rent-a-kar kompanija.

BEZBEDNOST

U glavnom gradu Kampali bezbednosna situacija je stabilna i bez većih rizika. Postoji potencijalna opasnost od krađa, dzeparenja, prevara i drugih manjih krivičnih dela. Zbog delovanja pobunjeničkih grupa ne preporučuje se putovanje u severni deo zemlje.

ZDRAVSTVENA SITUACIJA

Savetuje se da se pre polaska na putovanje proveri aktuelna zdravstvena situaciju na veb-sajtu Svetske zdravstvene organizacije, Regionalne kancelarije za Afriku: www.afro.who.int/health-topics.

Sem žute groznice postoji opasnost od malarije u nižim predelima, kao i opasnost od ujeda insekata i gmizavaca, žutice, hepatitisa, kolere, ameba, vodenih crva itd. Kod nenaviknutih osoba može doći i do pojave visinske bolesti. Postoji rizik od bolesti koje se prenose seksualnim putem.
Za piće se koristi isključivo flaširana voda.
Sve informacije o aktuelnoj zdravstvenoj situaciji mogu se naći i na veb-sajtu Svetske zdravstvene organizacije (www.who.int).

VAŽNI KONTAKTI

- Bolnice i ambulantna kola: AAR +256414258527, 4258564, International medical service +256772200400, Meditec +256312264987
- Policija: 122, 999
- Vatrogasci: 256414342222

NOVAC

Nacionalna valuta Ugande je ugandski šiling. Moguće je korišćenje međunarodnih platnih kartica (VISA i sl), naročito u boljim hotelima, restoranima, samoposlugama i sl.
Mogu se menjati samo novije novčanice američkog dolara.

OSTALO

Preporučuje se putovanje u Ugandu posredstvom turističkih agencija, dok se za individualna putovanja treba temeljnije pripremiti i informisati. U Ugandi je, pored lokalnih jezika, u najširoj upotrebi engleski jezik.

U Kampali postoji počasni Generalni konzulat R. Srbije na čelu sa počasnim konzulom Jovanom Latinčićem. Telefon: +256 41 4 235733, faks: +256 41 4 235732. E-mail adresa: Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli .


(Poslednje ažurirano sreda, 01. april 2020.)