gototopgototop
Министарство спољних послова Конзуларнo Путовања у иностранство Визе за иностранство и информације о државама Земље - путовање у иностранство

Визе за иностранство и информације о државама

Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Канада
+ larger fontnormal font- Smaller font
ВИЗНИ РЕЖИМ

Дипломатски и службени пасоши: Потребна виза
Обични пасоши и друге путне исправе: Потребна виза
Напомена: За носиоца путног листа у транзиту неопходна је виза

 

УЛАЗАК И ИЗЛАЗАК ИЗ ЗЕМЉЕ

Држављанима Републике Србије је потребна виза за улазак у Канаду. 

Захтев за визу се подноси у Центру за предавање захтева за визе у Београду, ул. Скендербегова 3, телефон: +381 11 2920 183 и +301 11 2920 186, мејл-адреса: Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели .
Захтев је могуће поднети и on-line путем Центра за предавање захтева за визе у Београду: http://vfsglobal.ca/canada.

Од 31.07.2018. године, приликом подношења захтева за канадску визу узимаће се биометријски подаци (тзв. matrix) – отисци свих десет прстију и фотографија. Овој новини подлежу сва лица која траже туристичку визу, радну дозволу, студентску дозволу или стални боравак у Канади. Од давања биометријских података изузета су деца до 14 година старости и лица старија од 79 година, министри и акредитоване дипломате других земаља и Уједињених нација који путују у Канаду службено, председници држава и влада, као и држављани који су изузети од прибављања виза и долазе туристички у Канаду са важећом електронском путном ауторизацијом (еТА).

Сви грађани који приватно/туристички путују у Канаду у обавези су да захтев за визу, уз плаћање таксе и узимање биометријских података, подносе у визном центру. Биометријски подаци се узимају на сваких 10 година, а подносилац захтева добија потврду до када јој узети биометријски подаци важе.

Не постоји обавеза вакцинације за путовање у Канаду.

Може се унети до 10.000 канадских долара у готовом новцу.

БЕЗБЕДНОСТ

Ниво безбедности на целој територији Канаде је на високом нивоу.
Криминал у Канади је на ниском нивоу, а највише је сконцентрисан у већим градовима. Дешавају се крађе, обијање аутомобила и сл. али сразмерно ретко.
Нашим туристима се препоручује да пажљиво користе своје банковне картице приликом плаћања рачуна (поготово у мањим ресторанима егзотичних кухиња и сл), пошто се дешавају крађе идентитета.
У северним пределима Алберте и Британске Колумбије током зиме су честе појаве снежних лавина и олуја. У случају опасности, број телефона службе за помоћ је 911.

ТРАНСПОРТ

Казне за непридржавање саобраћајних регулатива су пооштрене.
Ограничење на путевима у граду је између 50 и 60 км/х, а на ауто-путевима 100км/х (из наше досадашње праксе износимо да градску вожњу од 70-75км/х, односно вожњу по аутопуту између 110 и 120 км/х полиција углавном толерише). У граду треба посебно обратити пажњу на велики број бициклиста чије се траке углавном налазе уз десну ивицу коловоза. Опасност за ноћну вожњу представљају јелени и друга рогата дивљач која се може појавити на путевима.
Ради унапређења безбедности и смањења загађености ваздуха, у Отави је уведена посебна коловозна трака само за бициклисте. Трака, ширине 1.50 метара, обележена је зеленом бојом и обезбеђена високим ивичњаком. Мере физичког одвајања бициклистичких стаза од коловоза смањиле су број страдалих у саобраћајним удесима у центру града за 40% и вишестуко поспешиле употребу бицикла као превозног средства.


ЗДРАВСТВЕНА СИТУАЦИЈА


Канада је земља високих хигијенских стандарда, не постоје региони подложни избијању епидемија. Током дужег боравка за време дугих и веома хладних зима, препоручује се узимање хране богате витамином Д.
Карактеристични здравствени проблеми који се могу јавити током лета су чиреви и алергијске реакције организма на повећану концентрацију полена у ваздуху. Скреће се пажња и на опасност од озбиљних, понекада и фаталних, заразних болести које се могу добити уколико особа дође у контакт с изметом птица које у великом броју живе на обалама градских река (голубови, дивље гиске, галебови, и сл.).
Лекарске услуге су скупе, па се препоручује се путно здравствено осигурању.

НОВАЦ

Званична валута је канадски долар.Могу се користити Мастеркард, Виза, Американ експрес платне картице.
Цене превоза су доста високе, примера ради, аутобуска карта од Монтреала до Отаве (200 км) износи око 80 КД, карта у градском превозу важности два сата кошта 3,5 КД. Цене исхране у ресторанима крећу се од 10 до 50 КД по особи, а цене смештаја од 35 до 200 КД.

ОСТАЛО

Обичаји су слични европским, али треба водити рачуна о изражавању, посебно у погледу аутохтоног становништва. Треба избегавати речи „индијанац и јенки", а уместо њих користити "first nation и american".
У пределима у којима доминира океанска клима (Британска Колумбија, провинције атлантске Канаде) ваздух је влажнији, а температура лети умеренија него код нас, док је у континенталним деловима земље доминантна преријска клима (сува ваздух и велике врућине). Дуги кишни периоди су честа појава широм земље и углавном се јављају с крајем пролећа и почетком лета. На арктичком делу Канаде летњи период траје кратко, тако да већ крајем августа долази до захлађења ваздуха и појаве јесењих прохладних киша, а прве снежне падавине се могу јавити већ током септембра.


(Последње ажурирано уторак, 31. јул 2018.)