gototopgototop
Министарство спољних послова Конзуларнo Путовања у иностранство Визе за иностранство и информације о државама Земље - путовање у иностранство

Визе за иностранство и информације о државама

Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Бразил
+ larger fontnormal font- Smaller font
ВИЗНИ РЕЖИМ

Дипломатски и службени пасоши: Виза није потребна за боравак до 90 дана
Обични пасоши и друге путне исправе: Виза није потребна за боравак до 90 дана
Напомена: За носиоца путног листа у транзиту неопходна је виза

 

УЛАЗАК И ИЗЛАЗАК ИЗ ЗЕМЉЕ

Виза није потребна за боравак у туристичке или пословне сврхе (не односи се на рад и плаћене активности) у периоду од 90 дана, са могућношћу продужења за још 90 дана, с тим да укупна дужина боравка не пређе 180 дана у години, рачунајући од првог уласка. Није прописан рок важења пасоша ради туристичког путовања у Бразил, док је рок важења пасоша ради регулисања боравка – 3 месеца.

Приликом уласка у Бразил попуњава се улазно/излазни картон, који мора да се преда приликом изласка.
Доказ о вакцинацији против жуте грознице треба да поднесу особе које путују у одређене удаљене области, што не укључује градове на обали, као што су Рио, Сао Пауло и др, Бразилију.

Надлежни бразилски органи траже потврду о вакцинацији против жуте грознице и приликом путовања из Бразила у друге латиноамеричке земље.

ТРАНСПОРТ

Због великих удаљености, странци највише користе авио везе. Постоји неколико међународних аеродрома, од који су најпознатију у Сао Паолу, Рио де Жанеиру, Бразилији, Салвадору, Форталези, Ресифеу.
У Бразил се воденим путем може доћи из Боливије, Парагваја и Перуа (реком Амазон).
Друмски гранични прелази постоје са свим околним земљама ( Аргентина, Боливија, Колумбија, Гвајана и Француска Гвајана, Парагвај, Уругвај, Венецуела) осим са Суринамом.

БЕЗБЕДНОСТ

Држављанима Републике Србије који намеравају да путују у Бразил, саветује се повећана пажња због криминалних активности и деловања нарко-група у великим градовима на обали, али и у унутрашњости, укључујући главни град Бразилију. Пожељно је избегавати граничне области.

Због честих оружаних пљачки, странцима се саветује да не носе скупоцене ствари, посебно накит и веће количине новца, као и да избегавају фавеле и кретање споредним улицама ноћу, већ да бораве искључиво у местима која су предвиђена за стране туристе и где је присуство полиције појачано. У случају губитка докумената или ствари, треба контактирати локалну полицију.

Амбасада Републике Србије у Бразилији прати актуелну ситуацију а релевантна обавештења и контакт информације се моћу наћи на: http://www.brasilia.mfa.gov.rs

Имајући у виду проблем географске удаљености Бразилије (углавном преко 1.000 км) од градова на обали или приобаљу, које наши туристи најчешће посећују, у случају потребе могуће је контактирати и почасне конзулате Р. Србије у Рио де Жанеиру ( Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели ), Сао Паулу (тел: +11 3722 1563), Курићиби (+41 3332 8383 или 3264 9357), Порто Алегреу (+51 3358 0500).

ЗДРАВСТВЕНА СИТУАЦИЈА

Потребно је да се путници, који планирају да бораве у области Ilha Brande, у држави Рио де Жанеиро, вакцинишу против жуте грознице 10 дана пре планираног пута.

Светска здравствена организација је уврстила федералну државу Сао Пауло у листу области ризичних од жуте грознице. Влада Сао Паула је покренула акцију вакцинације против жуте грознице која ће се реализовати у 54 града ове државе, од 29.1.2018. године.

Туристима који планирају да путују у федералну државу Сао Пауло, као и у државу Рио де Жанеиро и државу Баија препоручује се да се вакцинишу против жуте грознице.

Због велике територије и различитих климатских зона и услова, не постоји јединствена здравствена ситуација која важи за цео Бразил. Због тога је потребно да путници за одрeђена поодручја консултују податке Светске здравствене организације (WHO) која на дневном нивоу прати кретања здравствене ситуације, посебно у погледу епидемија, у Бразилу и осталим земљама региона. Резултати се објављују на веб сајту www.who.int/ith . МDTravelHealth објављује комплетне здравствене препоруке за путнике (www.mdtravelhealth.com).

Због постојања присуства комараца  Aedes aegypti, који преносе денга грозницу, вирус зика, жуту грозницу и вирус чикунгуња, потребна је опрезност у многим деловима земље.

За сва подручја важи генерално правило да се за пиће користи флаширана вода и само конзумира термички обрађена храна. Здравствена заштита у градовима је на релативно добром нивоу у приватним болницама, уз плаћање свих трошкова.

НОВАЦ

Бразилска валута је реал. Због релативно нестабилне економије последње године његова вредност је опала у односу на УС долар и евро. У Бразилу се могу користити свe најпознатије светске кредитне картице (American Express, Diners Club, Visa, Master Card ) укључујући и оне које су издале наше банке за коришћење у иностранству.
Дневни трошкови боравка у Бразилу крећу се у просеку између 100 и 500 УСД, у зависности од места и смештаја. Током главне туристичке сезоне која траје од  децембра до фебруара, све цене у просеку расту за 30%.

ОСТАЛО

Информације о свим врстама туристичких услуга могу се добити на званичном веб сајту Министарства туризма www.braziltour.com


(Последње ажурирано среда, 01. април 2020.)