gototopgototop
Министарство спољних послова Конзуларнo Путовања у иностранство Визе за иностранство и информације о државама Земље - путовање у иностранство

Визе за иностранство и информације о државама

Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Јамајка
+ larger fontnormal font- Smaller font
ВИЗНИ РЕЖИМ

Дипломатски и службени пасоши: Потребна виза
Обични пасоши и друге путне исправе: Потребна виза
Напомена:  За носиоца путног листа у транзиту неопходна је виза

 

УЛАЗАК И ИЗЛАЗАК ИЗ ЗЕМЉЕ


За улазак на Јамајку држављанима Р.Србије потребна је виза, која се може прибавити у Конзулату Јамајке у Београду, ул. Добрачина бр. 60, 11000 Београд, тел. +381 11 334 0338, факс. +381 11 334 0488, и-мејл: Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели   или на уласку у земљу уз доказ о поседовању довољно средстава (за дневни боравак до 50 усд), као и повратну карту или карту за наредну дестинацију. Рок важења пасоша ради туристичког путовања мора бити 6 месеци, што важи и за регулисање боравка.

Напомена: Од 12.08.2014. године држављани Р. Србије који поседују важећу визу САД, Канаде, Велике Британије и држава Шенгена могу да уђу и бораве до 30 дана на Јамајци без визе, уз потврду о вакцинацији против малих богиња, рубеола и полиа.

ТРАНСПОРТ

Национална авио компанија Air Jamaica Express (www.airjamaica.com) лети између свих важнијих градова Јамајке, а авио компанија Caribbean Airlines (www.caribbean-airlines.com) и InterCaribbean (www.interCaribbean.com) лете између два највећа града на Јамајци - Кингстона и Монтего Беја.
Развијен је и морски саобраћај, уз могућност изнајмљивања мањих јахти и моторних чамаца.
Од око 21.000 км пута, две трећине су асфалтиране. На Јамајци се вози левом страном улице. Аутобуски саобраћај између Кингстона и Монтего Беја је довољно поуздан, док је унутрашњи саобраћај подложан кашњењу. Компанија Knutsfordexpress (www.knutsfordexpress.com) одржава редовне линије између свих већих градова. Препоручује се коришћење приватних мини-бусева. Такси служба већином не располаже таксиметрима, па је потребно распитати се претходно о цени вожње. Изнајмљивање аутомобила је могуће договорити у самим хотелима, уз поседовање националне возачке дозволе и напуњених 25 година.

БЕЗБЕДНОСТ

Јамајка бележи високу стопу криминала. Ипак, тешки облици криминала срећу се у гетима, далеко од туристичких центара. Не препоручује се кретање ван ових зона, јер прети опасност од крађа, препада, чак и отмица. Као би се спречиле крађе и инциденти, у туристичким центрима је довољно држати врата и прозоре хотелских соба закључане, а у приватном смештају проверити да ли је обезбеђено осигурање. Туристи треба да са собом носе само минимум потребног готовог новца, посебно у сеоским срединама, где кредитне картице у већини случајева нису у функцији.

ЗДРАВСТВЕНА СИТУАЦИЈА

Саветује се поседовање здравственог осигурања, обзиром да су лекарске услуге скупе. На Јамајци ради шеснаест јавних и шест приватних болница, у којима квалитет услуга знатно варира.
За путовање у Јамајку није потребно претходно вакцинисање, осим у случају да се долази из Азије, Африке, Централне и Јужне Америке, Доминиканске Републике или са Хаитија.

НОВАЦ

Домаћа валута је јамајчански долар „џеј", али се може користити и усд. На острву су важеће кредитне картице и путнички чекови. За дознаку новца из иностранства може се користити Western Union.